Buiten regioRegionaal

Vernieuwd beroertezorg in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN – Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft de zorg en behandeling rondom een beroerte geoptimaliseerd door een samenwerkingsverband aan te gaan met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tijd is belangrijk voor behandeling bij een beroerte. Hoe eerder de behandeling in het ziekenhuis kan starten, hoe groter de kans op herstel. Door de samenwerking met UMCG kan ziekenhuis Nij Smellinghe een nieuwe behandeling geven aan een patiënt met een beroerte.

Behandeling bij een beroerte

Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Dat zijn de drie meest voorkomende signalen van een beroerte. Bij deze signalen kan er sprake zijn van een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een acuut herseninfarct is sprake van een afsluiting van een bloedvat in de hersenen door een stolsel. Tot voor kort was de enige bewezen behandeling hiervan een infuus met stolsel oplossende medicijnen (intraveneuze trombolyse). Deze behandeling moet binnen 4,5 uur na ontstaan van de klachten plaatsvinden, maar hoe sneller, hoe beter. Intraveneuze trombolyse wordt in het ziekenhuis Nij Smellinghe gegeven.

Nieuwe behandeling

Recent Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat er bij een deel van de patiënten met een acuut herseninfarct een aanvullende behandeling beschikbaar is: dit noemen we intra-arteriële trombectomie. Hierbij wordt het stolsel in het bloedvat van binnenuit verwijderd met een katheter via de lies. Deze behandeling kan tot 6 uur na ontstaan van de klachten plaatsvinden. Als blijkt dat de patiënt voor de nieuwe behandeling in aanmerking komt, wordt de patiënt, terwijl de intraveneuze trombolyse loopt, naar het UMCG gebracht. De patiënt wordt na behandeling in het UMCG meestal na 24 uur weer gebracht naar Nij Smellinghe voor verder herstel. Deze nieuwe behandeling is geen vervanging, maar een aanvulling op de intraveneuze trombolyse.

Binnen Nij Smellinghe staan gespecialiseerde behandelaren klaar om onderzoek en behandeling snel te kunnen starten wanneer een patiënt komt met een verdenking van een herseninfarct. Nij Smellinghe heeft in samenwerking met het UMCG, huisartsen en ambulancedienst de zorg en behandeling rondom beroertezorg geoptimaliseerd. Daarmee is voor de patiënt de kans op herstel nog verder verbeterd.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button