HoofdnieuwsRegionaal

Voorkom diefstal van uw boot of buitenboordmotor

FRYSLÂN – Het watersportseizoen staat op het punt van beginnen. Reden voor de politie om booteigenaren van advies te voorzien om diefstal van hun boot en/of buitenboordmotor te voorkomen.

Een boot en buitenboordmotor is een gemakkelijk doelwit en dat blijkt uit de cijfers. In 2013 werd in Fryslân 90 keer aangifte gedaan van diefstal van een boot. Een jaar later ging het om 78 aangiften. Ook buitenboordmotoren werden de afgelopen veel gestolen. In 2013 werd in Fryslân 220 keer aangifte gedaan. In 2014 ging het om 233 aangiften.

Inzet lokmiddelen

Om het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren in Fryslân terug te dringen houdt de politie het komende watersportseizoen extra toezicht in onder andere jachthavens. Dit gebeurt zowel vanaf het water als op het land. Daarnaast wordt ook ingezet op de opsporing van criminelen. Het gebruik van lokboten en lokbuitenboordmotoren maakt daar onderdeel vanuit. Met behulp van deze lokmiddelen zijn de afgelopen jaren al diverse aanhoudingen verricht.

Registreer uw boot/buitenboordmotor

Op het moment dat uw boot of buitenboordmotor toch gestolen wordt, dan is het handig als u een gedetailleerde omschrijving kan geven. Het komt nog te vaak voor dat iemand aangifte doet, maar niet voldoende informatie kan geven over het vaartuig of de motor. We adviseren u om een registratiekaart in te vullen, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand. De politie kan zo sneller starten met de opsporing en de kans is groter dat uw gestolen boot of motor weer getraceerd wordt.
Vul daarom direct de registratiekaart in.

Adviezen

Als booteigenaar kunt u zelf veel doen om de diefstal van uw buitenboordmotor of boot te voorkomen. De politie heeft dan ook de volgende adviezen:

  • Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang
  • Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem
  • Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor uw postcode en huisnummer;
  • Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem
  • Haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit
  • Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot.
  • Bel bij verdachte situaties direct met 112 en geeft daarbij een goed signalement door.

Meer tips zijn te vinden op onze website

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button