HoofdnieuwsRegionaal

Veel bezoekers op landelijke open imkerijdag bij De Kruidhof

BUITENPOST – Na het grote succes van vorig jaar deed Botanische tuin De Kruidhof zaterdag weer mee aan de landelijke open imkerijdagen, in samenwerking met imker vereniging Kollumerzwaag e.o. en NME-Achtkarspelen, en studenten van de NHL.

Met exursies naar de bijenstal werd uitgelegd hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en daarmee voor ons voedsel.  Op deze dag was er ook een kunstmarkt in de Kloostertuin georganiseerd door Keunstkrite.

De imker liet verschillende soorten honing proeven en demonstreerde hoe je een bijenkast inricht. Natuur- en milieueducatie Achtkarspelen wass aanwezig met leerzame informatie voor kinderen. Daarnaast waren er heerlijke bijenproducten te krijgen, waaronder honingwijn en verschillende honingsoorten van imkers uit de buurt.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen, lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteedt De Kruidhof tijdens deze landelijke open imkerijdag extra aandacht aan de bijen. Daarnaast ontwikkelt De Kruidhof in de opmars naar 2018 Kulturele Haadstêd, allerlei plannen om in dat jaar het bijenkenniscentrum van Friesland te worden.

Silence of the Bees
Speciaal voor het Culturele Hoofdstad ontwikkelden studenten van de NHL een beehive hotel. Echte hotelkamers in de vorm van een bijenraat die in 2018 middenin het landschap kunnen worden geplaatst. Een andere studente ontwierp een nest bekleed met vilt voor in de boom om in te ontspannen en te genieten van de natuur. Beide prototypes konden bezoekers van de Imkerijdag zelf bekijken en uitproberen. In de speciaal ingerichte Silence of the Bees kraam was meer informatie te krijgen over het project en Culturele Hoofdstad 2018.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button