Teleurstellend verlies VV Kollum tegen CSV Be Quick Dokkum

DOKKUM – Na de (onnodige) oor wassing van vorige week in de thuiswedstrijd tegen Achilles 1894 (1-5) was het zaak om tegen buurtgenoot Be Quick Dokkum in de derby van Noardeast-Fryslan weer vertrouwen te tanken en de drie punten mee naar Kollum te nemen. Na een eerste helft waarin de VV Kollum grotendeels de bovenliggende partij was, maar verzuimde om de (grote) kansen te benutten, was het de tweede helft de thuisclub die het heft in handen nam dan wel kreeg en de (geboden) kansen wel wist te benutten. Uiteindelijk resulteerde dit in een 3-0 overwinning voor de geel-blauwen. Gezien het aantal kansen op meer mochten de Kollumers in de tweede helft niet eens klagen met deze eindstand.

De thuisclub startte voortvarend en zetten de gasten uit Kollum vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Volders flink onder druk. Deze voortvarendheid / overrompelingstactiek was echter niet van lange duur, want na een vijftal minuten was de storm alweer grotendeels gaan liggen en namen de oranjehemden steeds meer deel aan het spel en werd de druk op het doel van de Dokkumers al snel groter. De eerste behoorlijke kans voor de Kollumers was er dan ook al na een minuut of zeven spelen. Thieme Brandsma wist vanaf rechts Benjamin Zondervan in de zestien te bereiken, die waarschijnlijk niet in de gaten had hoeveel tijd hem werd geboden om af te ronden. Zijn gehaaste poging ineens verdween over het doel van keeper Lolke Dijkstra. Het antwoord van de thuisclub, wat achteraf ook eigenlijk het enige was in de gehele eerste helft, deed zich na een klein kwartier spelen voor. Een onnodige overtreding van Dennis de Bruin leverde rond de zestien een vrije trap op voor Be Quick. Mark Huizenga moest vervolgens gestrekt naar de hoek om de bal buiten de palen te houden. In het vervolg van de eerste helft had Kollum weinig meer te duchten van de tegenstander. Behoudens een enkele poging van Gert Jan Koopmans, creëerden de gastheren weinig tot niets, mede door goed verdedigend werk van de Kollumers. Zonder echt goed te spelen, kregen deze wel de nodige grote kansen om ruim afstand te nemen van de Dokkumers. Het vizier stond echter deze middag wederom niet op scherp, wat ook bleek toen Thieme Brandsma de snelle Zondervan de diepte instuurde, waarbij de doelman net op tijd was om in te grijpen. De rebound weggegeven door Dijkstra werd door Joop Pijnacker middels een boogbal naast het doel gewerkt. De VV Kollum bleef in het vervolg dreigend en leek uiteindelijk zo rond het half uur op voorsprong te komen, toen Marc Wijma aan de rechterkant in de combinatie met Pijnacker en Brandsma opstoomde en Jan Postmus in stelling bracht. Zijn poging vlak voor doel ontbeerde overtuiging. Daaruit voortvloeiend kwam nog wel de grootste kans tot dan toe voor Sander Gietema die de bal in een riante scoringspositie op miraculeuze wijze over het doel wist te werken. Ook spits Joop Pijnacker kreeg nog voor de theepauze een tweetal kansen om met een verdiende voorsprong en dus een goed gevoel te gaan rusten. Een schot voorlangs vanuit geheel vrijstaande positie en een vrije trap rond de zestien, gemakkelijk opgepakt door doelman Dijkstra zorgden er voor dat er met de brilstand werd gerust, waarmee de thuisclub de handen mocht dichtknijpen.

In de tweede helft was het zaak voor de VV Kollum om de tegenstander onder druk te houden en in de afrondende fase scherp en effectief te zijn. Voor de thuisclub gold eigenlijk dat ze opnieuw konden beginnen en proberen de bakens te verzetten. Vanaf het begin van het tweede bedrijf bleek dat de gasten niet meer in staat waren om echt gevaarlijk in de buurt te komen van het vijandelijk doel. De slordigheid in het spel nam zienderogen toe en leidde na enkele waarschuwingen van Dokkumer zijde de openingstreffer dan ook in. Na een uur spelen was het Dennis Krohne die verzuimde om de opstomende Zondervan te bedienen. In plaats hiervan besloot hij tot een breedtepass in niemandsland, welke dankbaar werd opgepakt, waarna Gert Jan Koopmans middels een enkele steekpass oog in oog kwam te staan met doelman Huizenga, welke hij kansloos liet, 1-0. Waar Kollum dus verzuimde in de eerste helft afstand te nemen, was het nu de thuisclub die wel wist af te ronden. De VV Kollum slaagde er niet in om de rug te rechten en de opgelopen schade te herstellen. Vanaf de openingstreffer was het Be Quick wat met meer vertrouwen en scherpte trachtte de wedstrijd in het slot te gooien. Op een kwartier voor het einde was het bijna Gregory Daraji die de score verdubbelde. Zijn poging belandde net aan de voor hem verkeerde kant van de paal. Meerdere kansen volgden, echter zonder resultaat en dus kon nog steeds één opleving aan Kollumer zijde een punt opleveren.

De gelijkmaker was ook dichtbij toen in de 78e minuut een spaarzame schuiver van Benjamin Zondervan ternauwernood met de vingertoppen door Dijkstra uit het doel kon worden getikt. Enkele minuten later was het echter wel gedaan. In verdedigend opzicht werd Dennis de Bruin afgetroefd en kon William Bakker alleen richting doelman Huizenga. De afronding was overtuigend en er was dus geen houden aan voor de Kollumer goalie, 2-0. Doordat het team van trainer Ron de Boer helemaal geen vertrouwen meer uitstraalde en dus ook niet had in een positief resultaat, nam de slapte alleen maar toe en dus ook het aantal kansen voor de thuisclub, die dan ook in de slotminuut nog wat extra zout in de wonden strooide van de buurtgenoot. De deze middag attent en goed keepende Huizenga was twee keer meester over de situatie, maar kreeg verder weinig hulp van medespelers, waarna Gregory Daraji, geheel vrijstaand, simpel binnen kon werken, 3-0. De Kollumer hoofdmacht zal de komende weken, zeker op mentaal vlak, stappen moeten maken zodat in de komende wedstrijden voorkomen kan worden dat men te snel en te gemakkelijk onnodig naar de slachtbank gevoerd wordt. Volgende week staat een thuiswedstrijd tegen V e V ’67 uit leek op het programma. Tot ziens op sportpark Baensein.