HoofdnieuwsRegionaal

Tweede dag proces Jasper S.

LEEUWARDEN – Momenteel is het tweede proces in de rechtbank begonnen tegen Jasper S. De 45-jarige verdachte wordt vervolgd voor de verkrachting van en de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde.

Vandaag komen onder andere een psychiater en een psycholoog aan het woord en zal de officier zijn strafeis ken baar maken.
De advocaat krijgt de gelegenheid om voor en pleidooi.

De uitspraakt van de rechtbank is over 2 weken.

Zittingsdagen

De zaak is op 27 februari 2013 pro forma behandeld. Op dat moment waren de rapportages van de deskundigen slechts een paar dagen in het bezit van OM, rechtbank en verdediging. Ter zitting is daarom om een aanhouding verzocht.

Voor de inhoudelijke behandeling zijn twee dagen uitgetrokken, donderdag 28 maart, met een eventuele uitloop naar vrijdag 29 maart.

Op de eerste zittingsdag worden de feiten behandeld, de persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken, de slachtofferverklaringen voorgelezen en deskundigen gehoord. Als de tijd het toelaat zal de officier zijn requisitoir houden en de advocaat zijn pleidooi, maar de rechtbank kan besluiten dit naar de vrijdag over te hevelen. Dat zal in de loop van de donderdag worden bepaald door de voorzitter van de meervoudige strafkamer.

Voorgeschiedenis

Op zaterdagochtend 1 mei 1999 kwam bij de politie Fryslân de melding binnen dat de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd vermist. Diezelfde ochtend werd haar stoffelijk overschot gevonden in een weiland aan de Keningswei tussen Buitenpost en Veenklooster.

De politie is de verdachte na ruim 13 jaar op het spoor gekomen via het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek dat in september 2012 gestart is. Zijn profiel was één van de vele profielen die door het NFI zijn vergeleken met het DNA-profiel van de dader. Ruim 6500 mannen uit de directe omgeving van de plaats delict hebben vrijwillig meegewerkt aan dit grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

Volg het proces live via de Twitter feed hieronder.
Overige update´s zijn de vinden op onze live pagina.


Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button