Uitstekende competitiestart VV Buitenpost tegen Omlandia 0-4

TEN BOER  – Zaterdag stond de seizoenouverture in de Eerste Klasse E op het programma en was Buitenpost gast op het sportpark aan de Sportlaan in Ten Boer. Plaatselijke trots Omlandia was de gastheer. Bij Buitenpost ontbraken door blessures nog Dirk Rinze Pilat (op de weg terug van ernstige knieblessure), Pieter Henstra (knie) en Sip Jaap Bos (voet). Bij gastheer Omlandia waren Iven Nienhuis, René Hovenkamp en Kees van der Wolde de afwezigen. Vorig seizoen waren er door de Blauwkes tegen de Groningers geen punten behaald (in Ten Boer 4-0 en thuis in Buitenpost 1-2), dus was waakzaamheid geboden. Arbiter en één van de uitblinkers vanmiddag – dat mag ook wel eens gezegd – was dhr. Thom R. Winkel uit Leermens. De leidsman ontkwam niets, floot niet bij kleinigheden en paste uitstekend de voordeelregel toe.

Zomers weer deze middag, met een hoge luchtvochtigheid. Voor de acteurs zeker geen ideale omstandigheden. De Buitenposters, ditmaal in het rood, bleken er absoluut geen last van te hebben. Ze speelden een puike partij! Beide teams leken zeker het eerste half uur aardig aan elkaar gewaagd, beide fris met aanvallende intenties. Kansen leverde het in de eerste tien minuten niet op, beiden hadden het verdedigend prima op orde. Na een kwartier, brak Buitenpost de wedstrijd open. Simon Schreiber kwam aan de linker kant goed door, passeerde twee man alsof ze er niet stonden en schoot de bal tenslotte onberispelijk langs Omlandia- sluitpost Devon Harmsma, 0-1. Een prachtige individuele actie van Schreiber, welke na twee jaar Harkemase Boys weer bij Buitenpost is neergestreken. Nog geen minuut later kon Buitenposter Jorrit Terpstra ‘Omlandiaan’ Thijs Zonneveld slechts afstoppen door een overtreding. De vrije trap die volgde, werd door spits Jeroen Haan goed ingeschoten, maar Buitenpost-doelman Robert van der Laan stond op de juiste plek en redde bekwaam. Weer een minuut later, denderde Buitenposter Simon Schreiber aan de andere kant van het veld opnieuw het strafschopgebied in. Hij kreeg een duw, viel prachtig, maar scheidsrechter Winkel zag er geen strafschop in.

In de twintigste minuut kwam er een volgende mogelijkheid voor Omlandia. Aanvaller Thijs Zonneveld ging neer in een duel met Buitenposter ‘tank’ Alwin Kuperus. Hij vocht in de eerste helft prachtige duels uit met de Groninger aanvallers Jeroen Haan en Jeroen Scholma. De vrije trap die volgde, leverde na een klutssituatie voor keeper Robert van der Laan slechts een doeltrap op. Buitenpost kreeg gaandeweg de 1e helft een veldoverwicht, Omlandia kreeg slechts mogelijkheden uit enkele vrije trappen en corners. De Buitenposter verdediging zat vandaag dan ook prima in elkaar en wanneer er eens een Groninger mogelijkheid kwam, stond keeper Robert van der Laan uitstekend zijn mannetje! Na een overtreding van Omlandia- verdediger en aanvoerder Martin Oudman op de weer herstelde Buitenposter- spits Dorjan Berisha, volgde een vrijetrap. Joran Olijve schoot hard op de vuisten van keeper Harmsma. Omlandia probeerde het voor rust nogmaals uit een vrije trap van Jeroen Haan, maar de 0-1 tussenstand bleef tot aan de thee gehandhaafd.

