HoofdnieuwsRegionaal

Veteraneninsigne uitgereikt aan de heer Korporaal uit Kollum

KOLLUM – Vrijdagmorgen heeft burgemeester Bean Bilker in het gemeentehuis in Kollum het Draaginsigne Veteranen uitgereikt aan de heer Roelof Korporaal uit Kollum. De 94-jarige heer Korporaal heeft zijn insigne ontvangen voor zijn actieve deelname aan oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral die in de Stelling Kornwerderzand.

De heer Korporaal was in de jaren 1939 en 1940 soldaat. Hij is drager van het Mobilisatiekruis en het Oorlogskruis.

Het veteraneninsigne wordt uitgereikt aan militairen en ex-militairen die hebben deelgenomen aan oorlogshandelingen, zoals voorheen in Nederland, Ned. Indië, Korea en Ned. Nieuwe Guinea, evenals aan deelnemers aan latere missies zoals o.a. Libanon, Cambodja, Irak, Afghanistan etc.

Het insigne wordt toegekend door de minister van defensie. De procedure hiervoor wordt gedaan door de Stichting Dienstverlening Veteranen (SDV) en het Centraal Aanmeldingspunt (CAP) Veteranen in Doorn.

Naast het recht op het dragen van het veteraneninsigne, krijgt iedere veteraan een veteranenpas. Dit geeft in veel gevallen recht op toegang tot legerplaatsen en soms recht op vrij vervoer naar reünies, veteranendagen in Den Haag, Wageningen en Leeuwarden. Tevens ontvangt iedere veteraan een gratis abonnement op het Veteranenblad Checkpoint.

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button