Uitslagen Friese-Boys

KOLLUMERZWAAG – Deze wedstrijd was heel belangrijk, want ONT stond een paar punten voor op ons, maar met een aantal wedstrijden meer gespeeld. Dus er moest gewonnen worden. Mede doordat we zeer geconcentreerd aan deze strijd begonnen, hebben we de basis voor deze leuke overwinning al in de eerst helft gelegd.

Het eerst doelpunt werd gemaakt door Jan prins, die na een leuke aanval de bal beheerst in de hoek schoof .1-0.We hadden ONT volledig in de tang en een tweede doelpunt kon niet uitblijven, dus scoorde Sean Humphries zijn eerste doelpunt in deze match, 2-0.Vlak voor rust hadden we de wedstrijd al in de pocket na een doelpunt van Jaring Hansma, die de bal uit een corner van buiten de 16 snoeihard in de kruising joeg, 3-0.

ONT kwam er niet meer aan te pas na de pauze, ook het inbrengen van Geale de Haan was daar debet aan, want we waren net één minuut los in de tweede helft toen hij de bal al in het net van de tegenstander deponeerde, 4-0. Al de details van de goals kan ik niet weergeven, want het ging vanaf nu wel heel hard met de doelpuntenmachine. Geale maakte na korte tijd zijn tweede doelpunt, 5-0. Even later maakte ook Sean Humphries zijn tweede, 6-0.Toen René de Jong ook nog zijn doelpuntje meepikte, 7-0, dacht iedereen dat de 10 binnen bereik was. Geale de Haan was met twee doelpunten niet tevreden en scoorde zijn derde doelpunt, 8-0. René de Jong maakte nog z’n tweede doelpunt, 9-0 en de tiende werd gemaakt door de beste man van het veld Wietse van der Land, 10-0.

Het enige smetje op deze wedstrijd was dat onze invalkeeper Theo Beerda nog drie keer de gang naar het net moest maken en dat had hij niet verdiend, want er stond een prima keeper onder de lat vandaag en dat mag hij zijn ploeg aanrekenen, want het is gewoon een kwestie van concentratieverlies en dat mag absoluut niet gebeuren. Voor de rest prima wedstrijd allemaal jongens.

Doelpuntenmakers: Geale de Haan (3), Sean Humphries (2), René de Jong (2), Jan Prins, Jaring Hansma en Wietse van der Land.

Freddy

V en V ’68 2 – Friese Boys 3                            3-0

Veenwouden 4 – Friese Boys 4                       2-2

Na een paar maanden winterstop moest het vierde elftal het opnemen tegen Veenwouden. Twee spelers waren niet gekomen en daarom begon de wedstrijd met precies elf spelers en zonder grensrechter. Het was duidelijk te zien dat beide elftallen weer moesten wennen aan het spelletje. Veenwouden was in het begin van de wedstrijd beter, maar scoorde voor rust slechts één doelpunt. Kort voor rust raakte Tjisko de Jong geblesseerd en moest uitvallen. Toen waren er nog tien spelers. Gelukkig was Hielke de Graaf, na de dames wedstrijd, in Veenwouden gekomen en kon invallen. Na ongeveer tien minuten spelen kwam Veenwouden via een counter op 2-0. Kort hierna raakte Vincent van Breugel geblesseerd door een forse overtreding binnen het strafschopgebied. Friese Boys kreeg geen penalty. Op dat moment arriveerden Filippus Roorda, Jaring Hansma en Eberhard Kloosterman. Zij kwamen in het veld voor Piet de Boer, Vincent van Breugel en Freek Faber. Hierdoor kwam er meer loopvermogen in de ploeg en Friese Boys nam direct het heft in handen.Het duurde niet lang dat de aansluitingstreffer gemaakt werd. Het was Johnny de Vries die de bal in de touwen schoot na een heerlijk pasje van Jaring Hansma. De gelijkmaker kwam van de voet van Eberhard Kloosterman. Hij scoorde voortreffelijk uit een vrije trap. Friese Boys was hierna nog dicht bij de overwinning, maar dat lukte helaas niet meer. Man van de wedstrijd was doelman Klaas Dijkstra met een paar voortreffelijke reddingen in de eerste helft. Spelers die nog niet vermeld zijn waren Rinie Bergsma, Andre Atema, Werner Stam en Wesley Feenstra.