Tweede helft

Na rust was het eigenlijk gedaan met de thuisploeg. Er zouden nog slechts enkele mogelijkheden voor Omlandia volgen, een enkel afstandsschot en uit een vrije trap. Buitenpost daarentegen creëerde legio kansen. Eerst was er een vrije trap van Marco van Leijen na een overtreding van Omlandia-speler Peter Wassing op de uitblinker van de 1e helft, Simon Schreiber. De vrije trap zeilde keihard over het doel van Groninger keeper Devon Harmsma. Even later volgde een prachtige voorzet van Schreiber op Joran Olijve. De bal schampte echter het hoofd van Olijve, waardoor de bal naast verdween. Een uitstekende mogelijkheid voor de 18-jarige Olijve, welke vandaag niet altijd even gelukkig was in zijn acties.

Aan de andere kant probeerde Omlandia- aanvaller Jeroen Haan het met een knap afstandsschot, maar Buitenpost-keeper Robert van der Laan redde uitstekend. In de tweeënzestigste minuut deelde Dorjan Berisha de nekslag uit. Uit een vrije trap van Olijve, schoot Berisha schitterend via de paal, bekeken, raak, 0-2. Omlandia was geknakt, zeker toen arbiter Winkel terecht een strafschop gaf aan Buitenpost na het onderuit halen van Simon Schreiber. Jan Oppedijk belastte zich hiermee en schoot onberispelijk binnen, 0-3. Omlandia protesteerde slechts lichtjes, de Groninger spits Jeroen Haan schoot nog een vrije trap over, voordat de Buitenposter dadendrang nog meer vorm kreeg. Na één van de mooie duels tussen de Groninger- verdediger Dennis Loer (ex Hark. Boys) en Buitenposter Simon Schreiber, liet arbiter Winkel prima doorspelen, maar spits Jeroen Haan schoot in het zijnet. Het leverde Schreiber nog een gele kaart op. Het werd ook nog 0-4 voor de Blauwkes. Aaron Boekhout stoomde op, paste op invaller Rob Dijkstra, welke de bal fantastisch klaarlegde voor Joran Olijve. Olijve schoot buiten bereik van Omlandia-keeper Harmsma de vierde goal van Buitenpost binnen, 0-4. Een doelpunt ‘uit het boekje’! Omlandia stuitte nog tweemaal op de uitstekend reddende Buitenpost-keeper Robert van der Laan, eerst via een van richting veranderd schot van Jan Oosterbeek en daarna nog een schot van spits Jeroen Haan, welke via de lat over ging. Het slotakkoord was echter weer voor Buitenpost. Een afstandsschot van Marco van Leijen werd een prooi voor Omlandia-keeper Harmsma en in de 90ste minuut werd Harmsma gered door de paal. Rob Dijkstra verscheen na wederom een prachtige snelle aanval alleen voor de Omlandia-sluitpost, lobte de bal prachtig over Harmsma heen, maar jammer genoeg verdween de bal via de paal niet in het doel. Dijkstra viel prima in en had wat zijn spel betrof wel een doelpunt verdiend. Het bleef echter bij een prima 0-4 eindstand. Een prachtige generale voor de topper , tegen de degradant uit de hoofdklasse, HZVV uit Hoogeveen volgende week op het eigen sportpark “De Swadde” in Buitenpost. De Blauwkes lijken er klaar voor te zijn, waarbij vandaag vooral Halbe Mossel en Simon Schreiber een hoofdrol vertolkten.

Gele kaart: Simon Schreiber (Buitenpost)

Opstelling Omlandia: Harmsma, Loer, Zwart (68/Faber), Oudman, Marongiu (45/ Swiersema), Wassing, Dijkhuizen, Oosterbeek, Haan, Zonneveld, Scholma.

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, A. Boekhout, Kuperus (71/Boersma), Van Leijen, Mossel, Oppedijk, Schreiber, Terpstra, (59/Dijkstra), R. Boekhout, Berisha (68/Van der Veen), Olijve.