VV Kollum maat(je) te groot voor VV Grijpskerk

KOLLUM – Na de eerste overwinning van het seizoen vorig week in Oosternijkerk tegen Ropta Boys, was nu de tegenstander VV Grijpskerk. Het bleek een vrij eenvoudige overwinning te worden. De eindstand van 3-0 gaf zeker niet de spelverhouding weer in deze wedstrijd. Had het vizier iets scherper gestaan deze middag, dan hadden de oranjehemden een veel ruimere zege kunnen boeken.

Eerste helft

Nog voor de wedstrijd, in de warming up, was er een tegenvaller voor de technische staf van VV Kollum. Centrale verdediger Arjen Zijlstra had teveel last van een nekblessure, zodat er door hem niet gespeeld kon worden. Zijn vervanger was Roman Doelkamid, die in eerste instantie aan de linkerzijde op het middenveld werd geposteerd. Hierdoor werd Ruben Merkus een linie naar achter gehaald en vormde zo het centrale verdedigingsduo met Wiebe Postma. Als controleur op het middenveld deed Benjamin Zondervan dienst . De eerste tien minuten van de wedstrijd leverden geen spectaculaire zaken op die hier het vermelden waard zijn. In minuut tien was daar het eerste wapenfeit en wel van de kant van Grijpskerk. Een corner, die in eerste instantie werd afgeslagen door de Kollumer verdediging, werd opnieuw ingebracht. Verdediger Pieter Kars van de Kamp stond nog in de zestien van de Kollumers en kon geheel ongestoord, de bal middels een halve omhaal richting doel van Andries Dijkstra schieten. Gelukkig voor Dijkstra en zijn manschappen belandde de bal op de deklat. Kollum was nu wakker geschud. Vanaf dit moment namen zij de wedstrijd in handen.

De verdediging van de Groningers werd veelvuldig in verlegenheid gebracht door met name de prima passing van Ruben Merkus. Een van deze dieptepasses bereikte in de 11e minuut Joop Pijnacker die net eerder bij de bal was dan Keeper Postma om vervolgens de geheel vrijstaande Gerard van Zonneveld te bedienen. De 1-0 was voor hem een koud kunstje. Grijpskerk was niet bij machte om veel druk uit te oefenen. De ruimtes waren op het middenveld als ook achter de verdediging te groot en Kollum wist hier wel raad mee. Afwisselend voetballend via het middenveld door de goed spelende Benjamin Zondervan en ook Robert Lietmeyer, dan wel de dieptepassing van achteruit deed Grijpskerk wankelen. Na ongeveer een kwartier voetballen was daar een prima onderschepping van Sander Gietema, die op de rechtsback goed uit de voeten kon. Een rush van een meter of vijftig had eigenlijk door hem zelf kunnen worden afgewerkt, echter Gietema koos voor de voorzet die simpel kon worden verdedigd.

Kollum had de wedstrijd stevig in handen en op het half uur werd een vrije trap toegekend aan Gerard van Zonneveld, die op zo’n 18 meter van het doel werd gevloerd. Joop Pijnacker wist hier wel raad mee. Een geplaatst schot van de routinier langs de muur in de linkeronderhoek zorgde voor de 2-0. Achterin werd er tot dan niets weggegeven. En juist dan is op het oppassen geblazen. Yannick Hoekstra, die overigens een goede wedstrijd speelde, ging de fout in! Zijn terugspeelbal werd onderschept door Brian Tefi, die dit cadeautje niet kon verzilveren. Hij zag zijn inzet voorlangs gaan. In het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Kollum nog een aantal goede kansen via onder andere Gerard van Zonneveld na goed voorbereidend werk van Marinus Hoekstra (schot over), en Marinus Hoekstra (kopbal over) na een puike voorzet van Ruben Merkus. Bert Jager van de gasten zag kort voor de rust nog de gele kaart tevoorschijn komen nadat Benjamin Zondervan de zoveelste onderschepping omzette in een opmars. Jager zag het gevaar en trok aan de rem. De ruststand van 2-0 was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen in de eerste helft.

