HoofdnieuwsSport

VV Kollum doet weer goede zaken

KOLLUM – Ondanks de blessures van basisspelers Benjamin Zondervan en Jasper Sietzema die vv Kollum overhield aan de wedstrijd van vorige week tegen FC Burgum wist de ploeg van Ron de Boer en Wietze Planting de rug te rechten en een verdiende zege uit het vuur te slepen tegen Voetbalvereniging Idskenhuizen (VVI). Hierdoor handhaaft vv Kollum zich tot nu toe keurig in de subtop van de 2e klasse I.

De eerste tien minuten van de wedstrijd was het voor beide ploegen aftasten. Daarna ontstond er een licht overwicht voor vv Kollum. Waar in de voorgaande wedstrijden (te) vaak via de lange ballen een poging werd gedaan de voorhoede te bereiken werden de kansen nu (wellicht door de stevige wind die dwars op het veld stond) veel meer gezocht door via het middenveld te voetballen. En dat leverde de nodige kansen op voor de Kollumers. VVI wist niet verder te komen dan enkele speldenprikjes. Het anders zo brave en technisch vaardige Kollum schuwde vandaag ook het duel niet tijdens het druk zetten bij balverlies en groeide daardoor steeds meer in de wedstrijd. VVI kon vanaf de 30e minuut alleen nog af en toe een lange bal hanteren maar vond steeds de solide spelende verdediging op hun weg. Kansen voor Kollum waren er regelmatig, maar een doelpunt bleef uit tot de 37e minuut. Na een corner kwam de bal na een klutssituatie terecht bij Marinus Hoekstra die een magistrale omhaal produceerde en zo de 1-0 aantekende. Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft werd snel duidelijk wat de bedoeling van VVI was. Tjisse Kerkstra, de lange en sterke verdediger werd in de spits geposteerd om daar gevaar te stichten. En dat lukte. Kollum liep in deze fase achteruit, Kerkstra won elk (kop)duel  en voerde zo de druk steeds meer op. Kollum wist alleen nog de bal naar voren te rossen maar dit leidde keer op keer tot balverlies. Het was aan keeper Auke Hoekstra te danken dat de gelijkmaker nog even uitbleef. De technische staf van vv Kollum kwam in actie en bracht in de 60e minuut Gerard van Zonneveld voor Sander Gietema.  Kollum nam hierdoor het initiatief in de wedstrijd weer over doordat er meer snelheid voorin kwam. De in de tweede helft weer teruggekeerde lange bal van Kollum-zijde sorteerde nu wel effect. De regelmatige en gevaarlijke uitbraken leverden mooie kansen op voor Gerard van Zonneveld, Joop Pijnacker en Thieme Brandsma. Maar de genadeklap bleef uit. In de 75e minuut verving Arne Jan de Boer de moegestreden Marinus Hoekstra. Tot de 81e minuut was Kollum baas op het veld, maar daarna nam VVI het weer over. Het was uiteindelijk Tjisse Kerkstra die in de 85e minuut met een onhoudbare kopbal de 1-1 scoorde. Vriend en vijand vermoedde dat dit ook de eindstand zou worden, maar in deze wedstrijd werd duidelijk dat vv Kollum ten opzichte van vorig seizoen toch langzaam stappen vooruit maakt. Het rechtte de rug en dat leidde in de 89e minuut tot een mooie voetballende combinatie door het midden. Gerard van Zonneveld legde de bal keurig terug op Thieme Brandsma die vervolgens met een bekeken schot keeper Zandstra van VVI het nakijken gaf. De wedstrijd werd vervolgens professioneel uitgespeeld en de verdiende punten konden worden bijgeschreven. Hierdoor staat vv Kollum na 6 wedstrijden op een keurige 5e plek met 12 punten.

Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen sc Joure. Deze tegenstander met eveneens een gevaarlijke voorhoede wordt een maatje groter ingeschat dan VVI. Kollum moet de stijgende lijn dus doortrekken om in Joure kans te maken op wederom 3 punten.