HoofdnieuwsRegionaal

Terugkomavond Lauwers College: eerlijke informatie door recordaantal oud-leerlingen

BUITENPOST – Op vrijdagavond 6 februari vond op het Lauwers College te Buitenpost de jaarlijkse terugkomavond voor oud-leerlingen plaats. Tijdens deze avond werden de havo- en vwo-leerlingen die anderhalf jaar daarvoor examen deden, uitgenodigd voor een reünie met hun oud-klasgenoten. Daarnaast werd hen gevraagd voorlichting over hun huidige opleiding te geven aan de huidige examenleerlingen. Dit jaar was er een recordaantal van 137 oud-leerlingen die meewerkten aan deze avond.

Verdeeld over drie rondes van een half uur konden de examenleerlingen kiezen uit een aanbod van voorlichtingen over bijna tachtig verschillende opleidingen. Hierbij waren bekende opleidingen als rechten, psychologie, pabo en bedrijfskunde. Ook de onbekendere studies als psychomotorische therapie, geodesie, agrotechnologie en integrale veiligheid waren dit jaar aanwezig. De voorlichtingen werden gegeven in kleine groepen. Hierbij waren uiteraard de soms erg succesvolle oud-leerlingen vertegenwoordigd, maar soms ook leerlingen die al gestopt waren met de opleiding. Vooral deze voorlichtingen bleken van heel groot nut te zijn.
In tegenstelling tot de open dagen op hogescholen en universiteiten blijkt tijdens de terugkomavond veel meer eerlijke informatie naar voren te komen. Oud-leerlingen zijn heel open over de redenen waarom zij of klasgenoten toetsen niet gehaald hebben of zelfs al gestopt zijn met de studie. Voor de huidige examenleerlingen is het vaak heel moeilijk een goed en realistisch beeld te krijgen van wat studeren in het hoger onderwijs werkelijk inhoudt. Een van de oud-leerlingen verwoordde het als volgt: “Ik weet nu pas welke vragen ik toen had moeten stellen. En ik ga de huidige examenleerlingen vertellen waar ze echt rekening mee moeten houden als ze een keuze maken.” Een andere oud-leerling gaf aan: “Het leek mij geweldig dat ik maar tien uur les in de week zou hebben. Maar nu weet ik wel beter. Hoe minder les, hoe meer ik zelfstandig moet doen. Ik zou graag meer uren les willen hebben.” Ook het verschil tussen het Lauwers College en het hoger onderwijs kwam vaak naar voren. En dan blijkt dat in het hoger onderwijs vaak zaken onduidelijker en minder goed geregeld zijn en dat je als student veel vaker zelf actief op zoek moet naar duidelijkheid en helderheid.

Het was weer een nuttige avond. Dat bleek uit zowel de gedrevenheid van oud-leerlingen om mee te werken aan deze avond, als uit de reacties van de huidige examenleerlingen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button