UItslagen Friese Boys

KOLLUMERZWAAG – Onder barre weersomstandigheden behaalde het vierde elftal een verdiende overwinning op het hoger geklasseerde Harkemase Boys. Doelman was deze wedstrijd Johannes Couperus en deed dat voortreffelijk. De achterhoede bestond uit Tjisko de Jong, Rinie Bergsma, Gerrit Feenstra en Wesley Feenstra. De middenvelders waren Freek Faber, René de Jong en Lieuwe Jaring Feenstra. De voorhoede bestond uit Johnny de Vries, Tjitze van der Land en Wiebe Wielstra.

Friese Boys was de bovenliggende partij, maar grote kansen waren er in het begin niet. René de Jong kreeg een riante gelegenheid om te scoren, maar de keeper stond in de weg. Toch kwam het vierde elftal even later op voorsprong. Wiebe Wielstra scoorde een prachtig doelpunt.

Na de thee kwamen bij Friese Boys Sean Humphries en Jelle de Haan binnen de lijnen. Friese Boys bleef de betere ploeg en na ongeveer twintig minuten spelen werd het 2-0 door een doelpunt van Tjitze van der Land. Harkemase Boys bleef wel strijden om de wedstrijd te laten kantelen, maar dat lukte niet. Door deze overwinning steeg het vierde elftal naar de derde plaats op de ranglijst. Irritant was deze wedstrijd dat de bal om de haverklap in de sloot lag, door het ontbreken van de struikjes.

Doelpuntenmakers: Wiebe Wielstra en Tjitze van der Land.

Friese Boys 3 – VVT 2                                     1-2

Wardy VR 1 – Friese Boys VR1 (0-1)     4-1

Na de verrassende winst van vorige week tegen Leeuwarder Zwaluwen moest er in Ferwert aangetreden worden om 12.15 uur. Wardy had vorige week overtuigend gewonnen van Dokkum met 4-0. De opstelling keeper Gemma, achterhoede Janna, Teatske, Ester, Boukje Hendrika, middenveld Julia, Line, Angelique en voorhoede Tjimkje, Tineke en Hiltsje. Wissels Gwenda, Margriet en Tamara.

Het weer zat niet mee. Regen en een ijskoude wind.

Tegen deze onbekende tegenstander waren de eerste kansen voor de thuisclub, gelukkig gingen de ballen naast. De uitbraken via Line, Hiltsje, Tineke en Tjimkje waren wel gevaarlijk, maar de eindpass was te vaak onzuiver. Wardy kwam steeds beter in de wedstrijd, maar Friese Boys scoorde doordat Tjimkje een passje van Tineke oppikte en in het strafschopgebied geen andere oplossing zag dan een punter. De keeper had deze inzet in de korte hoek niet verwacht, maar wel een doelpunt, 0-1. Wardy probeerde de gelijkmaker te forceren, maar Teatske en Ester zorgde bij tijd en wijle voor opruiming. De backs hadden wel moeite met hun tegenstanders. Angelique met een enkelblessure kon niet verder spelen en werd vervangen door Tamara. Tineke ging links op het middenveld spelen en Tamara ondersteunde Hiltsje. Met kunst en vliegwerk bleef het 0-1. Gwenda moest een turnwedstrijd afwerken en moest naar Heerenveen. Margriet verving Tineke, daardoor nog maar één wissel.

In de tweede helft, met wind tegen, bleef Wardy de betere ploeg. De gelijkmaker kwam er toen Line de bal pardoes verkeerd raakte in het strafschopgebied. Keeper Gemma dacht dat de bal over zou gaan, maar helaas verdween de bal in het doel, 1-1. Wardy probeerde door te drukken, maar de Friese Boys spelers knokten voor wat ze waard waren. Hiltsje kreeg nog een mooie kans, helaas de laatste man van Wardy was net op tijd. Enkele spelers van Friese Boys hadden last van pijntjes. Tineke kwam in het veld voor Margriet. In de tachtigste minuut een curieus moment. Een scheidsrechtersbal werd door Wardy teruggespeeld naar Friese Boys. De bal kwam bij libero Teatske, die de bal kon aannemen. Helaas stuitte de bal van haar voet en de spits kreeg de bal op een presenteerblaadje en tikte binnen. De scheidsrechter kon niet anders dan een doelpunt toekennen, 2-1. De leiding van Wardy vond dat de bal zijn uitwerking heeft gehad bij de aanname van Teatske, de grensrechter van Friese Boys staakte wijselijk de discussie. De dames van Wardy waren niet van plan Friese Boys vrijwillig te laten scoren, want dat is de enige mogelijkheid, als men vond dat het onsportief was. Boukje Hendrika viel uit met een hamstring-blessure en daardoor bleven er nog tien dames over. Door dit doelpunt en fysiek malheur waren de Friese Boys dames niet meer in staat voldoende tegenstand te bieden en kregen zelfs nog twee doelpunten tegen. Uiteindelijk een geflatteerde nederlaag, maar wel verdiend voor Wardy-vrouwen.

