Topper ’t Fean ’58 tegen Be Quick Dokkum eindigt onbeslist

SURHUISTERVEEN – De inhaalwedstrijd tussen ’t Fean ’58 tegen Be Quick Dokkum leverde dinsdagavond geen winnaar op. Na 90 minuten stond er in Surhuisterveen een 1-1 stand op het scorebord. Een terechte uitslag, waarmee iedereen tevreden kon zijn. De koppositie kwam door deze uitslag wel in het bezit van de Feansters. De blauwhemden hebben 24 punten verzameld uit 12 wedstrijden, één punt meer dan Kollum en twee meer dan Marum en Be Quick Dokkum. Maar die drie ploegen hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

“Maar wij blijven goed meedoen”, constateerde Minno van der Werff, hoofdtrainer van de erg jonge selectie van ’t Fean ‘58, die maar blijft verrassen. Een terechte conclusie, getuige de verdienstelijke gelijke spelen tegen zowel Marum als Be Quick Dokkum. De ranglijst wijst uit dat de Feanster defensie de minst gepasseerde is: slechts elf tegengoals uit twaalf wedstrijden. “Ook vandaag stond het weer goed achterin”, zag de gedreven oefenmeester van de Feansters. Aanvoerder en centrumverdediger John Notebomer was nog steeds geblesseerd, waardoor Steef Loopstra  weer naast rustpunt Frank ten Hoeve het centrum bemande.

Het was niet alleen wedstrijd om de punten, de ontmoeting was ook een weerzien tussen de trainers Mark Bosma en Minno van der Werff. De huidige trainer van Be Quick Dokkum was drie seizoenen (2017/2018 t/m 2019/2020) hoofdtrainer van ’t Fean ’58 met clubman Minno van der Werff als zijn assistent. Onder dit duo bloeide de club weer helemaal op. Samen brachten zij het vlaggenschip terug in de tweede klasse, waarin het gedurende een periode van maar liefst 19 jaar achtereen acteerde.

Een weerzien van vele bekenden voor Mark Bosma. “Je ziet duidelijk dat de ploeg onder Minno is doorgegroeid, dat ze sterker zijn geworden. Er staat een goede ploeg met veel wilskracht”, aldus Mark Bosma.

Met name de eerste helft speelde zich af tussen de ene zestien en de andere zestien. Het spel ging op en neer, met weinig tot geen kansen. ’t Fean ’58 speelde onrustig, onnauwkeurig en kwam pas aan het slot van het eerste bedrijf tot enige losse flodders van o.a. Bard Pultrum en Rienk Bouma. De Dokkumers combineerden veel beter en hadden het beste van het spel. Een reële mogelijkheid leverde dat op toen doelman Hessel Huisman zijn enigste foutje maakte door de bal zomaar in de handen van de tegenstander te spelen, maar diens inzet wel weer keurig pareerde.

De tweede helft kregen de vele toeschouwers meer waar voor hun geld. Scheidsrechter Robert Jager had nog maar net voor het begin gefloten of de bal lag al in het net achter Hessel Huisman. Een voorzet van Piet Raap werd keurig binnengekopt door goaltjesdief Rudmer Loonstra, die daarmee zijn tiende doelpunt liet aantekenen voor de Dokkumers (0-1). Reden voor de Feansters om de rug te rechten en het initiatief steeds meer naar zich toe te trekken. “Nadat wij achter kwamen begonnen wij pas te voetballen en creëerden wij kansen. Daarvoor niet”, zag ook Minno van der Werff.

Raoul Dijkstra testte eerst doelman Niels Kuperus met een harde schuiver. Lang konden de bezoekers niet van de voorsprong genieten toen de prima spelende Bard Pultrum de lat op zijn weg vond, maar uit de rebound toch de bal binnen werkte (1-1). Be Quick Dokkum leek weer op voorsprong te komen toen na een half uur Rudmer Loonstra de bal uit een vrije trap net naast kopte. De Dokkumers mochten niet klagen toen even later uit een corner de bal keihard werd ingeschoten door René Mellema, maar doelman Kuperus prima redde. Hij onderscheidde zich nogmaals op een inzet van Erwin Tabak.

In de 90e minuut deed zich een curieus moment voor. De op snelheid liggende Tabak gaf in een uiterste poging de bal nog voor. Esra Braaksma dacht dat de bal over de achterlijn was geweest en speelde voor doelman door de bal te vangen. De scheidsrechter wees echter naar de stip, handsbal: strafschop. Een cadeautje voor de thuisclub in de laatste minuut. Het presentje werd echter niet uitgepakt door aanvoerder Jens Hamstra. Hij schoot naast. De gerechtigheid zegevierde, de bal was inderdaad over de achterlijn geweest.

Beide trainers konden zich vinden in de puntenverdeling. Mark Bosma: “De eerste helft waren wij de betere ploeg. In het tweede bedrijf wist ’t Fean ’58 op basis van fysiek en wilskracht steeds meer te creëren en daar hadden wij het moeilijk mee.” Minno van der Werff was het daarmee eens. “Zij voetbalden wat gemakkelijker, met name in de eerste helft. En dan is deze uitslag terecht.”  Tot man van de wedstrijd werd  uitgekozen Rienk Bouma, de man in vorm op dit moment bij ’t Fean ’58.