VV Kollum geeft thuis niet thuis tegen VVI

KOLLUM – Na het verlies van vorige week tegen VEV ’67, waardoor de koppositie wederom werd verspeeld aan ’t Fean ’58, was het afgelopen zaterdag zaak om in ieder geval niet verder achterop te raken in de titelstrijd. Tegenstander VVI was deze middag de tegenstander in Kollum en zoals ook bleek in het eerdere treffen dit seizoen een lastige.

Na een eerste helft waarin de Kollumers bij vlagen werden overlopen en tegen een 0-2 achterstand aankeken, waren de manschappen van trainer Ron de Boer in de tweede helft niet bij machte om uit een ander vaatje te tappen en zodoende de schade te repareren. Het uiteindelijke 1-4 verlies was dan ook verdiend en hiermee lijkt de titelstrijd, praktisch gezien, gelopen.

Mede door een aantal blessures op belangrijke posities aan Kollumer zijde was het aan de staf om een opstelling uit de hoge hoed te toveren, waarbij er de grootste kans op een resultaat zou zijn. De gekozen opstelling had echter, mede door het fysieke en directe spel van de gasten, zeker niet het beoogde effect. Hierdoor mocht men in de eerste twintig minuten van geluk spreken dat de brilstand nog op het scorebord stond.

Vrijwel meteen na het beginsignaal van scheidsrechter Moed was het duidelijk. VVI was naar Kollum gekomen om de drie punten mee naar Idskenhuizen te nemen. Zowel in de derde periode als ook op de ranglijst zijn er voor de mannen van trainer Bijen nog kansen op het spelen van de nacompetitie tot promotie. Onder aanvoering van Davey Lohman werd veelvuldig en overtuigend met diepteballen het Kollumer doel gezocht, waarbij het voor de middenvelders en verdedigers van de thuisclub een houden en keren was. Het duurde echter toch nog tot de 24e minuut eer de gasten een aantal open kansen kregen om de score te openen. Davey Lohman was een tweetal keren binnen een minuut in zeer kansrijke positie om de voorsprong op het scorebord te krijgen. Doelman Dijkstra was twee keer, bewust dan wel onbewust, baas in eigen gebied. Dit was overigens in een fase waarin de VV Kollum iets meer grip op het spel van de gasten leek te krijgen en ook een aantal keren gevaarlijk door kwam middels Gerard van Zonneveld en Randy van Malsen. De overtuiging in de afronding ontbrak echter, zoals deze middag meerdere keren zou blijken.

Het was dan ook VVI dat rond het half uur op voorsprong kwam. Doelman Dijkstra, die al meerdere keren handelend had moeten optreden, verwerkte een inzet van Lohman niet voldoende en gaf de rebound aan Johannes Lindeboom die de keeper vervolgens het nakijken gaf, 0-1. Een verdiende voorsprong voor de mannen uit Idskenhuizen. Kollum moest in de achtervolging maar was eigenlijk niet voldoende in staat om de regie / het middenveld in handen te nemen. Toch was het twee minuten na de openingstreffer dichtbij toen Benjamin Zondervan de diepte werd ingestuurd door Boekhout en een scherpe voorzet afleverde, waarbij doelman Jelle Jelsma zich tot het uiterste moest rekken om de bal afdoende te verwerken. Daar waar de thuisclub probeerde de gelijkmaker te forceren, bleef VVI in de omschakeling veelvuldig de diepte zoeken en de gevaarlijkste momenten in de wedstrijd te creëren. Hiervoor had het de scheidsrechter deze middag echt niet nodig. Toch deed deze echter een duit in het zakje om tien minuten voor de rust een strafschop toe te kennen aan de andere Oranjehemden, deze middag in het blauw. Nadat het middenveld van Kollum te makkelijk werd uitgespeeld werd Johan Schat er vervolgens van beticht een (in de media veel bediscussieerde) handsbal te hebben gemaakt. Op aandringen van de aanvallende ploeg besloot scheidsrechter Moed tot het toekennen van dit buitenkansje.

Davey Lohman deed wat er van hem werd verwacht door onberispelijk binnen te schieten, 0-2. Het leek nu wel een heel moeilijk verhaal voor de VV Kollum te gaan worden. Zaak was om in ieder geval voor de rust nog de aansluitingstreffer te maken. De kansen hiertoe waren er zeker, echter in de afronding zat, zoals eerder vermeld, onvoldoende overtuiging bij de Kollumer voorwaartsen. Aan de andere kant had VVI nog voor de rust de zekere beslissing kunnen forceren, nadat de opstomende Jelle de Lange een perfecte voorzet afleverde bij Captain Lindeboom, die geheel vrij vanaf het middenveld de zestien binnen kon wandelen. Laatstgenoemde raakte de bal echter niet goed en zag zijn inzet naast het doel van Dijkstra verdwijnen. De 0-2 ruststand was een verdiende en aan Kollum de opdracht om in de tweede helft de opgelopen schade te herstellen.

Met de nodige omzettingen verscheen de thuisploeg aan de aftrap voor de tweede helft. Met name het middenveld werd verstevigd om de verhoudingen in de wedstrijd om te draaien en zo de tegenstander meer onder druk te krijgen. Binnen een minuut lag echter de 0-3 in de touwen en konden de plannen de ijskist in. De ingevallen verdediger Pieter Henstra ging verdedigend behoorlijk in de fout en gaf daarmee een niet te missen kans aan uitblinker Davey Lohman. Dit was toch wel de definitieve nekslag voor de Kollumers. VVI had in het eerste kwartier volgend op dit doelpunt nog verder afstand moeten nemen. De kansen hiertoe waren er zeker.

Het was nu ook niet zo dat de oranjehemden in het vervolg van de 2e helft geen kansen meer kregen. Zeker wel, en geen kleintjes ook, waarbij enige verslapping bij de gasten ook zal hebben meegespeeld. De eerder besproken overtuiging….. In ieder geval geen doelpunt. Zo rond ‘t uur spelen liet scheidsrechter Moed ook weer eens van zich horen, door zijn, deze middag, niet al te sterke optreden nog enige luister bij te zetten. Wat leek op een fraaie buiteling aan de zijde van VVI verdiende volgens de leidsman wel degelijk een strafschop, welk buitenkansje door Lohman met het nodige vertrouwen werd verzilverd, 0-4. De wedstijd was gespeeld en in het vervolg waren aan beide kanten nog enkele grote kansen te noteren, welke allen onbenut bleven. De Kollumer eer werd vijf minuten voor het einde nog gered door invaller Yannick Hoekstra. Na een sporadisch goed opgezette aanval, eindigend met  een voorzet van Joop Pijnacker, was het Hoekstra die koppend doelman Jelsma kansloos liet, 1-4.

Een tegenvallend resultaat deze middag. Concurrent in de titelstrijd ’t Fean 58 maakte wederom geen fouten en wist wel een driepunter te noteren. VV Kollum kijkt nu tegen een achterstand van vier punten aan met nog twee wedstrijden te gaan, welke op papier nog te overbruggen is, maar in de praktijk een heel ander verhaal zal gaan worden. Om het juiste gevoel weer te krijgen is het van belang om volgende week enige teleurstelling weg te spelen in en tegen Nijland.