Zaterdag 16 maart wordt er thuis gespeeld tegen Ternaard om 14.45 uur.

Friese Boys B1 – DTD B1                                 2-4

Friese Boys C1 – Zwaagwesteinde C1              1-1

Op deze koude zaterdagmorgen was Zwaagwesteinde onze tegenstander, een altijd lastige ploeg om tegen te spelen. We waren de eerste minuten de betere ploeg en na een paar kansen was er een schot op goal, de keeper van Zwaagwesteinde had de bal niet klemvast Tjalling kopte de bal binnen, maar de goal werd afgekeurd omdat de keeper werd omgeduwd. Net even later was het Remi die de keeper uitspeelde en de bal in het zijnet schoot. Dit had voor ons de voorsprong moeten zijn, maar helaas. Zwaagwesteinde kreeg ook kansen, maar waren niet echt gevaarlijk voor de goal. Er gebeurde verder weinig in de eerste helft en gingen we rusten met een 0–0 stand.

Na de rust moesten we eerst weer wennen aan de kou, want koud was het. Daar profiteerde Zwaagwesteinde van, want de eerste de beste aanval werd gelijk een doelpunt en stonden we er naar te kijken wie de speler aan zou pakken, 0-1 We moesten nu, want verliezen wilden we niet. We bleven goed voetballen en kregen weer kansen. Matthias werd neergehaald en Tjeerd Jurre nam de vrije trap en raakte de paal. De gelijkmaker zat er aan te komen en we kregen weer op een mooie plaats een vrije trap, omdat nu Jelmer werd neergehaald. Tjeerd Jurre stond weer achter de bal en gaf de bal goed voor en Tjalling scoorde de 1-1. We gingen er weer voor, maar er werd niet meer gescoord door beide ploegen. Wel kreeg Zaagwesteinde in de laatste seconden nog een kans, gelukkig ging die bal er niet in en bleef het 1-1.

Doelpuntenmaker: Tjalling Mellema.

Noordbergum MC1 – Friese Boys MC1 2-2

Voor de meiden van ons weer de eerste wedstrijd na de winterstop en zo mooi het weer de afgelopen week was, zo slecht toen ze in Noordbergum het veld opliepen. Alle twaalf speelsters waren aanwezig en Noordbergum had geen genoeg speelsters om met acht meiden op te stellen, dus de wissels maar de winterjas aan. Voor de winterstop waren we ook in Noordbergum geweest en konden we met een gelijkspel naar huis. We wisten dus wat ons te doen stond. Noordbergum is een pittige tegenstander. We begonnen gelijk goed aan de wedstrijd en maakten het de tegenpartij niet gemakkelijk, maar dat was andersom ook zo, dus de tussenstand was 0-0. Na wat wisselen en in de pauze aandachtspunten te bespreken konden we weer het veld op.

Al in het begin van de tweede helft ging het mis. Noordbergum kreeg de kans om te scoren, we stonden achter, maar vlot daarna kwam van onze kant de gelijkmaker. Nynke wist de bal in de goal te krijgen. De bal ging over en weer en we hadden het niet gemakkelijk. Doordat er achterin wat mis ging kwamen we weer op achterstand te staan, wat niet goed voelde. Er waren doordat ook de speelsters van Noorbergum vermoeid raakten kansen voor ons, maar de bal kwam net naast of over de goal. Toch kwam een paar minuten voor het einde van de wedstrijd de opluchting. Nynke kon de gelijkmaker op haar naam zetten. Ons team heeft dit in deze wedstrijd zeker verdiend. Voor dat het de eerste wedstrijd weer was, is er goed gevoetbald en was er een grote inzet. Natuurlijk zijn er nog genoeg punten waaraan bijgespijkerd kan worden. In april komt Noordbergum bij ons langs en hopen we drie punten te verdienen.

