HoofdnieuwsRegionaalSport

Voetbalveld Ee krijgt LED verlichting

EE – De vier schijnwerpers van het voetbalveld in Ee worden vervangen door LED verlichting. De gemeente Dongeradeel ondersteunt V.V. Oostergo met de aanschaf omdat dit plan een mooie pilot is voor de verduurzaming van de verlichting van de voetbalvelden in de gemeente. “Duorsem duorret langer, kostet minder en leveret úteinliks mear op. Dus wat LED ús”, aldus wethouder Albert van der Ploeg.

Minder lichtvervuiling en minder uitstoot van CO2

Nederland is één van de meest verlichte landen van Europa. Om ervoor te zorgen dat inwoners en bedrijven bewuster met de inzet van licht omgaan, is het goed dat er naar de verlichting van sportvelden gekeken wordt. Door LED verlichting toe te passen kan het licht daar schijnen waar nodig en in de gewenste sterke waardoor lichtvervuiling een stuk minder wordt. De ambitie van gemeente Dongeradeel is om zowel als organisatie als voor de gehele gemeente CO2-neutraal te worden. Het vervangen van de huidige verlichting door LED schijnwerpers levert een verminderde uitstoot van 9273 CO2 per jaar op. Behalve de verminderde uitstoot van CO2 bespaart dit de vereniging ook 500 euro per jaar en energiekosten.

Overige voetbalverenigingen

Na een jaar worden de resultaten geëvalueerd. Mocht de lichtopbrengst in Ee goed zijn, dan worden de andere zes voetbalverenigingen in de gemeente aangespoord om ook LED verlichting aan te schaffen. Deze verenigingen hebben bij elkaar ongeveer 75 schijnwerpers rond hun velden staan. Als deze schijnwerpers allen even veel gebruiken als de lampen rond de velden van V.V. Oostergo, dan levert vervanging een besparing op van 9000 euro per jaar voor de voetbalverenigingen in Dongeradeel. Verder geeft dit een verminderde uitstoot van 700.000 CO2 en is er veel minder lichtvervuiling.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button