Buiten regioOndernemendRegionaal

Unieke samenwerking in Nij Smellinghe: vrijwilligers dragen bij aan activatie kwetsbare patiënt

DRACHTEN – Een in Friesland unieke samenwerking van zorgprofessionals met vrijwilligers: in ziekenhuis Nij Smellinghe slaan zij vanaf 18 april 2017 de handen ineen om de impact van een ziekenhuisopname op met name de kwetsbare patiënt te beperken. Zestien vrijwilligers zijn vanaf dat moment in het kader van het zogenaamde HELP-programma vijf dagen in de week, zes uur per dag actief in de kliniek van het Drachtster ziekenhuis.

HELP staat voor Hospital Elder Life Program en is oorspronkelijk een Amerikaans concept. In Nij Smellinghe wordt het programma in samenwerking met Vilans (kenniscentrum voor langdurige zorg) geïntroduceerd. Voor nu op twee verpleegafdelingen, eind 2017 werken de vrijwilligers in de gehele kliniek.

Gelijk niveau van dagelijks functioneren

Door weinig beweging en de vreemde omgeving, kan bij kwetsbare patiënten tijdens een ziekenhuisopname de conditie achteruitgaan en acute verwardheid (delier) ontstaan. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het functioneren op de korte en langere termijn. Het is wenselijk dat het niveau van dagelijks functioneren door het oplossen van de medische problematiek verbetert of gelijk blijft. De opname mag het functioneren op langere termijn in ieder geval niet schaden. De HELP-vrijwilligers dragen bij aan het herstel door het activeren van patiënten tijdens de ziekenhuisopname. Bijvoorbeeld door samen naar de koffieautomaat te lopen, gezamenlijk in een prettige sfeer de maaltijd te nuttigen of door samen de krant te lezen en de patiënt op die manier  actief en alert te houden tijdens het verblijf in het ziekenhuis. De kranten worden gesponsord door de Leeuwarder Courant, in de vorm van drie jaarabonnementen.

Krachtige samenwerking

De behandelaar en betrokken verpleegkundigen stellen samen met de patiënt, en indien gewenst met de mantelzorger, een persoonlijk plan op, aangepast aan de behoefte van de patiënt. Dit plan bestaat uit de onderdelen activiteit, beweging, voeding en oriëntatie. De vrijwilligers geven hieraan inhoudelijk invulling en vormen zo de aanvulling op de zorg die al wordt verleend. Door continu met elkaar af te stemmen, ontstaat een nauwe samenwerking tussen de zorgprofessionals en de vrijwilligers en kan de ziekenhuisopname voor de patiënt zo gunstig mogelijk verlopen.

Het HELP-programma in Nij Smellinghe is onderdeel van een breder aandachtsveld. “Het past goed binnen ons programma Klinische Ouderenzorg”, aldus Margreet Euwes, hoofd Paramedische Diensten. Euwes is betrokken bij beide programma’s. “Bij de activiteiten die de HELP-vrijwilligers met de patiënten gaan ondernemen, is het concept van positieve gezondheid de achterliggende gedachte. Dit betekent dat de vrijwilligers de patiënten motiveren om actief te blijven tijdens de opname, met aandacht voor mentaal , fysiek en sociaal welzijn.”

Om de HELP-vrijwilligers voor te bereiden op hun werkzaamheden, hebben ze onlangs een tweedaagse scholing gevolgd. “Tijdens deze dagen werd de krachtige samenwerking met de zorgprofessionals al zichtbaar, toen zij met de vrijwilligers een aantal zorggerelateerde vaardigheden (zoals het goed neerzetten van een stoel) gingen oefenen.”

Vrijwilligers gezocht
Nij Smellinghe is op zoek naar nog meer vrijwilligers voor het HELP-programma. De vacature staat op de website (tabblad Werken en Leren).

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button