Uitslagen Friese Boys

KOLLUMERZWAAG – Uitslagen Friese Boys. Zwaagwesteinde 1 – Friese Boys 1                  2-0

VEV ’67 3 – Friese Boys 2                                1-5

Op een zeer koud sportpark in Leek hadden wij de opdracht om na een lange winterstop de draad weer op te pakken en de opmars naar de bovenste plaats in te zetten. Vantevoren had ik verwacht dat het een stevige partij zou worden gezien de thuiswedstrijd tegen VEV ’67 toen we na een pittig duel op 3-3 bleven steken.

In de eerste helft hadden wij wel het beste van het spel, maar konden dat niet in doelpunten uitdrukken. Als we toen wat minder slordig met onze kansen hadden omgesprongen was het met de rust al 0-3 geweest, maar nu bleef het bij, een overigens prachtig doelpunt van Minze Beerda gescoord van een flinke afstand, 0-1, tevens ruststand.

Na de pauze ging het een tijdje gelijk op, maar onze klasse verlogend zich niet en zo werd VEV langzamerhand weer onder druk gezet. Geale goudhaan zorgde met een prachtig lobje over de keeper voor de meer dan verdiende 0-2. Toen Wietse van der Land met een schitterend afstandsschot de stand op 0-3 bracht, wist iedereen dat de punten mee gingen naar Kollumerzwaag. De 0-4 kwam op naam van de ongrijpbare James van der Bij ook met een afstandsschot die onhoudbaar was voor de keeper van VEV. Nummer vijf werd weer gescoord door Geale de Haan, een intikkertje op een voorzet van Wietse van der Land. Dat VEV in de slotminuten ook een doelpuntje meepikte deed niks af aan het goede gevoel wat we aan deze wedstrijd overhielden. We liggen goed op koers en een prima start na de winterstop. Zij nog vermeld dat Eberhart prima de goal verdedigde. Jongens, niet één uitgezonderd, allemaal een dikke voldoende. Weer bedankt namens Kees en mij en blijf dit vasthouden. Volgende week in de thuiswedstrijd tegen ONT dan kan een goed resultaat niet uitblijven.

Doelpuntenmakers: Geale de Haan (2), Minze Beerda, James van der Bij en Wietse van der Land.

Rottevalle VR1 – Friese Boys VR1        (0-1)     1-2

De dames konden op het kunstgras in Rottevalle oefenen. Er werden veertien dames verwacht bij de kantine, helaas was Hiltsje verhinderd en Gwenda/Tjeardsje waren niet helemaal fit. Coach Hielke was later aanwezig en kon Nynke Mellema nog meenemen als extra speler. Teatske Hansma was bereid om de eerste helft te spelen en deed dat met verve. De opstelling keeper Gemma, achterin Teatske, Janna, Tineke en Line, middenveld Boukje Hendrika, Angelique, Julia, voorhoede Tamara, Tjimkje en Ester, wissels Sjoukje, Nynke, Gwenda, Tjeardsje.

Om 12.35 uur begon de wedstrijd. Friese Boys startte prima en Tjimkje kreeg een open kans voor een leeg doel. De bal kon buiten de 16-meter worden binnengeschoven, helaas werd de bal verkeerd geraakt. Rottevalle dames, onder leiding van trainer Sas v.d. Velde (voormalig trainer bij de senioren van Friese Boys) kwam na vijftien minuten in de wedstrijd en vooral de linksbuiten was Janna vaak de baas. Zij kreeg een handvol kansen, maar de bal ging voorlangs of keeper Gemma was een sta in de weg. Na een half uurtje spelen nam Friese Boys de leiding, 0-1. Ester speelde op Tjimkje in de linkerhoek. Ester liep door en kreeg de bal terug en prikte de bal binnen in de verste hoek. Sjoukje kwam Line vervangen op voorstopper. Tineke en Janna wisselden van positie en de linksbuiten werd minder gevaarlijk. De rust werd met een nipte voorsprong bereikt. Tjeardje kleedde zich toch maar om, want zij was toch niet fit.

In de tweede helft kwam Nynke in het veld voor Angelique. De opstelling moest helaas drastisch worden aangepast, want Teatske werd vervangen door Gwenda. Keepster Gemma, achterhoede Ester, Tineke, Janna, Boukje Hendrika, middenveld Sjoukje, Nynke en Julia, voorhoede Tjimkje, Gwenda en Tamara. Coach Hielke dacht dat het team in deze winterse omstandigheden conditioneel het onderspit moest delven. De dames lieten zien karakter te hebben. Rottevalle kwam nog wel op gelijke hoogte uit een corner, 1-1. Gwenda had last van spierpijn, maar zorgde met een lobje voor 1-2. Tjimkje, Tamara en Julia deden het voorbereidende werk. Gwenda haar moeder wilde het niet geloven. HJ bedankt voor de conditionele training die je Gwenda gegeven hebt. Halverwege de tweede helft kwam Angelique, Sjoukje vervangen, die na een lange sprint buiten adem was. Line kwam in het veld voor het Tamara. Nynke kwam in de spits en Line op rechtshalf. Deze omzettingen pakten goed uit, want er kwamen kansen, helaas naast en de Rottevalle keepster stond prima opgesteld. Het middenveld met Julia, Line en Angelique maakten hun tegenstander lastig en Friese Boys met libero Ester gaven weinig kansen meer weg. De achterhoede met Janna, Tineke en gelegenheidsvoorstopper Boukje Hendrika hadden de tegenstanders redelijk in de tang. Na enkele minuten blessuretijd kwam de wedstrijd tot zijn einde. Uitblinkster was vandaag keeper Gemma Schotanus, die zeer scherp keepte. Rottevalle had vandaag minimaal een gelijkspel verdiend.

