HoofdnieuwsRegionaal

Platform stimuleert besparing op woonlasten

KOLLUM – Maandagavond presenteerde het Platform Wonen in Kollumerland het project ‘Verduurzamen bestaande woningen in Kollumerland c.a.’ in het gemeentehuis van Kollum. Tijdens de start werden bestuursleden van dorps- en plaatselijke belangen en de winnaars van de verkiezingen ‘Energiekste Woning’ geïnformeerd over het project. Tijdens de informatieavond presenteerde het E-team Kollumerland haar nieuwe logo en website.

 Het ‘Platform Wonen in Kollumerland’ wil de inwoners graag bewust maken dat als er bepaalde investeringen in de woning worden aangebracht, er besparingen uit voort kunnen vloeien en tegelijkertijd het wooncomfort wordt verbeterd. Eerder is de actie ‘Energiekste woning van de gemeente Kollumerland c.a.’ door het Platform georganiseerd. Het project ‘Verduurzamen bestaande woningen in Kollumerland c.a.’ is hier een vervolg op.

Start vervolgproject ‘verduurzamen bestaande woningen’

Maandagavond 10 juni was de officiële start van het vervolgproject. Winnaars van de ‘Verkiezing Energiekste Woning’ en bestuursleden van dorps- en plaatselijke belangen uit Kollumerland c.a. waren aanwezig. Na een korte terugblik op de Verkiezing Energiekste woning presenteerde het Platform het project ‘verduurzamen bestaande woningen’.
Het platform wil tijdens twee informatiebijeenkomsten inwoners van Kollumerland bewust maken dat ze geld kunnen besparen. Door maatregelen aan hun woning te treffen waarmee het gas- en elektriciteitsverbruik wordt verlaagd. En daarmee het wooncomfort wordt verhoogd. Het E-team Kollumerland kan de bewoners adviseren welke maatregelen het meeste rendement opleveren.

De aanwezige vertegenwoordigers van de dorpen en de winnaars van de verkiezingen energiekste woning is gevraagd mee te denken over de opzet van de informatieavonden in oktober. Tijdens de avonden moet inzichtelijk gemaakt worden dat een investering in je eigen woning, geld oplevert? Door je woning te isoleren, een energiezuinigere installatie aan te schaffen of zelfs je eigen stroom op te wekken, wordt het bedrag op de energienota lager en het wooncomfort verhoogd. Kom met lokale voorbeelden.
De winnaar uit Oudwoude stelt voor om zijn woning een middag open te stellen voor belangstellenden.
De informatiebijeenkomsten zullen in de verschillende dorpskranten onder de aandacht gebracht.
Ook is het idee om collectief in te kopen. De mening van de voorzitter van het platform, Lieuwe Bijleveld, is dat dit initiatief vanuit de bevolking zelf moet komen.

E-team Kollumerland
Maandagavond presenteerde het E-team Kollumerland haar nieuwe logo en website. Het E-team helpt bij het verduurzamen van woningen en het adviseren over aanwezige subsidies en lenigen. Het E-team bestaat uit de hoofdsponseren van de ‘Verkiezing Energiekste Woning’. Dit zijn Van Seggeren Installaties, Woningkeur Surhuisterveen, Awizon, Bouwbedrijf Kingma en Formido te Kollum. Zij hebben de krachten gebundeld.

Woningkeur Surhuisterveen kan een EPA Maatwerkadvies uitvoeren waarmee inzichtelijk wordt welke besparingen binnen de woning mogelijk zijn en wat de terugverdientijd is.
Bij Bouwbedrijf Kingma kunt u terecht voor het isoleren van de muren, dak en vloer en het vervangen van het glas.
Van Seggeren adviseert u over de technische installaties zoals een nieuwe verwarmingsketel.
Awizon adviseert, levert en plaatst zonnepanelen. De zonnestralen wordt omgezet in uw eigen elektriciteit.
De doe-het-zelver kan terecht bij Formido. Hier kunt u terecht voor het isoleren van uw woning.

Informatiebijeenkomsten
Na de zomervakantie organiseert het Platform twee informatiebijeenkomsten voor alle inwoners van Kollumerland.

  • 8 oktober 2013 om 19.30 uur in het gemeentehuis voor inwoners van Augsbuurt, Burum Kollum, Kollumerpomp, Munnekezijl en Warfstermolen;
  • 28 oktober 2013 om 19.30 uur in MFC De Tredder in Westergeest voor inwoners van Kollumerzwaag, Oudwoude, Triemen, Veenklooster, Westergeest en Zwagerbosch.

Platform Wonen in Kollumerland

De partners van het Platform zijn: Rabobank Burgum – De Lauwers, Wijmenga Makelaars Burgum, Thús Wonen, WoonFriesland, Meckama State en de gemeente Kollumerland c.a. Het doel van het Platform is Kollumerland als aantrekkelijke woongemeente onder de aandacht te brengen. Daarnaast wil het Platform inwoners stimuleren hun woning energiezuiniger te maken voor lagere woonlasten en meer wooncomfort.

Verkiezing Energiekste Woning
Het project ‘Verduurzamen bestaande woningen in Kollumerland c.a.’ is het vervolg op de ‘Verkiezing Energiekste Woning’ die het Platform organiseerde in de periode 2010-2012. Met deze verkiezing wou het Platform woningeigenaren stimuleren energiezuinige maatregelen in en om hun woning te treffen. In elk dorp werd een winnaar uitgeroepen voor de energiekste woning. De verkiezingsstrijd werd afgesloten met een energiemarkt, waar de winnaar van Kollumerland bekend werd gemaakt.

Direct aan de slag
U hoeft niet te wachten op de informatiebijeenkomst. U kunt u woning nu al verduurzamen. Kijk op de site www.woneninkollumerland.nl voor de Duurzaamheidslening Noord-Nederland (maximaal 3% korting op de rente), de Rijkspremie Zonnepanelen (650 euro voor zonnepanelen) de verlaging van het btw-tarief (van 21% naar 6% BTW voor de arbeidskosten) en de bespaartest.

 

 

 

 

Op de foto het E-team KollumerlandD. Bonsing    Formido Kollum,  A. van Seggeren  Van Seggeren Kollumerzwaag,      J. Kingma  Kingma’s bouwbedrijf,  J. Bakker  Awizon,  F. Veenboer   Woningkeur Surhuisterveen,      

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button