Buiten regioHoofdnieuws

Voorlichtingsavond Prikkelbare Darm Syndroom in Nij Smellinghe

DRACHTEN – Naar schatting heeft bijna één op de tien Nederlanders er in meer of mindere mate last van: vaak optredende maag- en darmklachten zonder dat de dokter daarvoor een oorzaak kan vinden. Heel wat mensen blijven met dit Prikkelbare Darm Syndroom (voorheen bekend als spastische darm) gefrustreerd rondlopen, terwijl er toch manieren zijn om er minder last van te ondervinden. Hoe je PDS herkent en wat je eraan kunt doen vertellen diverse experts op 24 november tijdens de gratis informatieavond in Nij Smellinghe.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een vervelende klacht. De maag- en/of darmklachten kunnen het moeilijk maken om lekker te eten, te sporten, te reizen of sociale contacten te onderhouden. Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt al snel lacherig gedaan. De behandeling van PDS is niet eenvoudig, want de oorzaken zijn niet volledig bekend. Bovendien kan alles er bij inwendig onderzoek goed uitzien, terwijl de darmen toch niet goed werken. Bij de behandeling worden mogelijk medicijnen ingezet en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd. Daarom zijn artsen steeds op zoek naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals bekkenbodem- of hypnotherapie.

Veel uitleg

De voorlichtingsavond op donderdag 24 november is bedoeld voor PDS-patiënten en hun familieleden. De maag-darm-leverarts dr. E. Pyleris geeft nadere uitleg over PDS en de behandelmogelijkheden. De landelijk coördinator regiobijeenkomsten van de PDS Belangenvereniging vertelt wat deze patiëntenvereniging allemaal doet. Vervolgens geven diëtistes Bea van der Mei en Inge van der Wekken uitleg over dieetmogelijkheden, waaronder het FODMAP-dieet  om (overlast van) buikklachten te verminderen. Tenslotte zullen klinisch psychologen Aline Wytske de Boer (medische hypnose bij kinderen) en Jacqueline Uneken (medische hypnose bij volwassenen) het woord nemen. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.

Aanmelden

De informatieavond voor PDS-patiënten en andere geïnteresseerden duurt van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open om 19.00 uur) en vindt plaats in ziekenhuis Nij Smellinghe, Compagnonsplein 1 te Drachten (hoofdingang). Aanmelden is noodzakelijk en kan via https://www.pdsb.nl/activiteiten/12/voorlichtingsbijeenkomst-in-drachten of telefonisch op nummer 088-7374655, dagelijks bereikbaar tussen 15.00 en 17.00 uur. U bent van harte welkom.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button