HoofdnieuwsRegionaal

Verlichting binnen bebouwde kom Achtkarspelen weer aan

BUITENPOST – Achtkarspelen zet de openbare verlichting binnen de bebouwde kom weer aan. Die was om en om gedoofd. ‘De veiligheid van onze inwoners staat voorop. Ik neem nu mijn verantwoordelijkheid. Het licht in de dorpen moet weer aan. Voor de kerstdagen zit iedereen weer in het licht’, aldus wethouder Max de Haan. Het college neemt dit besluit naar aanleiding van de evaluatie die deze week door het college behandeld werd. Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad van Achtkarspelen te besparen op openbare verlichting door minder te verlichten en op bepaalde plekken niet te verlichten. Inwoners uit de gemeente zijn gedurende het jaar gevraagd naar hun ervaringen.

Er zijn ruim 300 meldingen bij de gemeente binnen gekomen. De bezuinigingsmaatregel om verlichting binnen de bebouwde kom om en om te doven leverde de meeste meldingen op. Door deze maatregel gaat de verkeersveiligheid, leefbaarheid en gevoel van veiligheid achteruit en het zorgt voor grote verschillen tussen licht en donker. De ogen kunnen zich hieraan niet snel genoeg aanpassen.

Op 21 november 2013 heeft de gemeenteraad ingestemd met het structureel verlagen van de kosten voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. Door het verlichtingsniveau van de gehele openbare verlichting te dimmen, openbare verlichting op industrieterreinen en in de bebouwde kom om en om te doven zou bezuinigd kunnen worden. Deze maatregelen zijn zorgvuldig en in nauw overleg met de verenigingen van Plaatselijk Belang en raadsleden voorbereid. Een deel van de besparing is gebruikt om verlichting langs belangrijke schoolfietsroutes te verbeteren.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button