Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Tentoonstelling over veelzijdige leven van Foekje Dillema

KOLLUM – Sinds het overlijden van Foekje Dillema in 2007 heeft haar geschiedenis de gemoederen bezig gehouden. Was ze wel of niet een vrouw, was ze wel of niet terecht geschorst? Al gauw werd duidelijk dat haar groot onrecht is aangedaan, en de verontwaardiging hierover werd breed gedragen. Dit leidde tot diverse initiatieven. Een muziekstuk voor Foekje, een boek over Foekje, documentaires over Foekje, een monument voor Foekje, een straat genoemd naar Foekje, misschien een film over Foekje. Voorlopig zal Foekje Dillema niet vergeten worden.

Wat echter vooral opvalt bij al deze initiatieven is de focus op het verdriet, het ‘verwoeste leven van Foekje Dillema’ wordt zelfs gezegd. Alsof Foekje na haar uitsluiting door de KNAU alleen nog maar in een hoekje heeft gezeten en zich heeft verstopt voor de wereld.

Oudheidkamer Mr Andreae in Kollum wil dit beeld graag bijstellen. Natuurlijk is de uitsluiting door de KNAU sterk van invloed geweest op het verdere leven van Foekje. Natuurlijk zou haar leven dramatisch anders verlopen zijn wanneer ze had kunnen blijven lopen op het topniveau waar ze thuis hoorde. Maar Foekje was niet verwoest. Foekje heeft in Burum een grote rol gespeeld bij de oprichting van de gymnastiekvereniging. Welke volwassene in Burum heeft niet les van haar gehad? Ze maakte kinderen enthousiast en begeleidde hen. Foekje was voor de sport in Burum van groot belang. En daarnaast was Foekje ook nog gewoon een fijne buurvrouw.

Van juni tot en met oktober is in Oudheidkamer Mr. Andrea de tentoonstelling over het leven van Foekje Dillema te zien. Naast veel fotomateriaal, geschreven bronen en oude beelden, toont de expositie ook de verhalen van mensen van heden, zoals diegenen die Foekje jarenlang van dichtbij hebben meegemaakt, die gymles van haar hebben gehad, haar atletiekcollega, buren, medebestuursleden, mensen voor wie ze veel betekend heeft. Deze tentoonstelling gaat over Foekje als persoon, met alle aspecten van haar leven, in al zijn veelzijdigheid.

De Oudheidkamer is geopend op woensdag tot en met zaterdag, van 14.00 – 17.00 uur.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button