Volgende week wordt er gespeeld thuis tegen Leeuwarder Zwaluwen om 12.15 uur. Dit team is voor de winterstop kampioen geworden, dus dat wordt waarschijnlijk een zware kluif. MC spelers Sjoukje en Nynke bedankt voor het meespelen.

Zwaagwesteinde Meiden D1 – Friese Boys E3  (3-1)     4-4

De laatste mogelijkheid om een oefenwedstrijd te organiseren was vandaag. Volgende week start

de competitie tegen GSVV E1. Er werd een wedstrijd vastgesteld tegen de meiden uit De Westereen.

Dochter van trainer Willem is bij dit team actief. Het was de bedoeling dat er in Kollumerzwaag zou worden gespeeld, helaas de weergoden werkten nog niet mee, want de velden waren bikkelhard.

Gelukkig kon via Sije Heidstra het kunstgras worden geregeld in De Westereen en de wedstrijd kon om 10.15 uur worden gespeeld. Alle negen spelers waren aanwezig van Friese Boys. Coach Durk Pilat was afwezig en trainer Willem Merkus nam de plaats in. De meiden/leiding en scheidsrechter

van de thuisclub waren pas om 10.30 uur op het veld, toen waren de supporters en de spelers al

een beetje verkleumd. Misschien tactiek, wie zal het zeggen. Er werd gespeeld met acht tegen acht en

dat betekende Jesse, die niet geheel fit was, op de wissel. Scheidsrechter Jan Bouma was duidelijk aanwezig en vooral de scheidsrechtersbal die eerst op de grond moet stuiten bleek voor Sabine Merkus heel moeilijk te zijn, want een aantal malen moest het overnieuw.

In de beginfase was het even wennen voor beide teams en de winterse weersomstandigheden (onder nul en een koude wind) werkten niet mee. De meiden kwamen op voorsprong, door een onoplettendheid in de verdediging. Sabine was er als de kippen bij om vanaf 10 meter raak te trappen, 1-0. De jongens waren zo nu en dan aan het ouwehoeren met de meiden en voetbal kwam daardoor op de tweede plaats. Oane Wiersma ging er vanaf rechts vandoor en trok de bal terug op Ljibbe Sicco Bakker, die de bal in de bovenhoek deed belanden, 1-1. De meiden kwamen alras weer op voorsprong toen Luut en Pieter niet voldoende ingrepen en de spits tegelijk met keeper Douwe Jan in het duel ging. De bal rolde over de doellijn en keeper Douwe was geblesseerd, want de spits was net iets eerder bij de bal, 2-1. Daarna kansen voor Friese Boys. Nick de Graaf schoot voorlangs en Ljibbe Sicco raakte de keeper in vrije positie. Jesse van Wieren schoot tegen eigen speler Marten Pilot aan die op de doellijn stond. Helaas in de slotfase werd het zelfs 3-1, toen Ljibbe Sicco zich verkeek op de snelheid van de spits, 3-1. De scheidsrechter floot in de 22ste minuut af en een ieder kon proberen warm te worden.

In de rust probeerden Willem en Hielke de jongens op te peppen, want van de meiden verliezen dat kan als het team volledig inzet toont. De jongens van Friese Boys moesten feller spelen en bij balbezit combineren. Keeper Douwe Jan ruilde zijn shirt met Pieter Pel en na een bakje thee gingen we naar het veld. Wederom geen tegenstander en scheidsrechter. Het duurde een tiental minuten en toen kon de wedstrijd weer beginnen. Randy kwam achterin samen met Luut. Friese Boys speelde veel beter en combineerde er lustig op los. Een actie van Nick aan de rechterkant werd perfect teruggelegd en Douwe Jan was ter plaatse om binnen te tikken, 3-2. Kansen kwamen er voor Marten, Douwe Jan en Ljibbe Sicco. Het duurde tot de tiende minuut totdat Marten via de binnenkant van de paal de gelijkmaker scoorde, 3-3. Nick zette Friese Boys zelfs op voorsprong, 3-4. Een actie aan de linkerkant en de keepster stond bijna naast het doel en in de verste hoek prikte hij de bal binnen. De meiden kwamen sporadisch in de buurt van keeper Pieter. Aan de rechterkant liet Douwe Jan zijn tegenstander Sabine op doel schieten, helaas kreeg de keeper de bal niet onder controle. De bal lag op een presenteerblaadje en werd binnengetikt, 4-4. De leidster van de meiden riep naar de scheidsrechter fluit maar af en prompt deed de leidsman dat. Er moest nog zeven minuten worden gespeeld.

Strafschoppen werden niet genomen. Niet een speler/supporter die hier overigens problemen mee had. Alle mensen waren verkleumd en zochten de warmte op. Volgende week zaterdag 2 maart wordt er in Gerkesklooster tegen GSVV E1 om 10.00 uur gespeeld.