Volgende week spelen we om 12.45 in Leeuwarden tegen FVC .

Doelpuntenmaakster: Nynke Mellema ( 2 )

Kootstertille D1 – Friese Boys D1                     4-1

Bakkeveen E1 – Friese Boys E1                       1-4

Nadat we deze week mooi weer hebben gehad, moesten de heren van de boys wel weer wennen aan het koude en vooral natte weer. Het is niet een seconde droog geweest, maar het mocht de pret niet drukken. We gingen richting Bakkeveen met een prima humeur ondanks dat de jongens de avond ervoor een disco hadden.

Het begin van de eerste helft ging redelijk gelijk op. De tegenpartij kon goed overspelen en jongens moesten meteen flink aan de bak. Ondanks dat de tegenpartij goed speelde, kregen ze niet echt vat op ons team. Het overspelen ging goed en de Friese Boys had ook snel de overhand in het veld. Toen de boys een hoekschop kreeg, kwam Luutzen versterking brengen bij de goal en dat was een goede zet. Hij knalde hem er prachtig in. Toen kwamen ze helemaal in hun spel. Na een mooie voorzet van Jelmer, kon Oane de bal en met behoorlijk wat kracht in het net schoppen. Daarna kwamen de tegenstanders niet echt meer aan de bal. Net voor de rust krijg Thijs Gerrit de kans om te scoren van twintig meter afstand.

In de rust gejubel in de box van jewelste. Na de rust was de opstelling een beetje anders en dat was te merken. Het was een beetje rommelig en niet iedereen wist precies waar zijn plaats was. Door de regenval was de bal nogal glad en aangezien Tjipke, de keeper nog niet veel te doen had dus misschien wat koud en stijf was geworden, glipte er toch een bal tussen zijn handen door. Meteen daarna namen de boys de regie weer in handen en na wat gepruts van Jelmer met de bal, die hij niet kwijtraakte lukte het hem om 1-4 te maken. Vlak daarna werd er ook al weer afgefloten.

Penalty’s werden er niet genomen, want de tegenpartij had er geen zin meer in. Onze jongens eigenlijk wel, maar ja als je hebt gewonnen heb je het niet koud. Nou jongens, het was weer een prachtige wedstrijd. Dit beloofd wat voor de toekomst.

Doelpuntenmakers: Luutzen, Oane, Thijs-Gerrit en Jelmer.

Broekster Wâlden E3 – Friese Boys E2 (1-4)     2-5

Een koude zaterdagmorgen waar de punten mee naar huis gingen. We kwamen al snel op 0-1 door Jan Peter. Na kansen over en weer 0-2 door Klaas. De 0-3 door Lieuwe Jan. 0-4 Jan Peter. Net voor rust 1-4.

Na de rust werd er nog twee keer gescoord, 2-4 en de goal voor Friese Boys kwam op naam van Albert Jan 2-5. Dit was tevens de eindstand.

Doelpuntenmakers: Jan Peter (2), Klaas, Lieuwe Jan en Albert Jan.

Friese Boys E3 – Veenwouden E2G     (5-0)     7-0

Vorige week werd de eerste competitiewedstrijd gewonnen tegen GSVV onder heerlijke weersomstandigheden. Vandaag was alles anders, want ‘maart roert zijn staart’ was zeker van toepassing. De weersomstandigheden waren “Siberisch” met regen, een ijskoude wind en de temperatuur net boven het vriespunt. Bij Friese Boys was Randy Veenstra afwezig en hij werd vervangen door Friese Boys E4 speler Marwan Egeh, daardoor waren er negen spelers aanwezig.

Tijdens de warming-up kwamen de spelers er achter dat een lange broek en handschoenen wel nodig waren. Onder leiding van scheidsrechter Jelle de Graaf begon de wedstrijd om 9.00 uur.

