HoofdnieuwsRegionaal

Veel politie aanwezig bij Voetjesactie in Kollum (update 17 mei 9:00)

KOLLUM – Donderdagmiddag gingen de politie, gemeente en leerlingen van het Lauwers College (richting sport, dienstverlening, veiligheid) op pad door Kollum om de bewoners te wijzen op het risico van  niet afgesloten ramen, deuren en auto’s en hun eigen verantwoordelijkheid daarvoor. Omstreeks half vijf vertrokken er 8 ploegjes vanaf het gemeentehuis voor de zogenaamde Voetjesactie.

Voetjesactie

Tijdens de ‘voetjesactie’ worden woningen, schuurtjes en auto’s gecontroleerd. Als deze niet afgesloten zijn worden er zogenaamde ‘voetjes’ achtergelaten. Dit zijn kartonnen flyers in de vorm van een voetafdruk, met daarop de tekst ‘Dit had de afdruk van een inbreker kunnen zijn’. Aanwezige bewoners worden aangesproken door de agenten, die tips en preventieadvies kunnen geven.

Gelegenheid maakt de dief

Door middel van deze actie willen de politie Fryslân en de gemeente bewoners wijzen op inbraakgevoelige situaties. De inwoners kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken.

Een aantal tips:

Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want ‘gelegenheid maakt de dief’. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl/consument leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken. Of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

1-1-2 bij verdachte situaties

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties, waarin levens op het spel staan, is een misverstand. Ook als iemand getuige is van een misdrijf of verdachte situaties ziet in een woning- of werkomgeving dan kan 1-1-2 gebeld worden. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Noord-Nederland kan ook een Burgernetactie starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers.

update:

8 groepen met politiemensen, medewerkers van de gemeente en leerlingen van het Lauwers College Kollum controleerden 8 wijken in Kollum.

 Resultaat van de controle:

 

316 woningen gecontroleerd waarvan 50 toegankelijk waren.

67 bijgebouwen (schuurtjes, e.d.) waarvan 35 niet afgesloten.

97 fietsen waarvan 76 los.

206 auto’s waarvan 37 los.

 

 

 

Foto’s  Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button