Doelpuntenmakers: Johnny de Vries en Eberhard Kloosterman.

Friese Boys VR1 – L. Zwaluwen VR1               1-0

Na de oefenwedstrijd tegen Rottevalle, die vorige week met 2-1 werd gewonnen waren er in de selectie de nodige mutaties. Gelukkig waren MC junioren Debbie Postma, Nynke Mellema,

Sjoukje v.d. Veen bereid de selectie aan te vullen. De tegenstander Leeuwarder Zwaluwen was in de najaarsreeks kampioen geworden dus op papier een geduchte tegenstander. De opstelling keeper Gemma, achterhoede Teatske, Ester, Tineke, Janna. Middenveld Julia, Angelique, Boukje Hendrika. Voorhoede Hiltsje, Tamara en Tjimkje. De tegenstander nam na hun warming-up geen blad voor de mond, want hun yell in groepsverband was winnen. In de beginfase is het altijd even zoeken en de eerste kansen waren voor de Sweltsjes, maar keeper Gemma redde in een 1 tegen 1-situatie en even later was het Boukje Hendrika die attent was. Inmiddels was Friese Boys ook op de helft van de Leeuwarders te vinden. Een counter werd door Tjimkje alleen voor de keeper koelbloedig afgemaakt, 1-0. Daarna waren er meer kansen en kwam Tjimkje nogmaals vogelvrij voor de keeper, helaas haar inzet ging voorlangs. Angelique kwam een aantal malen op rechts door, helaas de voortzetting ontbrak. De rust werd gehaald met een nipte voorsprong. Debbie en Sjoukje namen de plek in van Janna en Tineke. De gasten waren al aan het zeuren tegen de scheidsrechter Jacob Broersma, dat betekende dat de Friese Boys vrouwen fysiek de Sweltsjes de baas waren.

In de tweede helft bleef Friese Boys overeind en vooral het centrale duo Teatske en Ester zorgden voor opruiming en uitschakeling indien nodig. Hiltsje, Tjimkje en Tamara zorgde voor het nodige duw- en trekwerk. Hoewel de tegenstander qua veldspel de betere was, kreeg Friese Boys de kansen. Hiltsje tikte na een mooie actie de bal op Tjimkje, die kon binnentikken, maar volledig miste. Nynke had inmiddels Angelique vervangen. De wedstrijd werd grimmiger en zelfs de reservebank van Leeuwarder Zwaluwen en de coach begonnen op de scheids te zeuren. Toen coach Hielke daar wat van zei, waren de rapen gaar, gelukkig was de ervaren grensrechter van De Sweltsjes die dit suste. Janna kwam Sjoukje nog vervangen. Tamara kon de wedstrijd in de slotfase beslissen oog in oog met de keeper, redde de keeper op een tegendraads schot. De laatste minuten werden aan gegeven door coach Hielke en Friese Boys ploeterde zich naar het einde. Uiteindelijk wist met bloed, zweet, tranen en spierpijn de drie punten binnen te slepen. Een knappe prestatie tegen Leeuwarder Zwaluwen, die acht wedstrijden in de najaarsreeks hadden gewonnen.

Volgende week moeten de dames om 12.15 uur in Ferwert spelen tegen Wardy vrouwen, die hun eerste wedstrijd overtuigend van Dokkum met 4-0 wisten te winnen.

Geel Wit B1 – Friese Boys B1                          4-2

Nieuw Roden C1 – Friese Boys C1                   0-3

Vandaag moesten we spelen tegen Nieuw Roden, een middenmoter. We hadden er zin in. Het was onze tweede wedstrijd na de winterstop. We moesten even weer wennen, maar al in de vijfde minuut van de wedstrijd wist Remi de 0-1 te maken. We hadden nog enkele kansen in de eerste helft maar de keeper van Nieuw Roden wist ze allemaal te stoppen. Nieuw Roden kwam ook niet verder dan onze verdediging, want die deden hun werk goed, zo gingen we rusten met een 0-1 stand.

