HoofdnieuwsRegionaal

Uitslag Regioronde Nationale Voorleeswedstrijd 2017

KOLLUM – 8 maart vond de regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats in de Colle, te Kollum. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de Bibliotheken Noord Fryslân in samenwerking met Bibliotheekservice Fryslân.

Vanaf 15.00 uur streden 18 schoolkampioenen uit Buitenpost, Nes (Ameland), Harkema, Dokkum, Marrum, Boelenslaan, Surhuisterveen, Wâlterswâld, Twijzel, De Westereen, Damwâld, Drogeham, Burum en Feanwâlden tegen elkaar. Aangemoedigd door hun supporters werden de deelnemers om de beurt naar voren gehaald door presentator Tjitske van de Velde. Vervolgens las iedere kandidaat een zelf gekozen fragment voor. Terwijl de jury de moeilijke taak had om een winnaar te kiezen die door kon naar de provinciale finale van Fryslân, werd het publiek vermaakt door muziek en theatergroep De Frets.

De jury bestond dit keer uit: Rena Wagenaar (bibliotheek), Arjan Hut (dichter) en Jan Benedictus (wethouder gemeente Kollumerlân). De jury lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. De winnaar van deze avond is geworden Rianne Weening van IBS It Mienskip, te Buitenpost. Rianne las een leuk stuk voor uit Spijt, geschreven door Carry Slee. De jury vond het een goed gekozen fragment, wat heel goed bij Rianne paste. Zij las op een natuurlijke manier voor en het was prettig om naar haar te luisteren. Ze bracht rust goed in het verhaal en had een uitstekend voorleestempo. Aan het publiek was te merken dat men zich goed kon inleven. De tweede prijs is gewonnen door Klaske Hoogsteen van De Hoekstien te Dokkum en de derde prijs ging naar Kirsten Wiersma van de Rank te Metslawier. Zij kregen allen een boekenbon. In totaal doen er in Fryslân dit jaar 176 kampioenen mee.

Rianne gaat regio Noord vertegenwoordigen op dinsdagmiddag 11 april in Theater de Skâns in Gorredijk. Daar zal worden uitgemaakt wie Friesland vertegenwoordigt op woensdag 17 mei in de schouwburg van Amstelveen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button