HoofdnieuwsRegionaal

Tuincafé botanische tuin De Kruidhof wordt ‘puur NATUURlijk’

BUITENPOST – Vanaf 14 april 2015 wordt het tuincafé van Botanische Tuin De Kruidhof een plek waar alleen nog verse en pure, biologische producten worden gebruikt. De seizoenen bepalen de menukaart en er worden zoveel mogelijk producten uit de botanische tuinen gebruikt. Chef-kok Daan Nagelkerke en zijn vrouw Karin Koopman zwaaien de scepter in nauwe samenwerking met De BinnenMarkt uit Buitenpost.

 De Kruidhof probeert zich als botanische tuin te onderscheiden door de beleving van de natuur centraal te stellen. De 17 verschillende thematuinen waaronder een uitgebreide collectie geneeskrachtige- en keukenkruiden, fruit en oude cultuurgewassen lenen zich uitstekend voor kookworkshops, geneeskrachtige workshops, concerten en kinderactiviteiten. Karin Hoogterp, coördinator bij De Kruidhof: “We ervaren dat onze gasten steeds kritischer worden en die tuinbeleving ook terug willen zien in de producten in Het Tuincafé.  Samenwerken in de eigen regio vind ik belangrijk. Het zogenaamde Netwerkmuseum heeft de toekomst. In de Binnenmarkt en Daan Nagelkerke en zijn vrouw Karin hebben wij de perfecte partner gevonden om dit concept in een proeftuinsituatie te gaan uitwerken en uitbouwen”. Wat veel mensen nog niet weten is dat je in ons tuincafé en voor de plantenverkoop geen entree voor de botanische tuin en het IJstijdenmuseum hoeft te betalen. Voor een kopje koffie en een heerlijke lunch in een prachtige ambiance kun je hier dus prima terecht.

Binnenmarkt Buitenpost is de Canadian Coffeeshop en Biologische Winkel in de Kerkstraat in Buitenpost. In 2014 gestart en nu al een enorm succes. Laagdrempelig, betaalbaar, biologisch en kwaliteit zijn de kernwoorden voor eigenaar Tjishe van der meer en zijn vrouw Donna. Zij bakken dagelijks hun eigen biologische brood en lekkernijen voor bij de koffie en maken verse soepen en salades zonder toevoegingen.

“ Ja, passie en liefde voor het vak voegen we toe zegt Tjishe van der Meer grappend, maar that’s it. Toen wij in gesprek raakten met De Kruidhof waren we direct enthousiast over de mogelijkheden en we zijn direct samen plannen gaan maken. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik gezien de drukte in ons eigen bedrijf een partner zou moeten zoeken. Ik dacht direct aan Daan en Karin. Hun duurzame levensstijl en passie voor wilde planten en kruiden past helemaal in het plaatje en zij wilden de uitdaging graag aan.

Daan Nagelkerke, nu nog chef-kok bij restaurant van Buren in het Oranjehotel Leeuwarden: “Dit is een droom die waarheid wordt. Wij kenden De Kruidhof al en iedere keer als we er kwamen dacht ik: “Wat een rijkdom. Alles groeit hier gewoon om je heen! Ik heb het vak geleerd in Lauswolt en daarna in verschillende restaurants gewerkt als chef-kok, maar een eigen bedrijf opzetten op zo’n mooie plek kun je alleen maar van dromen toch? We willen er een laagdrempelige plek van maken. Een soort huiskamergevoel waar iedereen zich thuis voelt. Er zijn volgens mij heel veel jonge mensen die zich bezig houden met duurzaam en biologisch tuineren en bewust leven. Zeker ook in Leeuwarden en Groningen. De Kruidhof ligt op 18 treinminuten van Groningen en Leeuwarden en je kunt hier echt alles voor je moes- en kruidentuin kopen dus ik hoop dat we ook meer mensen uit de stad hier naartoe kunnen trekken.  Ik maak alles zelf en vers en loop al over van de ideeën. Ik ben nu al druk met de daslook in de Bostuin. Van de bladen maak ik pesto, kruidenboter, sauzen en soep en de bloemen de verwerk ik in salades. De bloemknopjes ga ik inmaken en gebruik ik als kappertjes.

We kunnen groepen tot 80 personen aan, van familiefeestjes tot bedrijfsuitjes en vergaderarrangementen. Laat de mensen maar komen, wij hebben er zin in!”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button