HoofdnieuwsRegionaalSport

Tweede elftal ’t Fean ’58 in gelid voor Fries volkslied

SURHUISTERVEEN – ‘Frysk bloed tsjoch op!’ De beginzin van het Friese volkslied klonk zaterdag met luide klanken op sportpark ’t Ketting in Surhuisterveen. Nog niet vaak maakten de mannen van het tweede elftal van voetbalvereniging ’t Fean ’58 bij een oefenwedstrijd zo’n grootse entree op het eigen sportveld.
Voordat ’t Fean ’58 2 aantrad tegen Boornbergum 1, begroette brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen de ploeg namelijk met een heuse officiële uitvoering van het Friese volklied. De line-up was professioneel, supporters zongen uit volle borst mee en de beide opponenten van het treffen stond professioneel in het gelid.
Blaast de Bazuin speelde het Friese volkslied als try-out voor de vertolking van het Friese hymne in het Abe Lenstrastadion bij Heerenveen-Feyenoord. Dat is komende woensdag. In het kader van het 115-jarig bestaan van de brassband mogen de Feanster blazers het volkslied spelen voor de aftrap van de eredivisiewedstrijd.

,,Dat is enorm bijzonder’’, vertelt voorzitter Reinder Hamersma van Blaast de Bazuin. ,,Nog nooit eerder in onze historie hebben we voor een stadion met 26.000 man publiek opgetreden. Om alvast wat ervaring op te doen hebben we onze buurvereniging ’t Fean ’58 gevraagd om het volkslied te mogen spelen.’’
In eerste instantie zou Blaast de Bazuin het Friese volkslied spelen bij ’t Fean ’58-Heerenveense Boys, een duel in de tweede klasse I van het amateurvoetbal. Vanwege de weersomstandigheden werd dat treffen echter afgelast. De wedstrijd van het reserve-elftal van ’t Fean ging wél door en daarom gaf Blaast de Bazuin acte de présence bij ’t Fean ’58 2-Boornbergum 1.
Het Friese volkslied viel in de smaak. ,,Een unieke sfeer. Zoiets maak je niet vaak mee’’, zei een trouwe supporter van ’t Fean ’58. Ook Blaast de Bazuin was tevreden. ,,We hebben mooi gespeeld, maar de puntjes moeten nog op de i. Daar gaan we de komende dagen op trainen en dan komt het helemaal goed komende woensdag in Heerenveen. We kijken er naar uit’’, zei de enthousiaste Reinder Hamersma.
Het Friese volkslied leverde veel inspiratie op voor ’t Fean ’58 2. De mannen van trainer Lieuwe van der Wijk zegevierden met 3-1. Harm Vrij tekende voor de eerste twee treffers van de Feansters. Aanvoerder Ewoud Douwstra schoot de derde goal van de thuisploeg in de touwen.

Foto: ’t Fean ‘58/Geale Atsma.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button