HoofdnieuwsRegionaal

Vierde daling op rij van besmettingen, zelftest blijft risicovol

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week gedaald van 1129 naar 921. Dit is een daling van 18 procent in een week en het laagste besmettingscijfer sinds begin december. Het is voor het eerst sinds november dat de cijfers vier weken op rij dalen. Deze week kreeg een recordaantal van bijna 30.000 Friezen een vaccinatie bij de GGD, 4000 meer dan vorige week.

Het aantal besmettingen onder ouderen is dankzij de vaccinaties stabiel laag. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 22 bewoners positief, in de thuiszorg 8 ouderen.

Het aantal besmette veertigers en vijftigers daalde niet. Een deel van hen is hoogstwaarschijnlijk besmet geraakt door hun inwonende volwassen kinderen. Het aantal positief getest jongvolwassenen daalde wel flink: van 271 vorige week, naar 184 deze week.

200.000ste prik gezet

De afgelopen week kregen 29.706 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. De komende weken komt fors meer vaccin beschikbaar en zal het wekelijkse cijfer verder toenemen. Er zijn nu in totaal 219.615 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân, waarmee de grens van 200.000 royaal is overschreden.

Over de eerste 100.000 prikken deed de GGD drie maanden, over de tweede 100.000 één maand. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 74.000 en 107.000 inentingen verzorgd.

De nieuwste reguliere groep die deze week aan de beurt is voor een vaccinatie is die van geboortejaar 1966. Zij kunnen online al een afspraak maken.

Waddeneilanden

GGD Fryslân bezoekt volgende week andermaal de Waddeneilanden voor vaccinaties. Deze keer om de resterende volwassenen die dat willen te prikken. Hierbij gaat het om bewoners van 18 tot 60 jaar. Eilanders die aan de wal studeren horen daar ook bij.

De vaccinaties beginnen op Vlieland (dinsdag en woensdag) en Schiermonnikoog (woensdag). Op Ameland wordt op donderdag tot en met zaterdag geprikt en op Terschelling van donderdag tot en met zondag. Er wordt gevaccineerd met Pfizer. In de week van 28 juni volgt de tweede prikronde.

Sneltest voor eindexamens

GGD Fryslân wijst examenkandidaten met corona-gerelateerde klachten erop dat zij in aanmerking komen voor een sneltest (antigeen). Bij een negatieve test kunnen zij dan toch op tijd examen doen. Ze moeten de test dan wel met hun DigiD op coronatest.nl aanvragen en kiezen voor de locaties Leeuwarden of IJlst. Vanaf 28 mei is de sneltest ook beschikbaar op de GGD-locatie in Drachten.

Panelonderzoek

Uit het twaalfde panelonderzoek van RIVM en GGD Fryslân blijkt dat een op de vijf mensen met klachten een zelftest doet. Daar is de zelftest niet voor bedoeld. Bij klachten blijft het advies om je te laten testen bij de GGD. Dat is betrouwbaarder en bovendien gratis. Dit geldt ook voor testen vijf dagen na een nauw contact met een besmet persoon en voor testen op de vijfde dag van een quarantaineperiode.

In bron- en contactonderzoek blijft GGD Fryslân geregeld meemaken dat jongeren zich veilig wanen na een negatieve zelftest en later toch positief blijken te zijn. Waarna blijkt dat vervolgens ook anderen besmet zijn geraakt.

8 procent van de ondervraagde Friezen heeft al eens een zelftest gebruikt. Uit het landelijke onderzoek blijkt dat 87 procent na een positieve zelftest een GGD-test aanvraagt. 13 procent liet geen hertest doen. Van deze groep meldde een klein deel de positieve zelftest wel bij de GGD.

Cijfers

De afgelopen week hebben 8536 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. Vorige week waren er 9631 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) is deze week gedaald naar 8,5 procent (vorige week 9,7). Een goede ontwikkeling: hoe lager het percentage des te meer zicht de GGD heeft op de verspreiding van het virus.

Met de 921 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 42.073 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn net als een week eerder drie sterfgevallen gemeld en dertien ziekenhuisopnames (vorige week twaalf).

Gemeenten

Het aantal nieuwe besmettingen steeg de afgelopen week alleen nog in Weststellingwerf en De Fryske Marren. In Weststellingwerf was sprake van een verdubbeling met een recordaantal positieve tests van 79. De grootste dalers waren Achtkarspelen (-40 procent), Heerenveen (-39 procent) en drie van de vier Waddeneilanden.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 177 (228), Súdwest-Fryslân 143 (164), De Fryske Marren 108 (96), Weststellingwerf 79 (40), Waadhoeke 58 (71), Opsterland 54 (80),  Noardeast-Fryslân 51 (60), Smallingerland 50 (88), Heerenveen 45 (74), Tytsjerksteradiel 44 (61),  Achtkarspelen 37 (62), Ooststellingwerf 28 (48), Dantumadiel 25 (27), Harlingen 15 (17), Vlieland 5 (8), Ameland 1 (3), Terschelling 1 (2) en Schiermonnikoog 0 (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button