HoofdnieuwsRegionaal

Vergunningverlening Achtkarspelen volledig digitaal

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen heeft de afhandeling van de omgevingsvergunningen per 1 januari 2013 volledig gedigitaliseerd. Van de verwerking van de aanvraag tot de uiteindelijke verstrekking van de vergunning komt er geen papier meer aan te pas. De digitale vergunningverlening heeft meerdere voordelen: de verwerking verloopt vlotter, de klant wordt beter geholpen en de gemeente maakt minder kosten.

Sinds vorig jaar kunnen bedrijven een omgevingsvergunning in Achtkarspelen alleen digitaal aanvragen. Particulieren kunnen de aanvraag ook digitaal indienen, maar hebben nog de mogelijkheid om dat schriftelijk te doen. Vanaf het moment dat de gemeente de aanvraag in behandeling neemt verloop de afhandelingen echter digitaal. Particulieren die hun aanvraag op papier doen krijgen overigens de correspondentie van de gemeente gewoon per post.

De gemeente bespaart vooral geld doordat er geen brieven en zware postpakketten meer verstuurd hoeven te worden. De communicatie met de aanvrager verloopt via e-mail. De tijdwinst is minder merkbaar. De verwerking verloopt door de digitalisering sneller, maar de gemeente blijft gebonden aan de wettelijke termijnen voor terinzagelegging.

Burgers en bedrijven moeten een omgevingsvergunning aanvragen wanneer zij bijvoorbeeld gaan bouwen, verbouwen, slopen of bomen kappen. In sommige gevallen kan worden volstaan met een melding en hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden. Via het Omgevingsloket op de website van de gemeente kunnen klanten hiertoe online een vergunningscheck doen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button