Veenwouden blijft 2e klasse na winst op Kollum

VEENWOUDEN – Onder toeziend oog van een kleine 1000 toeschouwers wist Veenwouden in een meer spannend dan goede wedstrijd ook het komende seizoen in de tweede klasse actief te zijn. Met 2 treffers werd Ygram Vrieling de gevierde man voor de thuisploeg.

Onder leiding van een onafhankelijk arbitraal trio zette scheidsrechter Groenewegen de wedstrijd iets na half drie in gang. Na enig aftasten aan beide kanten kreeg Kollum al in de derde minuut de uitgelezen mogelijkheid de wedstrijd open te breken. Linksachter Nivard Vrieling verslikte zich in een terugspeelbal, de zeer actieve Joop Pynacker wist hem de bal te ontfutselen, echter was het Coenraad van de Mark die een zekere treffer van Pynacker met een reflex wist tegen te houden. In het eerste kwart bleef Kollum iets scherper in de duels, met name Joop Pynacker had er deze middag zin in. In de zesde minuut geloofde hij weer in een te zachte terugspeel bal op van der Mark, maar ook nu bleek de sluitpost net op tijd de Kollumer spits van scoren af te houden. Met een volley van Liekele Paulusma liet de thuisploeg van een kleine vijftien minuten van zich spreken, echter ook de Kollumer goalie Auke Hoekstra hield zijn doel schoon. De al gestopte Albert Jan van Zwol ( voor enkele wedstrijden terug gekomen ), was al trefzeker in de wedstrijd tegen Leovardia mocht recht voor Auke Hoekstra vrij uithalen, echter verdween zijn schot net naast de goal. Gaandeweg veranderde het wedstrijdbeeld en nam Veenwouden de regie in handen, halverwege de eerste helft liet Auke Hoekstra zien dat hij een uitstekende sluitpost was voor Kollum.

Eerst was hij winnaar in een schuiver van Wigle Westerlaan en enkele minuten later na een voorzet in een scrimmage een strak ingeschoten bal van dichtbij klem in zij handen te pakken. Daar waar Kollum de laatste weken goed in was, verzaakte de ploeg van de scheidende trainers de Boer en van der Wijk zich vandaag. Het middenveld kon zich niet onderscheiden en werd met regelmaat over geslagen door het spelen van de lange bal. Deze was voor de verdediging van Veenwouden vaak geen probleem. De wind die zo nu en dan iets feller was, was in de 40ste minuut die mee hielp in de openingstreffer. Vanaf de zijkant mocht Ygram Vrieling de bal in de zestien spelen, echter verdween de bal mede door de wind over Auke Hoekstra in het doel.

De tweede helft was nog maar net begonnen en leek Veenwouden de wedstrijd te hebben beslist. Ygram Vrieling mocht ongehinderd naar binnen komen en met een geplaatste bal gaf hij Auke Hoekstra het nakijken. De Kollumer verdediging was even de weg kwijt en was het mede door gebrek aan scherpte bij de spitsen van Veenwouden dat de score bij 2-0 bleef. Aanvallend wist Kollum hier weinig tegenover te stellen, de scherpte die de ploeg de laatste weken vele treffers opbracht was er helaas nu niet. Met een dubbele wissel en het laatste half uur één op één te gaan spelen zette de Kollumer trainers met Marinus Hoekstra en Randy van Malsen twee extra spitsen in het veld. Enkele kleine kansjes leverde dit op, maar hield van der Mark zijn doel schoon. Aan de andere kant kreeg Veenwouden door de ruimte die men kreeg enkele mogelijkheden de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar ook zij verzaakten hierin. Met een kleine 20 minuten op de klok kreeg Kollum toch loon naar werken, uit een corner wist Benjamin Zondervan de bal achter van der Mark te werken. Met een alles of niets slotoffensief van Kollum kreeg het publiek een slotfase te zien waar een doelpunt eigenlijk moest vallen. Met een geplaatst schot van ruim 30 meter was Joop Pynacker die de bal net niet genoeg richting kon geven, echter ook Veenwouden kreeg hun kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Ondanks dat de laatste wedstrijd verloren is gegaan kan Kollum terug zien op een uitstekend seizoen en ligt er voor de nieuwe trainer Ron de Boer een mooie taak om het komende seizoen weer mee te draaien bovenin de 3e klasse.

Verslag: André van der Meulen