HoofdnieuwsRegionaalSport

Toppers Centrumcross Surhuisterveen zien vorm groeien

SURHUISTERVEEN – De 18e internationale Centrumcross in Surhuisterveen is voor de deelnemers een uitstekende voorbereiding op de nationale titelstrijd, welke in het weekend van 12 en 13 januari 2013 wordt verreden.

Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse toppers, die allen op de startlijst staan in Surhuisterveen, maar eveneens voor de buitenlanders.

“De nationale kampioenschappen worden in elk land in hetzelfde weekend verreden, zowel voor de mannen als de vrouwen”, vertelt Andries Nieuwenhuis, die namens de Stichting Wielercomité Surhuisterveen het aantrekken van de renners in z’n portefeuille heeft. Hij denkt daarbij o.a. aan de Tsjechische selectie met wereldtoppers als Zdenek Stybar en Radomir Simunek. De Centrumcross wordt gehouden op donderdag 3 januari.

“En dat is ruim een week voor de nationale titelstrijd. Surhuisterveen is een van de laatste mogelijkheden om de vorm te testen”, vult Nieuwenhuis aan, die liet weten dat ook dit jaar de toegang gratis is.

En die vorm is groeiende bij de toppers, dat is de laatste weken overduidelijk gebleken. Andries Nieuwenhuis c.s. blijkt een neusje te hebben voor het aantrekken van goede coureurs. “De periode rond de Kerstdagen en Oud- en Nieuwjaar is de kalender overvol met soms twee wedstrijden op één dag. De renners moeten dan een keus maken en dan moet je ook een beetje geluk hebben.”

En daaraan ontbreekt het de organisatie niet. Mannen als Zdenek Stybar, de wereldkampioen veldrijden 2010 en 2011 toonde in de Bpost Bank Trofee (voorheen de Trofee Gazet van Antwerpen) in Essen zijn vorm. Hij finishte weliswaar als eerste, maar omdat hij in de sprint van z’n lijn afweek zette de jury hem terug naar de vierde plaats. Toch liet hij toppers als Sven Nijs en Kevin Pauwels achter zich. In deze wedstrijd werd Rob Peeters tweede, dezelfde klassering, die hij behaalde tijdens het laatste WK. Ook hij start in Surhuisterveen. “Dat zegt genoeg over de kwaliteit en de vorm van deze jongens.”

Dat het Nederlandse veldrijden uit z’n dip klimt bewees de wereldbekerwedstrijd op de Citadel van Namen, waar maar liefst drie landgenoten bij de eerste tien eindigden. Thijs van Amerongen, de revelatie van dit seizoen, werd zevende, Lars van der Haar, regerend wereldkampioen bij de beloften en de man van de toekomst klasseerde zich als achtste, terwijl Niels Wubben de tiende plaats opeiste. Bij de beloften werd Emiel Dolfsma uit Kampen tweede. “Allemaal jongens, die hier rijden en goed zijn voor een plaats in de top-tien, misschien wel een podiumplaats.”

Outsiders zijn drievoudig winnaar Gerben de Knegt, Thijmen Eising (Emmen) en oud-wereldkampioen Lars Boom, die dit seizoen slechts drie wedstrijden rijdt in het veld en zijn zinnen heeft gezet op de nationale titel.

Marianne Vos

Kent het deelnemersveld bij de mannen een prima bezetting, bij de vrouwen is deze wellicht nog sterker. Met als grote blikvanger Marianne Vos,

Olympisch- wereldkampioen, zowel op de weg als in het veld. Maar ook de Britse Helen Wyman, de regerend Europees kampioene en onze landgenote Sanne van Paassen, tweede in de Europese titelstrijd. Van Paassen schreef dit seizoen al vier internationale wedstrijden op haar naam. Kanshebber is eveneens de Duitse Hanka Kupfernagel, viervoudig wereldkampioen. “Bij de vrouwen hebben we inderdaad een wereldveld”, weet Andries Nieuwenhuis.

Het aantal nationaliteiten, dat aan het vertrek komt is maar liefst zes.

Naast de complete Nederlandse top komen de rensters uit Engeland, Duitsland, Amerika, België en Denemarken.

Rechtstreeks op Omrop Fryslân Televyzje

De Centrumcross wordt voor de eerste keer rechtstreeks uitgezonden op Omrop Fryslân Televyzje. “De live-uitzending van een wielerwedstrijd op de televisie is nieuw voor de omroep”, laat organisatie-voorzitter Albert Helfrich weten. “Samen met de medewerkers van Omrop Fryslân is het parcours verkend en zijn de strategische punten uitgezocht. Naast de wedstrijdbeelden zullen er ook interviews worden uitgezonden.” De uitzending begint om 12.45 uur. “Zowel de wedstrijd bij de vrouwen als de profs komt rechtstreeks bij de mensen in de huiskamer. Een noviteit voor de Omrop.” NOS Studio Sport zendt ’s avonds een samenvatting uit.

Gratis entree

Ook dit jaar is de internationale Centrumcross weer gratis toegankelijk.

“Eigenlijk uniek”, vindt Albert Helfrich. “In het zuiden van ons land en in België wordt rustig een tientje gevraagd als entree. Wij kunnen het evenement net als de Profronde gratis houden dankzij een groot aantal sponsoren. Trouwe sponsoren, die we koesteren.” Voor de sponsors en de gasten is een gedeelte van de grote feesttent op het Torenplein gereserveerd. De programmaverkoop is in handen van World Servants afdeling Surhuisterveen, waarvan een zevental dames deze zomer meehelpt bij het afbouwen van een school in Oekraïne. Een serviceteam van BOVAG staat paraat en neemt op de verzorgingspost het schoonspuiten van de fietsen voor haar rekening.

 

 

De Centrumcross telt mee voor de topcompetitie veldrijden van de KNWU en omvat wedstrijden voor amateurs, beloften en profs. De amateurs gaan om

11.30 uur van start,  de masters om 11.32 uur, terwijl de dames om 13.00 uur en de heren professionals om 14.30 uur vertrekken. Bij de masters en amateurs komen een aantal plaatselijke en regionale coureurs aan het vertrek. Meer informatie over het programma is te vinden op www.wielrennensurhuisterveen.nl, maar uiteraard ook op Twitter en Facebook.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button