Regionaal

Veilige en duurzame LED-verlichting voor fietspaden in Achtkarspelen

BUITENPOST – Diverse fietspaden in de gemeente Achtkarspelen worden voorzien van LED-verlichting op zonne-energie. In het midden van het wegdek komen waterdichte grondspots met een ingebouwde zonnecel, accu en LED-lampen. De spots activeren automatisch als het schemerig wordt en branden de hele nacht. Bij daglicht schakelen de spots automatisch weer uit.

Achtkarspelen kiest met de inzet van LED-verlichting voor een duurzame oplossing die bovendien veilig en kostenbesparend is. Wethouder Max de Haan nam woensdag een kijkje bij de werkzaamheden aan het fietspad langs de De Rysloane in Harkema, waar aannemer Intertraffic Systems B.V. bezig was met de uitvoering.

Locaties fietspaden
Een aantal fietspaden in de gemeente is al voorzien van LED-verlichting. In 2019 zijn bij fietspaden aan o.a. de Mounewei in Twijzel, de Boelenswei in Boelenslaan, de Feartswâl in Harkema, de Vierhuisterweg in Surhuisterveen, it Oast in Augustinusga en de Monnikeweg in Gerkesklooster LED-lampen in het wegdek aangebracht. Wethouder Max de Haan is zeer te spreken over het resultaat: “De LED-ferljochting befalt ús tige goed. It soarget foar moai ferljochte fytspaden en it wichteste: weibrûkers binne te sprekken oer de feiligens op ús fytspaden. Wy geane no fierder mei it oanlizzen fan de ferljochting op oare lokaasjes binnen ús gemeente.”

De komende maanden wordt LED-verlichting aangebracht op o.a. de volgende fietspaden: de Rysloane in Harkema, it Kleasterbreed in Drogeham, de Hamsterpein in Augustinusga, de Jisteboerewei in Kootstertille, de Bjirkewei in Twijzelerheide en de Kuipersweg-Lutkepost in Buitenpost. Daarnaast vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats aan de Blauhústerwei in Boelenslaan en de Blauwhuisterweg in Surhuisterveen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button