Buiten regioHoofdnieuwsPolitie BerichtenRegionaal

Voorlichtingsfilm en een jongerenchat wijzen op gevaren vuurwerk

NOORD-NEDERLAND – Het afsteken van vuurwerk is voor jongeren spannend en leuk. Toch zijn jongeren nog niet goed in staat de gevolgen van hun acties te overzien en zijn ze meer dan volwassenen bereid risico’s te nemen. Met een voorlichtingsfilm en een jongerenchat wil de Politie in Noord-Nederland jongeren bewust maken van de risico’s en gevaren van vuurwerk.

Voorlichtingsfilm

Derdejaarsstudenten van het ROC Friese Poort hebben daarom in opdracht van de politie in Noord-Nederland, GGD Fryslân en Bureau Halt Noord-Nederland een voorlichtingsfilm over vuurwerk gemaakt. De voorlichtingsfilm ‘De nationale vuurwerkshow ’ op YouTube is een film van 13 minuten voor en door jongeren. De film laat zien dat vuurwerk leuk kan zijn, maar ook gevaarlijk kan zijn als je niet oplet. Het is geschikt voor jongeren vanaf tien jaar. In de film vertellen jonge slachtoffers over hun ongeval met vuurwerk. Ook wordt op een speelse manier de boodschap ‘oud en nieuw is pas echt vet als je een beetje oplet’ zichtbaar. De film kan o.a. gebruikt worden in de vuurwerkvoorlichtingen op scholen, en door jongerenwerkers.

Jongerenchat over vuurwerk

Woensdagavond 19 december kunnen jongeren vragen stellen over vuurwerk aan de politie en aan Bureau HALT. Dit kan via de chat op www.vraaghetdepolitie.nl van 19.00 tot 21.00 uur. Veel jongeren steken vuurwerk af, maar wat mag nu precies wel en wat niet. Hoe steek je vuurwerk zo veilig mogelijk af? Of wat is de meest geschikte kleding om te dragen tijdens het afsteken van vuurwerk? En wat gebeurt er als je bent opgepakt voor een overtreding? Experts van de politie en Halt beantwoorden deze vragen graag.

Veilig omgaan met vuurwerk

Meer informatie over het veilig omgaan met vuurwerk, vindt u op deze website en onzevraaghetdepolitie.nl. Ook op de websites van de Rijksoverheid en VeiligheidNL kunt u meer lezen over vuurwerk.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button