HoofdnieuwsRegionaalSport

Topsprinter Cavendish start in Profronde Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Wereldkampioen wielrennen Mark Cavendish start volgende week dinsdag in de profronde van Surhuisterveen. Vanmorgen werd de komst van de superspurter definitief. De Brit is na meervoudig ritwinnaar Peter Sagan de tweede Tourvedette die aan het vertrek staat.

Het is voor de Cavendish, winnaar van drie etappes in de Tour de France het eerste criterium in Nederland. Dat komt omdat de 27-jarige renner zaterdag de Olympische wegwedstrijd rijdt. Hij geldt als één van de favorieten voor een gouden medaille. “Een schitterend affiche”, zegt Andries Nieuwenhuis van de organisatie desgevraagd. “Hier zijn we heel erg blij mee.” Ook als hij de Olympische titel in de wacht sleept, staat de komst van Cavendish vast. “ Daar hebben we nadrukkelijk over gesproken. Hij is dit weekend inderdaad een groot kanshebber. Mocht ook zijn Olympische droom uitkomen, dan nog staat zijn komst naar Surhuisterveen vast. Ook dat is vanmorgen bevestigd.”

De topsprinter kan bogen op een imposante erelijst. In totaal won hij 23 etappes in de Tour de France en veroverde in 2011 bovendien de groene trui. Ook in de Giro d’Italia won hij in totaal 12 etappes, waarvan dit jaar 3. In de Vuelta a España won hij 4 etappes en ook de puntentrui. Milaan – San Remo viel hem ook al eens ten deel en vorig jaar werd hij wereldkampioen in Kopenhagen. Op de baan werd hij tweemaal wereldkampioen koppelkoers, waarvan de laatste keer met zijn Sky ploegmakker Bradley Wiggins.

De kans is overigens groot dat Cavendish niet alleen naar Surhuisterveen komt. “We gaan er vanuit dat hij een ploeggenoot uit het succesvolle Tourteam meeneemt.” Het droomscenario is uiteraard een spurt tussen Cavendish en Peter Sagan. “Of het zover komt? Ik denk dat niemand met de Brit naar de streep wil. Hij is momenteel gewoon de allerrapste van het internationale peloton. Toch hopen we dat het een spurt van de grote mannen wordt.” De profronde wordt verreden op dinsdag 31 juli. Een van de nieuwe onderdelen tijdens de Feanster wielerdag is een heuse dernykoers. Dertien topschaatsers kruipen dan achter de rug van hun gangmaker voor een rit achter de ‘brommer’’. Naast de allrounders Jan Blokhuijsen en Koen Verweij maken ook de toppers uit het marathonschaatspeloton hun opwachting.

 

Voor het volledige programma van de 31e Profronde van Surhuisterveen

bezoekt u www.wielrennensurhuisterveen.nl

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button