HoofdnieuwsRegionaal

Theo Kooy 40 jaar bij KNRM

SCHIERMONNIKOOG – Woensdagavond werd Theo Kooy ruim in het zonnetje gezet door de Schiermonnikoger vrijwilligers bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Hoewel hij als secretaris van de Plaatselijke Commissie de avond had uitgeschreven bleek plots de plaats en het karakter van de avond te zijn gewijzigd, zonder dat hierover met hem was overlegt. Veertig jaar bij de KNRM in allerlei functies waren redenen hem te eren met een oorkonde van verdienste.

KNRM-directeur Roemer Boogaard begon de avond met het uitreiken van een zes herinneringsmedailles aan de bemanningsleden, die de KNRM op 30 april bij de in huldiging van koning Willem Alexander vertegenwoordigden tijdens de Koningsvaart op het Amsterdamse IJ. Schipper Gert Jan Klontje, Sander Grilk, Geert de Jong, Boudewijn Stal,  Henno Hogervorst en Leroy van der Zaag kregen de speciale herinneringsmedaille uitgereikt.

Daar werden Theo Kooy en zijn vrouw naar voren geroepen. Boogaard sprak namens allen grote waardering uit voor het vele werk dat beiden in de het KNRM-station Schiermonnikoog hadden gestoken. Theo begon in 1973 als helper op de wal bij de reddingboot Willem Horsman, die thans weer als museumboot op Schiermonnikoog is te zien. Van helper werd hij opstapper bij de rubberboot, toen deze op het eiland werd gestationeerd. Via schipper klom hij naar opstapper op de vervanger van de Horsmann, de Nina Anne en werd in 1999 bemanningslid van de reddingboot Koning Willem I. Waar hij opnieuw verschillende functies had, zoals motordrijver en navigator. Daarnaast stelde hij zijn eigen Landrover jaren ter beschikking aan de bemanning om naar de veerdam te rijden voor oefeningen en acties. En al die tijd stond vrouw Emmy hem ter zijde, maar was ook actief betrokken bij het KNRM-werk. Roemrucht zijn de belegde broodjes, die zij klaarmaakte voor de bemanning, soms bij nacht en ontij.

Sinds een aantal jaren is Theo lid van de Plaatselijke Commissie, waar hij de functie van secretaris op zich heeft genomen. Directeur Boogaard had ervaren, dat Theo aan de boord zijn zaakjes altijd goed voor elkaar had en nu zijn functie als secretaris eveneens. Het KNRM-station Schiermonnikoog, alsook het hoofdkantoor in IJmuiden hebben aan hem een echte bevlogen vrijwilliger. Waarop hij een oorkonde voor veertig jaar dienstverband kreeg uitgereikt. Was er dan toch eens iets dat echt buiten hem om was geregeld.

 

Foto: KNRM-Schiermonnikoog

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button