Na de rust moest er nog wel wat gebeuren, want met 0-1 stand bleef er hoop voor Nieuw Roden. Het was een sportieve wedstrijd, maar wij waren de betere ploeg. We bouwden een nieuwe aanval op en door goed overspelen zag Matthias de keeper te ver voor de doel staan en lobte de bal mooi over de keeper heen, 0-2. Er kon ook nog door een afstandsschot van Heinze de 0-3 worden gemaakt en was de wedstrijd gespeeld en hadden we weer drie belangrijke punten te pakken.

Doelpuntenmakers: Remi Kootstra, Matthias Scholtus en Heinze Luimstra.

Veenwouden D2 – Friese Boys D2                   0-8

Friese Boys E1 – Opende E1                           9-0

Na een lange winter stop konden we dan eindelijk met zijn allen weer lekker in de wei en was de   tegenstander Opende E1. Deze ploeg speelde in de najaarscompetitie nog eerste klas, maar wisten toen een enkele wedstrijd te winnen. Toch gingen we er vanuit dat dit wel een tegenstander was waar we vol aan de bak moesten. Zonder de jarige Jelle kon er om half elf onder leiding van Rienk Postma begonnen worden aan de wedstrijd.

Vanaf het fluitsignaal kon je zien dat onze spelers er ontzettend zin in hadden om eindelijk weer buiten op het veld te staan en dat betekende dat wij het heft in handen hadden. Opende was nauwelijks op de helft van ons en was dat wel het geval dan waren het Luca, Elwin of Luutsen die de bal weer naar voren speelde. Toch duurde het nog vrij lang voor we het net wisten te vinden, maar uiteindelijk was het Oane die de openingstreffer hoog in de kruising wist te knallen. Na de 1-0 gingen we nog beter spelen, alles lukte en het werken voor elkaar en overspelen ging fantastisch. Het was een lust om onze jongens zo te zien spelen en dan zie je dat de doelpunten vanzelf komen. Na een paar dotten van kansen van verschillende speler wist Bowy de 2-0 op het scorebord te zetten en niet veel later was het net voor rust wederom Bowy met een strakke pass van twintig meter om de 3-0 binnen te tikken.

In de rust werd er weinig besproken met de spelers er was niks te melden. Alles draaide zoals we het graag willen zien. De tweede helft was wederom weer een lust om naar te kijken, alles maar ook alles lukte deze morgen. Er werd weer goed overgespeeld en de ballen kwamen weer goed aan. Wat dan ook al snel de 4-0 van Thijs Gerrit opleverde. Jelmer wist daarna de 5-0 binnen de touwen te schieten. Daarna was het de beurt aan de verdedigers. Ze gingen en mochten steeds meer mee naar voren om zo ook een doelpunt mee te pikken en in eerste instantie lukte dit Elwin om de 6-0 te scoren. Vlak daarna was het Luutsen die het net wist te vinden. Even later wist Luutsen bijna zij tweede doelpunt te scoren, maar deze bal belandde via een Opende-speler in de goal. Na de 8-0 was het de beurt aan Roan, hij wist van dichtbij de 9-0 te scoren. Nu was Luca de enige speler die nog niet had gescoord. Dus werd Luca voor in de spits gezet en werden alle ballen naar Luca gespeeld, maar het kwam voor hem te laat om een doelpuntje te maken en zo bleef het bij 9-0. Er blijft nog één speler over die niet in dit verslagje is vermeld en dat is onze keeper Tjipke. Nou hier valt weinig over te vermelden omdat hij zeer weinig ballen heeft gehad. Toch valt over hem ook nog iets over te melden hij was de enige speler aan Friese Boys-kant die de penalty in de penaltyreeks wist te scoren dus pikte hij deze morgen ook nog een doelpuntje mee.

Conclusie een lust om naar deze wedstrijd te kijken en complimenten aan alle spelers:  “Jullie hebben deze morgen laten zien wat voetbal is”.

