HoofdnieuwsRegionaal

Toekomst klinische kindergeneeskunde De Sionsberg

DOKKUM – Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum biedt ook volgend jaar klinische kindergeneeskunde. Door de sluiting van de kinder/kraamafdeling op 17 december, moest er gezocht worden naar een passende oplossing voor de opvang van zieke kinderen. Daarom is besloten dat, na de feestdagen, vanaf 7 januari de klinische kindergeneeskunde in het ziekenhuis geopend is van maandagochtend 7.00 uur tot vrijdagmiddag 14.00 uur. Hierdoor blijft het door de week mogelijk om acuut zieke kinderen te behandelen. In deze periode is er ook in de nachtelijke uren een kinderarts beschikbaar.

Door de sluiting van de klinische verloskunde is het aantal kinderen dat nog in De Sionsberg opgenomen moet worden, meer dan gehalveerd. Jaarlijks worden er in het Dokkumer ziekenhuis ongeveer 60 kinderen opgenomen met acute problemen waarvoor een chirurgische ingreep nodig is. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld breuken of een blinde darmontsteking. Voor het overgrote deel worden deze kinderen doordeweeks opgenomen en behandeld. Voor de toekomst verandert er dus eigenlijk weinig.

De polikliniek kindergeneeskunde in Dokkum blijft gewoon open en de dagbehandelingen van bijvoorbeeld KNO-patiëntjes (amandelen knippen), of de urologische en chirurgische patiëntjes blijven aangeboden worden in Dokkum. Voor kinderen bij wie de verwachting is dat zij langer opgenomen zullen moeten worden, zal in overleg worden gekozen voor opname in ziekenhuis Nij Smellinghe of een ander ziekenhuis. In de praktijk gaat dit jaarlijks om een beperkt aantal gevallen waarbij kinderen te maken hebben met complexe ziektebeelden.

De nieuwe vorm van klinische kindergeneeskunde heeft positieve gevolgen voor een aantal kinderverpleegkundigen, die door de sluiting van hun afdeling op zoek moesten naar een andere baan. Voor in totaal zes FtE is er weer plek op de nieuwe afdeling.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button