EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Tentoonstelling galerie De Kuiperij Veenklooster

VEENKLOOSTER – Galerie de Kuiperij houdt 23 maart a.s. een nieuwe tentoonstelling met werk van Haije Gemser, An Luthart, Evert Meilink, Ronald Raaymakers, allen met schilderijen en Job Heykamp met keramiek. Een prachtige verzameling werk van vijf uiteenlopende kunstenaars.

Haye Gemser schildert en etst vooral vogels. Waarom? Ze spreken sterk tot de verbeelding. Niet voor niets werden in veel culturen vogels als mythische wezens beschouwd; aards, hemels, hels. Daarbij komt dat hij bij vogels, van diverse pluimage, een fascinerend geheel aantreft van structuur, kleur en vorm. Het landschap, vaak als achtergrond, is onmisbaar. Want, wat is een vogel zonder landschap en een landschap zonder vogels?

An Luthart brengt de mooiste plekjes van het Hollandse landschap in beeld op een kleine oppervlakte. Ze werkt aan de hand van een impressie het beeld uit tot in detail. Het landschap brengt zo de talloze tinten in beeld die het kan hebben op bepaalde momenten van de dag.

Evert Meilink zwerft altijd door de natuur, door velden en bossen en langs houtwallen. Hij houdt van de vele verschijningsvormen van de natuur door de jaargetijden heen en haar bewoners, met name de vogels. Inspiratie ervaart hij als impressie uit de natuur. Hij plaatst zijn landschappen en dieren daarin in een harmonische compositie van kleurvlakken. Hij legt daarbij de nadruk op maten en tegenstellingen op zoek naar het soort evenwicht waar mensen vaak naar op zoek zijn.

 

Ronald Raaijmakers, al op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, specialiseerde zich in het schilderen van stillevens. Hij hecht veel belang aan een zo ruimtelijk mogelijk weergeven van de voorwerpen in een stilleven. Wij zijn omringd door dingen die we onophoudelijk aanraken, daarom vind hij het zo belangrijk om de dingen zo tactiel mogelijk te schilderen. Van groot belang daarbij is ook de stofuitdrukking. Zijn inspiratie vindt hij in het gewone dagelijkse leven.

 

Job Heykamp brengt prachtige vazen en potten van keramiek. Naast de vorm van de vazen en potten is de grote aantrekkingskracht,de huid van het werk; het ruwe oppervlak van de verschillende lagen houtasglazuur en de engobes, de aardegebonden tinten. Bij het zien van de vazen en potten wordt een oerbeleving opgewekt die aansluit bij religieus/mystiek besef. Het werk is doordrongen van emoties die niet worden afgedwongen maar bijna vanzelfsprekend voortvloeien uit de toonzetting van het werk.

We leven in een prachtige wereld vol schoonheid. Met dit uitgangspunt wil galerie De Kuiperij deze tentoonstelling inluiden. Vrijdags- en zaterdagsmiddags geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Tot 27 april 2013. www.galeriedekuiperij.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button