Friese Boys startte voortvarend, want uit een corner van Nick schoot Ljibbe Sicco al bijna raak. In de vierde en vijfde minuut was het wel raak. Een voorzet van Oane werd door Ljibbe Sicco binnengeschoten en daarna zorgde Nick voor 2-0 door een voorzet van Jesse af te ronden. In de negende minuut schoot Ljibbe Sicco vanaf de middenlijn een vrije trap op het doel, Veenwouden leek de bal te onderscheppen maar raakte de bal verkeerd en Nick schoot van dichtbij in de kruising 3-0. De verdediging met Luut en de jarige Pieter en keeper Douwe Jan bleven alert op de uitbraken van Veenwouden. Daarna ging het spel tien minuten op en neer en Marten kreeg een mooie kans, maar hij schoot op de lat. Nog voor rust kwamen er twee doelpunten. Door de goede inzet van Marwan kwam de bal bij Nick, die van dichtbij scoorde. Daarna een slechte uittrap van de Veenwouden keeper. De bal kwam via Marwan bij Nick terecht en die haalde direct doeltreffend uit. Daarmee kwam de ruststand op 5-0.

In de rust werden de jongens weer opgewarmd en in de tweede helft probeerde Friese Boys de draad weer op te pakken. Alras scoorde Nick na voorbereidend werk van Marten en Oane 6-0. Veenwouden bood dapper tegenstand, maar keeper Douwe Jan was attent bij schoten die hoofdzakelijk naast gingen. Pieter kreeg de kans met zijn nieuwe schoenen (van trainer Willem), maar schoot de vrije trap rakelings naast. Daarna werd terecht een doelpunt afgekeurd omdat een Friese Boys speler de keeper van Veenwouden hinderde. In de slotfase bepaalde Nick de eindstand op 7-0, toen de totaal verkleumde keeper van Veenwouden het schotje niet meer tegen kon houden. Daarna floot de scheidsrechter af en werden er vanwege de kou geen strafschoppen genomen. Marwan wordt bedankt voor het meespelen.

Volgende week staat de topper Friese Boys E3 – VVT E1 om 11.00 uur op het programma.

Friese Boys E4 – Broekster Wâlden E5           (0-0)     4-2

KOUD, heel erg KOUD. Hiermee kan de samenvatting eigenlijk wel stoppen. Van het voetbal werden we, zeker de tweede helft, niet erg warm. De spanning vergoedde echter veel. Het was de eerste wedstrijd voor ons dit voorjaar. Broekster Wâlden  E5 had zijn eerste wedstrijd een week eerder met 5-0 verloren van Jong Harkema. Ze waren dus gebrand op punten.

De eerste helft speelde Friese Boys tegen de harde wind in. Omdat Jente afwezig was hadden we hulp ingeroepen van E2. Klaas Ytsma was onze versterking. Overigens hadden Sven en Wolter eerder die ochtend al met E2 meegedaan. Marwan had ook al een wedstrijd in de benen. Die had E3 geassisteerd. Tactisch hadden we een verrassing vandaag. Daniël de hele wedstrijd op doel en Marwan als laatste man. We hielden de bal goed laag en kregen veel kansen. Helaas belandde geen van de ballen die we richting doel schoten in het net. Zowel Klaas, Sven als Bauke Jan kreeg de bal er niet in. Aan de andere kant had ook Broekster Wâlden enkele kansen. Er was zelfs een bal die door Daniëls benen op de paal belandde. Toch hield hij netjes de nul. Dit kwam mede door goed werk van Jens en Rik in verdediging en op middenveld en de verrassing van de dag: Marwan als laatste man.

De tweede helft dachten we het voor de wind gemakkelijker te hebben. Dit klopte helaas niet. We bleven veel te veel voor de bal en Daniël kwam meerdere keren alleen tegenover aanvallers te staan.

De persoonlijke klasse van Marwan hielp ons over de streep. Hij stoomde op vanuit de verdediging. Klaas en Sven trokken de verdedigers met zich mee. Pas toen Marwan op schietafstand was stapte er een verdediger uit. Het was te laat en Marwan schoot de bal hoog in het doel. Eindelijk 1-0.

Jens kwam regelmatig op rechts alleen te staan met man tegen man of zelfs tegen meerdere tegenstanders. Hij hield zich echter goed staande en kon ook aanvallend goede acties verrichten.

Kort na de 1-0 werd een veilige marge bereikt. Bauke Jan kon alleen op de keeper af en schoot koelbloedig in, 2-0. Helaas was de leiders weinig gemoedsrust gegund. Na een tegenaanval van Broekster Wâlden kregen we de bal niet uit de verdediging. Een voorzet belandde bij de tweede paal en werd in het doel gewerkt, 2-1. Het vele werk en de vele meters van Rik konden hier weinig aan veranderen. Even later kwam de marge toch weer op twee. Een snelle counter voor de wind en vrije doorgang voor Klaas, 3-1. Toch gaf Broekster Wâlden niet op. Het grabbelen naar de bal door Daniël in de scrimmage voor het doel hielp niet, 3-2. Uiteindelijk hielp Klaas ons aan de 4-2 door een voorzet van Bauke Jan binnen te werken. Natuurlijk is er vreugde over de overwinning, maar het grote aantal gemiste kansen geeft aan dat er voor de trainers nog veel werk te verrichten is.