Doelpuntenmakers: Bowy de Boer (2), Oane van der Heide, Thijs Gerrit Poortinga, Jelmer Wiersinga, Elwin de Jong, Luutsen Postma, Roan van Dijk en een eigen goal.

Friese Boys E2 – Opende E2    (3-0)                 7-0

In de eerste helft ging het spel op en neer, maar we waren scherper in de afronding. 1-0 werd het door Jan Peter, de 2-0 en 3-0 door Marwan. Na rust een sterker Friese Boys. Na veel strijd 4-0 en 5-0 door Alle Geart. Marwan maakte zijn derde doelpunt, 6-0. Er werd achterin goed gekeept en verdedigt door  Jelmer, Stef,  Albert-Jan, Danië. Net voor tijd maakte Lieuwe Jan 7-0. Dit was de eindstand. De eerste drie punten van de competitie zijn binnen, ga zo door jongens. Spelers van E4 bedankt voor het meespelen.

Doelpuntenmakers: Marwan (3), Alle Geart (2), Jan Peter, Lieuwe Jan. Scheidsrechter Jaring Hansma 8…

GSVV E1 – Friese Boys E3       (1-5)                 2-10

Na de oefenwedstrijd van vorige week tegen de meiden uit De Westereen moest er vandaag in Gerkesklooster de eerste competitiewedstrijd worden gespeeld. Tegenstander GSVV E1 was in de najaarsreeks op een gedeelde eerste plaats geëindigd. GSVV heeft een grote selectie en moest noodgedwongen spelers thuislaten, anders waren er te veel wissels. Dit team had Friese Boys E2

nipt verslagen. Friese Boys E3 was compleet aanwezig met negen spelers. Onder heerlijke weersomstandigheden werd de warming-up onder leiding van Willem Merkus afgewerkt. Het hoge gras en het hobbelige veld maakten het er niet makkelijker op. Jesse van Wieren was aanvoerder. Er werd gespeeld acht tegen acht.

In de beginfase moesten de jongens even wennen en de eerste kans van GSVV werd onberispelijk achter keeper Douwe Jan geschoten, 1-0. De leiding wist ook niet hoe sterk deze competitie was, dus het was afwachten hoe de jongens met deze tegenslag zouden omgaan. Binnen vijf minuten was de stand al 1-2 door doelpunten van Nick, eerst op assist van Marten en daarna een individuele actie. GSVV had nog een vlammend schot naast. Luut en Pieter hadden het verder onder controle en GSVV kon weinig kansen afdwingen. Halverwege de eerste helft schoot Ljibbe Sicco van afstand en de goede keeper wist de bal met een zweefduik uit de hoek te tikken. Jesse hield de bal binnen en tikte op Nick die de bal op de lat kegelde. Even later was het Nick die enkele tegenstanders passeerde en Friese Boys van dichtbij op een veilige 1-3 zette en daarmee een hattrick produceerde. De koek was nog niet op, want Ljibbe Sicco onderschepte een aanval en passte op Nick die met een wonderschone stift de keeper kansloos liet 1-4. Marten, Nick en Oane kregen kansen op meer, maar de ruststand werd bepaald door Randy. Uit een corner van Nick schoot Marten tegen de verdedigers en Randy was ter plaatse om binnen te tikken 1-5.

In de tweede helft was Friese Boys de betere ploeg en de spelers werden met overtredingen afgestopt of vasthouden, maar de scheidsrechter van dienst trad daar prima tegenop. De spelers probeerden zich met voetbal bezig te houden. Een vrije trap van Nick ging rakelings voorbij het GSVV doel. Ljibbe Sicco raakte even later met een afstandschot de binnenkant van de paal. Marten was te vroeg voor de rebound. GSVV kwam met uitbraken wel in het spel voor en de verdedigende taken werden door de Friese Boys spelers niet vergeten. Wederom was het Nick die met een mooie actie alleen voor de keeper koelbloedig de 1-6 liet aantekenen. Marten pikte zijn goaltje ook mee nadat Jesse tegen de keeper had geschoten, was hij er als de kippen bij voor de 1-7. GSVV zorge uit een counter voor 2-7. Keeper Douwe Jan was daarna scherp en elke bal bij hem in de buurt was voor hem. De tegenstander probeerde nog wel eens een bal onder zijn handen weg te tikken, maar Douwe Jan was baas in zijn doel. Ljibbe Sicco ging mee naar voren en zorgde van dichtbij voor 2-8. Uit een corner van Nick tikte Pieter in een kluwen van spelers de 2-9 tegen de touwen. In de slotfase verslapte de verdediging van Friese Boys en daardoor kreeg GSVV kansen, maar deze werden niet benut. Het slotakkoord kwam van Nick die een pass van Oane perfect afrondde, 2-10.

