HoofdnieuwsRegionaal

Vogelwacht Kollum e.o. op excursie in Twijzelermieden

TWIJZEL – De Twijzelermieden, hoe vaak rijd je er niet langs of doorheen? Je geniet van het mooie landschap, de afwisseling, de kleuren, maar als je met boswachter Jakob Hanenburg door het gebied loopt, gaat het landschap en de natuur leven en wordt het een belevenis. Die ervaring hadden de 20 deelnemers aan de excursie die Vogelwacht Kollum e.o. organiseerde op zaterdag 18 mei jl.

Jakob heeft een enorme kennis van het gebied, het ontstaan en het beheer ervan en van de aanwezige flora en fauna. Hij vertelt erover met groot enthousiasme en plaatst gedetailleerde kennis van planten in een groter verband, zodat je begrijpt waarom bepaalde soorten er voorkomen en andere niet. De rode draad in dit geheel is de hoogte en met name de kwaliteit van het grondwater die door het beheer van de laatste jaren tot stand gebracht is.

Er is de hele ochtend in het gebied doorgebracht en genoten van de vele bijzondere planten die er voorkomen, zoals: klein glidkruid (lyts blaulipke), kleine egelskop, Spaanse ruiter die later bloeien en brede orchis, moeraskartelblad (reade rinkelbel), kale jonker, kleine ratelaar, echte koekoeksbloem, waterkers en veenpluis die we in volle bloei hebben kunnen bewonderen; verder holpijp, krabbescheer en nog veel meer. Soms lopend in ganzenpas om de bijzondere planten niet te vertrappen

In bepaalde delen van het gebied zagen we weidevogels, vooral de kievit, een paar scholeksters en een enkele tureluur en grutto; niet de watersnip die we graag gehoord of gezien hadden. Het is opvallend dat er zo weinig weidevogels voorkomen in dit gebied dat toch zo geschikt is voor deze vogels.

Deze ochtend lag de nadruk op de plantenwereld, maar voor ons vogelaars was het geluid van de roerdomp aan het begin en dat van de spotvogel aan het eind met daartussenin een koekoek die zich liet zien en vooral de rondvliegende en jagende, zeldzame roodpootvalk een geweldig tegenwicht tegen het plantengeweld.

Jakob kreeg tot slot een hartelijk applaus en een bij het warme weer vakkundig koel gehouden attentie van de vogelwacht.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button