Ondernemend

Vervelende huidproblemen? Je bent niet de enige

Huidproblemen komen helaas vaker voor dan je misschien denkt. Of het nu gaat om een vreselijke puistjes uitbraak, schilfers of jeukende bulten, het kan behoorlijk wat impact hebben op je leven. Je voelt je onzeker, wilt je huid het liefst bedekken en het beïnvloedt zelfs je concentratie en je sociale leven. Gelukkig zijn de meeste huidaandoeningen goed te behandelen, al vereist dat soms wel wat doorzettingsvermogen.

Algemene huidproblemen

Er bestaan veel verschillende soorten huidproblemen met uiteenlopende oorzaken. Sommigen, zoals acne, hebben te maken met overtollige talgproductie, terwijl anderen, zoals psoriasis, juist een auto-immuunreactie zijn. Factoren als genetica, leefstijl, omgevingsfactoren en stress spelen vaak een rol. Bekende voorbeelden van hardnekkige huidaandoeningen zijn eczeem, schilferige huiduitslag (seborroïsch eczeem) of schimmelnagels.

Wat zijn rode bultjes zonder jeuk?

Een wat minder bekende maar veel voorkomende kwaal is keratosis pilaris, de medische term voor rode bultjes zonder jeuk. Je herkent het misschien wel als een soort hardnekkige ‘kippenvel’ op de bovenarmen, bovenbenen, rug of zelfs het gezicht. Opvallende kenmerken zijn de onregelmatig gevormde, ruwe bultjes in groepjes.

Keratosis pilaris komt behoorlijk veel voor. Volgens schattingen heeft 40% van de mensen er in meer of mindere mate last van. Bij jongvolwassenen loopt dat zelfs op tot 80%!

Oorzaken keratosis pilaris

De bultjes worden veroorzaakt door een overproductie van keratine. Daardoor raken de haarfollikels gemakkelijk verstopt met opgehoopte keratine deeltjes.

De precieze oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar keratosis pilaris lijkt een genetische component te hebben. Als iemand in je naaste familie er last van heeft, is de kans groter dat jij het ook ontwikkelt. Het hangt ook samen met een drogere huid en een grotere kans op allergieën en eczeem.

Zelfbehandeling rode bultjes

Hoewel keratosis pilaris niet te genezen is, zijn er gelukkig wel behandelingen om de klachten te verlichten. Wat je in eerste instantie zelf kunt proberen:

  • Gebruik een zachte scrub of exfoliant met salicylzuur om de verstopte haarzakjes te openen. Voor het lichaam is 3-6% salicylzuur een goede concentratie.
  • Smeer je huid goed in met een vette, ongeparfumeerde crème. Hoe droger je huid, hoe erger de bultjes. Niacinamide is een ingrediënt dat de huid vocht geeft en daarnaast licht exfolieert.
  • Gebruik kalmerende, antioxidantrijke producten met ingrediënten als zoethoutwortel of groene thee-extract om eventuele roodheid tegen te gaan.
  • Een lichte crème met vitamine A-zuur kan op recept worden voorgeschreven om de huidcellen beter te laten rijpen.

Professionele behandelingen

Mocht je na enkele maanden consequente zelfbehandeling nog geen merkbare verbetering zien, maak dan een afspraak met een dermatoloog. Die kan kijken of professionele opties zoals chemische peeling, laser- of lichttherapie zinvol zijn om de hardnekkige bultjes te verminderen.

Krijg het onder controle

De belangrijkste boodschap is dat je met wat geduld en de juiste aanpak keratosis pilaris goed onder controle kunt krijgen. Het is onschuldig maar kan wel vervelend zijn als je er last van hebt. Dus schaam je er niet voor en ga er actief mee aan de slag! Een gezonde, gladde huid is vaak dichterbij dan je denkt.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button