VV Kollum fut- en dus puntloos op Stadion Esserberg

HAREN – Na het debacle van vorige week in Bedum (7-1 verlies) was er afgelopen zaterdag de uitgelezen mogelijkheid tegen het al gedegradeerde Be Quick 1887 om de bittere nasmaak hiervan weg te spoelen. Een driepunter zou ook betekenen dat er meer en zo goed als definitief afstand genomen zou worden van de plaatsen die verplichten tot het spelen van de nacompetitie om degradatie te voorkomen.

De wedstrijd startte een klein half uur later omdat scheidsrechter Van der Wal zich had gemeld in Kollum in plaats van Haren. De eerdere ontmoeting tussen beide ploegen werd ten tijde van het WK (het Nederlands elftal speelde om 16.00 uur) na onderling overleg omgedraaid en in Kollum gespeeld, wegens ruimtegebrek op andere tijden in Haren. Van der Wal was hiervan dus blijkbaar niet op de hoogte gebracht en moest vanuit Kollum de reis vervolgen naar Haren.

Even voor drieën werd de wedstrijd in gang gezet en vanaf het begin was duidelijk dat de Kollumers het ook deze middag niet in de schoot geworpen kregen. Be Quick 1887 liet Kollum wel veelal de bal, maar de ploeg van trainer Ron de Boer deed hier vrijwel niets mee. Het oogde als zijnde inspiratieloos, slordig en het plichtmatig afwerken van een wedstrijd, terwijl de punten nog wel degelijk nodig zijn. Gevaarlijker dan een kopbal van Joop Pijnacker uit een corner van Thieme Brandsma, die van de lijn werd gehaald, werden de Kollumers in de eerste helft eigenlijk niet. De op papier uitspelende thuisclub daarentegen speelde met veel meer overtuiging dan de opponent en was daardoor ook in de duels meestal bovenliggende partij. Met name in de omschakeling kregen ze vervolgens alle tijd en ruimte om er iets vruchtbaars van te maken. Na een klein kwartier spelen was dan ook de eerste de beste grote kans voor Be Quick raak. Een pass vanuit het middenveld scheurde het centrum van de defensie geheel open waardoor Kay Dollenkamp vrij door kon lopen richting doelman Huizenga. Deze kon in eerste instantie nog redden, maar de rebound moest wel uit het net gehaald worden, 1-0. Even later moest Johan Schat geblesseerd het veld verlaten en werd Sander Gietema ingebracht, waardoor Aaron Boekhout de positie centraal in de verdediging innam.

Ook na de genomen voorsprong bleef de thuisclub het gevaarlijkst. Een aantal keren, soms zelfs vanuit een ingooi, kwam men ineens vrij voor doelman Huizenga. Tien minuten na de openingstreffer werd de score dan ook verdubbeld. Om een corner te voorkomen gaf Dennis de Bruin de tegenstander gelegenheid om een voorzet te geven, die met tussenkomst van enkele hakjes onberispelijk werd binnengeschoten door Floris Diebels, 2-0. Dit bleek tevens de ruststand omdat, zoals eerder gezegd, Kollum niet in staat was om echt gevaarlijk voor het vijandelijk doel te komen.

In de openingsfase van de tweede helft leek het er even op dat de VV Kollum een tandje bijzette om nog tot een resultaat te komen. Ze bleven echter onmachtig en creëerden niet of nauwelijks kansen. Het enige noemenswaardige ontstond vanuit een vrije trap vanaf de rechterkant van de ingevallen Romke Bos. Ruben Merkus wist echter op een paar meter voor doel de bal niet tussen de palen te krijgen. De thuisclub hoefde in die tweede helft niet zo nodig meer gezien de voorsprong, maar kwam toch ook nog één keer dichtbij de 3-0, waar Huizenga kon redden ten koste van een corner. Doordat er zo weinig gebeurde voor beide doelen was het een schouwspel wat het aanzien eigenlijk niet echt waard was. Menig Kollumer toeschouwer hield het dan ook ruim van tevoren al voor gezien in de overtuiging dat er geen schokkende wijzigingen in de stand meer zouden plaatsvinden. Dit was inderdaad het geval en zo eindigde deze wedstrijd in een voor de VV Kollum wederom nederlaag.

Volgende week is er geen programma, waarna op 13 mei de uitwedstrijd tegen SV Oosterwolde op de rol staat. Staf en spelers zullen er de komende weken alles aan moeten doen om het vuur er weer in te krijgen om het seizoen goed af te sluiten.