Sport

Vier Buitenpost-talenten stromen door naar eerste selectie

BUITENPOST – Hans Beute, Jorn Jongsma, Eelze Spinder en Mike Visser sluiten aan bij de trainingen van de eerste selectie van VV Buitenpost. Deze vier voetballers van O19 hebben zich dusdanig ontwikkeld dat de nieuwe hoofdtrainer Willem Brouwer in overleg heeft besloten ze bij zijn selectie te voegen. De jeugdspelers mogen zich in de voorbereiding bewijzen om een plaatsje te veroveren in de definitieve A-selectie. De vier geven allemaal aan blij te zijn met de kans die ze krijgen.

 

Het eerste elftal gaat het komend voetbaljaar voor het vierde seizoen op rij spelen in de hoofdklasse. Het streven van de club is om zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers in de eerste selectie op te nemen. Voor de jeugdopleiding een sportieve uitdaging om de meest talentvolle spelers door te laten stromen. Mike Visser, Eelze Spinder, Jorn Jongsma en Hans Beute maken nu de sprong. Daarnaast maken nog eens tien spelers van O19 de komende maand de overstap naar de verschillende seniorenteams. Al met al een mooi succes voor de jeugdopleiding van VV Buitenpost.

Hans Beute

De 19-jarige Hans Beute speelt op het middenveld. “Het liefst in een verdedigende rol”, zegt de Buitenposter. Hans houdt van kort dekken, dit vaak tot irritatie van tegenstanders. Hij gaat de komende tijd zijn uiterste best doen op de trainingen, maar hij weet ook dat de concurrentie op het middenveld behoorlijk groot is bij Buitenpost. “Ik probeer me zo goed mogelijk te ontwikkelen. Het wordt lastig om een plek te veroveren, maar ik ga er hard aan werken en dan zien we het wel. Ik hoop dat de trainer het in mij ziet zitten”, vertelt de student Sport en Bewegen van het Alfa-college.

Eelze Spinder

Keeper Eelze Spinder (18) uit Augustinusga voetbalt al zo’n vijf jaar bij de Blauwkes. In 2018 mocht hij voor het eerst ruiken aan de eerste selectie en was hij bankzitter bij een thuiswedstrijd. “Dat was heel vet en smaakte naar meer”, lacht hij. Eelze mag nu samen met basiskeeper Kevin van der Meulen en Richard Zwaagstra onder keeperstrainer Sjouke Kingma trainen. “Kevin is een topkeeper, ik kan veel van hem leren. Ik moet realistisch blijven, want Kevin keep ik er niet zomaar uit. Ik ga zo goed mogelijk presteren en hoop er over twee à drie jaar te staan.” De mbo-student junior accountmanager gaat met Richard om de beurt keepen bij het tweede en op de bank bij het eerste.

Jorn Jongsma

Aanvaller Jorn Jongsma (19) uit Hurdegaryp speelt sinds vier jaar bij Buitenpost. In de jeugd van Cambuur voetbalde hij samen met selectiespeler Willem de Boer en zo is hij bij de Blauwkes terechtgekomen. “Ik speel het liefst linksbuiten, maar kan op alle posities voorin uit de voeten. Ik ben goed in het maken van loopacties en ruimte creëren voor anderen”, aldus Jorn, die bijna klaar is met de opleiding Sport en Bewegen van het Alfa-College. Hij erkent dat het een grote stap is van de junioren naar de senioren. “Ik zal misschien eerst wel veel minuten in het tweede maken, maar hoop op zoveel mogelijk kansen bij de eerste selectie. Het is mijn doel om daarin een vaste plek te krijgen. Ik droom al van een wedstrijd op De Swadde en dan de winnende te scoren”, zegt hij glimlachend.

Mike Visser

De 19-jarige Mike Visser woont in Twijzelerheide. Vanuit VVT ging hij naar de Voetbalschool van Cambuur en is hij vijf jaar geleden bij VV Buitenpost gekomen. “Ik speel het liefst op de nummer 10- of 6-positie. Ik heb een goede pass en actie in huis, heb overzicht en maak ook wel eens een goaltje”, vertelt Mike. Hij wil zich de komende periode in de trainingen laten zien en ziet het als een leerproces. “Ieder heeft z’n eigen kwaliteiten. Misschien zoekt de trainer juist die kwaliteiten die ik heb’, zegt hij hoopvol. De student accountmanager aan de Friese Poort heeft als doel een vaste plek in de selectie te veroveren. “Ik hoop er in het tweede jaar te staan.”

Jeugdopleiding

De jeugdopleiding van VV Buitenpost timmert al jarenlang aan de weg. Zo is vorig jaar de jeugdopleiding gecertificeerd als Lokale Jeugdopleiding. Een van de ambities is het doorontwikkelen van talent. Bij de jeugdopleiding wordt er veel tijd en energie in gestoken om voetbaltalent voor de club te behouden. De inzet is om steeds te verbeteren en iedere jeugdspeler te garanderen dat hij of zij zich kan ontwikkelen en ontplooien. Daarnaast is het streven de standaard jeugdteams vanaf O11 liefst op hoofdklasseniveau te laten spelen. Bovenal staat naast prestatie het voetbalplezier voorop.

 

V.l.n.r. Hans Beute, Eelze Spinder (keeper), Mike Visser en Jorn Jongsma. 

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button