112HoofdnieuwsRegionaal

Twee inwoners van Surhuisterveen opgepakt voor handel in harddrugs

SURHUISTERVEEN – Twee inwoners van Surhuisterveen zijn begin april aangehouden toen zij met een hoeveelheid harddrugs van Noord-Brabant naar Fryslân reden. De twee bleken vanuit onder andere hun woning drugs te verkopen en hadden ook minderjarigen in hun klantenbestand staan.

De politie ontving begin dit jaar via meldmisdaadanoniem.nl een anonieme melding van de handel in drugs vanuit een woning aan de Nachtegaal in Surhuisterveen. Naar aanleiding van deze melding werd een onderzoek gestart. Uit het onderzoek bleek dat er bij de woning veel aanloop was van verschillende personen en dat de bezoekjes vaak maar kort duurden. Ook bleek er een connectie met Noord-Brabant te zijn, waar de drugs werden ingekocht. Op een rit terug naar Fryslân werden de verdachten door de ondersteuningsgroep Noord-Nederland van de weg gehaald en aangehouden. In de auto werden verschillende soorten harddrugs aangetroffen. Eén van de verdachten zit nog in voorlopige hechtenis.

Algemeen bekend
Tijdens het onderzoek in Surhuisterveen bleek dat er meer mensen een vermoeden hadden van drugshandel, maar dat de politie daar niet van in kennis werd gesteld. Het gebeurt vaker dat er onterecht wordt aangenomen dat zaken die in eigen omgeving algemeen bekend lijken te zijn, ook wel bij de politie bekend zullen zijn. De ogen en oren van bewoners in Noordoost Fryslân zijn belangrijk voor de politie, want zonder meldingen en een verdenking is onderzoek niet mogelijk.

Minderjarige afnemers
Een aantal van de afnemers van de drugs bleken minderjarig te zijn. Ze kochten verschillende soorten drugs van de verdachten, zoals ketamine, XTC, 3MMC, cannabis en speed. De politie sprak met deze jonge kopers maar ook met hun ouders. Uit de gesprekken bleek dat de jongeren op een zeer makkelijke manier in contact komen met dealers van drugs, waaronder ook met de twee verdachten uit Surhuisterveen. Via social-media apps als Snapchat en Telegram worden de drugs via anonieme accounts aangeboden en lijkt de drempel om drugs te kopen steeds lager komen te liggen. De minderjarigen zijn door de politie aangemeld bij een hulpverleningsinstantie.

Sluiten van de woning
Omdat er vanuit de woning in Surhuisterveen drugs verkocht werd, werd ook de gemeente hiervan op de hoogte gebracht. De burgemeester heeft in bepaalde gevallen de bevoegdheid om een woning op grond van artikel 13b van de Opiumwet voor bepaalde tijd te sluiten. De gemeente zal ook deze casus beoordelen en mogelijk over gaan tot het sluiten van de woning.

Melden
Heb je een vermoeden van criminele activiteiten in jouw wijk, neem dan contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of via het formulier op politie.nl. Ook anonieme meldingen kunnen worden gebruikt. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800-7000 en op meldmisdaadanoniem.nl.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button