Tweede helft

De tweede helft kende geen ander spelbeeld. Kollum dicteerde de wedstrijd zonder echt goed te spelen en het wachten was op uitbreiding van de score. In de 49e minuut was hier de eerste mogelijkheid voor. Een schitterende pass van Ruben Merkus stuurde Gerard van Zonneveld de diepte in. De voorzet op Joop Pijnacker werd door laatstgenoemde in vrijstaande positie verkeerd geraakt, waardoor de bal niet de juiste richting kreeg. Amper vijf minuten later werd Grijpskerk verrast door een snel genomen vrije trap aan de rechterkant van het veld. Gerard van Zonneveld, in de combinatie met Marinus Hoekstra, kwam alleen voor de keeper te staan. Zijn overtuigende uithaal ging via de vingertoppen van de goed keepende Postma over het doel. Grijpskerk probeerde het wel, maar kon geen potten breken. Die keren dat de ploeg in de buurt kwam van het Kollumer doel, was het of keeper Dijkstra, dan wel het verdedigende blok van Kollum dat het gevaar onschadelijk maakte. Dichtbij kwam nog wel Pieter Kars van de Kamp. Zijn schot miste de juiste richting en ging naast en over het doel. Ook Rene Tillema zag nog een poging naast het doel van Keeper Dijkstra verdwijnen. Trainer Faber van Grijpskerk probeerde de bakens te verzetten door Joost Schoenmaker in het veld te brengen in plaats van Luuk Schreurs. Het had niet het gewenste effect. Kollum ging daarentegen door met het creëren van kansen. Zo was er onder andere linksback Yannick Hoekstra, die door een prima pass van Marinus Hoekstra alleen voor keeper Postma verscheen. Zijn aanname was echter ontoereikend om tot een goede afwerking te komen. Na zeventig minuten voetbal was het dan toch raak voor Kollum. Gerard van Zonneveld omzeilde de buitenspelval, na wederom een steekpass van Marinus Hoekstra. Alleen voor keeper Postma faalde hij niet. 3-0.

Trainer Ron de Boer bracht Jesper Spijkstra in plaats van de moegestreden en ongelukkig spelende Roman Doelkamid en Johan Schat in plaats van Marinus Hoekstra. Jesper Spijkstra, koud in het veld, kwam meteen oog in oog te staan met keeper Postma na een prima aanvalscombinatie van Sander Gietema, Gerard van Zonneveld en Johan Schat. Spijkstra nam teveel tijd in de afronding zodat Postma kon redden. Grijpskerk kwam nog één keer gevaarlijk door. Door laconiek balverlies van Gerard van Zonneveld op de zijlijn konden Raymond Pieters en Jorin de Boer combinerend door het hart van de Kollumer verdediging oprukken. Laatstgenoemde stuitte echter op de deze middag goed keepende Andries Dijkstra. In het laatste kwartier van de wedstrijd had Kollum de score verder moeten opvoeren door grote kansen van met name Gerard van Zonneveld en Joop Pijnacker. Doelman Postma, het houtwerk waren een sta in de weg. Soms werd ook de assist die voor de hand lag niet gegeven. Achterin liet men de teugels ook enigszins vieren, waardoor er onnodig ook nog enkele hectische taferelen voor het Kollumer doel plaatsvonden. Dit lijken punten van aandacht in de komende tijd. Raymond Pietens ontsnapte in de slotfase nog aan rood door een charge op Johan Schat. Scheidsrechter Blom toonde gelukkig voor Pietens de gele kaart en vond het na 92 minuten welletjes. De eindstand van 3-0 was hiermee een feit.

Kollum speelt volgende week wederom een thuiswedstrijd en wel tegen Rijperkerk, die ook nog zonder puntverlies is.

Tekst: Ludzer de Boer