De overige uitslagen in deze poule waren VVT E1 – De Lauwers E1 7-0 en Veenwouden E2 – V en V’68 E2 3-2.

Zaterdag 9 maart speelt Friese Boys E3 thuis tegen Veenwouden E2 om 9.00 uur. De doelpuntenmakers vandaag waren Nick de Graaf (6), Marten Pilot, Pieter Pel, Ljibbe Sicco Bakker en Randy Veenstra.

WTOC ME1 – Friese Boys ME1            4-3

Op 2 maart mochten de meiden van de ME eindelijk weer het voetbalveld op. De wedstrijd was tegen WTOC in Oudwoude. In het begin moesten we weer erg wennen aan het spel op het veld. Er werd niet altijd even goed gespeeld, waardoor we al vrij snel  met 2-0 achter stonden.

In de rust moest leider Johannes even de dames er op wijzen wat er ook al weer allemaal geleerd was in de trainingen en dat deze woorden goed aankwamen bleek tijdens de tweede helft. De meiden waren veel feller en Bette maakte een mooie goal, 2-1. Daarna maakte WTOC 3-1, maar de kopjes bleven omhoog van de Friese Boys meiden en de ene na de andere kans kwam, maar zonder resultaat. Toen zag Bette weer kans de achterhoede van WTOC uit te spelen en schoot beheerst de

3-2 in. Daarna werd het spannend. We gingen gelijk op met de meiden uit Oudwoude en Jelkje zag haar kans schoon om de 3-3 te scoren. Helaas kreeg WTOC daarna nog één kans en die zat er vol in, waardoor de eindstand 4-3 werd. Jammer, we hadden een gelijkspel of overwinning meer dan verdiend, maar verliezen met 4-3 is geen schande, zeker na het goede spel in de tweede helft.

Na de wedstrijd werd er nog uit volle borst voor de jarige Romy gezongen en de traktatie smaakte prima na de inspanningen op het veld.

Doelpuntenmaaksters: Bette Bijleveld (2) en Jelkje de Boer.

Friese Boys F2 – ASC F2                                 1-6

Friese Boys F3 – VIOD F2                                1-1

Kootstertille MP1G – Friese Boys MP1 2-3

Na een periode van zaalvoetballen moest er weer even gewend worden aan de kou en het buiten spelen, maar al snel kwamen de Friese Boys op een voorsprong. Klaas Jan Reitsma maakte het eerste doelpunt. De twee teams waren erg gewaagd aan elkaar en al snel kwam de gelijkmaker.

Door goed samenspel van Arjan Pilat, Niels van Lingen, Sytse de Boer en Klaas Jan Reitsma konden de Boys met een voorsprong de rust ingaan.

Na de rust wist Kootstertille weer terug te komen van hun achterstand, door tussen de voeten door te schieten van de half verkleumde keeper Robert Sijtsma. Door onze goede middenvelders: Hendrik Gommers, Jaryk van der Veen en Jurjen de Boer kon de bal weer naar voren worden gespeeld, waarop Sytse de Boer nogmaals de bal in het net van de tegenstanders kon schieten. In de laatste minuten vocht Kootstertille nog voor de gelijkmaker, maar doelman Robert Sijtsma wist dit te voorkomen.

Na nog een goede penaltyreeks, een warme douche en een traktatie van een jarige konden de Boys trots en voldaan terug rijden naar de Sweach.

Doelpuntenmakers: Klaas Jan Reitsma (2) en Sytse de Boer.

Friese Boys MP2 – Zwaagwesteinde MP1        7-0