Doelpuntenmakers: Marwan Egeh, Klaas Ytsma (2) en Bauke Jan van der Veen.

Friese Boys ME1 – VVT ME1                           1-0

Op een natte en zeer koude 9 maart moesten de meiden het opnemen tegen VVT. In de eerste helft ging het in het begin gelijk op, maar al snel kreeg Friese Boys de betere kansen. Femke en Sophie verdedigden in de achterhoede prima en Minke probeerde een paar keer op afstand te scoren, helaas zonder resultaat maar de durf is er! De keeper van VVT pakte een afstandsschot van Doutsen Kazimier. Bette zag kans om tussen de VVT-speelsters een keihard schot in het doel te schieten, wat ons de welverdiende 1-0 opleverde.

In de rust waren vooral de VVT-meiden erg koud. Met een temperatuur van rond de 1 graden, een koude wind en motregen was het voor sommige meiden moeilijk warm te blijven. Het verzoek kwam van de leider van VVT om de wedstrijd te stoppen, waardoor de eindstand 1-0 voor de Friese boys meiden werd.

Doelpuntmaakster: Bette Bijleveld.

Buitenpost F4G – Friese Boys F1                     3-1

ONT F4 – Friese Boys F2                                 2-13

Vanmorgen moest F2 tegen ONT in Opeinde. Ondanks het zeer slechte weer hebben we toch nog gewonnen met 2-13. ONT schoot één in eigen goal. Door het koude weer hebben we geen penalty’s gedaan, snel naar huis en onder de warme douche.

Doelpuntenmakers: Jesse Smedema (9) en Marten van Kammen (2) en Sietse Wiersma .

Twijzel F1G – Friese Boys F3                          8-9

Friese Boys MP1 – ASC MP1                           2-2

VVT MP1 – Friese Boys MP2                           3-3

Op deze koude regenachtige dag vertrokken de Boys naar Twijzelerheide voor de wedstrijd tegen VVT MP1. Het was een schamele graad boven het vriespunt, het regende en de vooruitzichten op de buienradar beloofden weinig goeds. Aangekomen op Sportpark “De Heide” waren de zeven strijders voor de eer van Friese Boys niet te houden. Met genoeg warme kleding onder de clubtenues begonnen de jongens enthousiast in te spelen. In de basisopstelling stond Evert op de goal.

Meteen na de aftrap gingen beide ploegen enthousiast de wedstrijd in. Door beide ploegen werd hard gestreden, waarbij het er fanatiek aan toe ging. De score werd geopend door VVT, maar dit kon de strijdlust niet drukken. De wedstrijd ging mooi heen en weer waarbij er over en weer kansjes waren. Al gauw werd door Nick de gelijkmaker op de borden gezet. Vlak voor rust kwam VVT echter weer op voorsprong. Dus met 2-1 achter op naar de ranja.

De ranja, gecombineerd met de warme kleedkamer zorgde ervoor dat de moraal hoog bleef en er werd dapper beloofd er de tweede helft een stuk of  dertig in te knallen. Matthijs ging de tweede helft onder de lat voor Friese Boys en Evert ging zijn geluk in het veld beproeven. De duels werden door iedereen fanatiek aangegaan, wat resulteerde in de verdiende gelijkmaker door Ferry, 2-2. Dit gaf natuurlijk moed. VVT kwam er met regelmaat goed uit, maar door goede verdediging en keeperswerk konden de meeste aanvallen worden afgeslagen. Toch wist VVT halverwege de tweede helft op 3-2 te komen, maar geen van beide ploegen liet daardoor de teugels vieren. Even later wist Nick weer doel te treffen en zette de stand op 3 tegen 3. Dit was ook de (verdiende) eindstand. We konden tevreden naar huis gaan met een puntje op zak.

Ondanks het koude slechte weer was er geen enkele wanklank en was de inzet van alle Boys geweldig te noemen. Er is maar één woord voor: BIKKELS

Doelpuntenmakers van de wedstrijd: Nick van Dekken (2) en Ferry Hoekstra.