VV Kollum na meeslepend duel langs VV Anjum

KOLLUM – Na vier nederlagen op rij was het voor Kollum zaak om weer eens een overwinning bij te schrijven om het verschil met de top niet nog groter te laten worden. Na een knotsgekke wedstrijd stond er een 4-3 overwinning op het bord. Gunstige uitslagen op de andere velden zorgden ervoor dat er aan de top van de derde klasse B weer sprake is van enige spanning.

Kollum liet met name in de eerste tien minuten zien dat er wel degelijk sprake is van voetballend vermogen. Met de linies kort op mekaar werd Anjum geen tijd en ruimte gegund om aan het voetballen toe te komen. De thuisclub was dan ook in deze fase oppermachtig en na zeven minuten stond een 2-0 voorsprong op het scorebord. Na 5 minuten was het Gerard van Zonneveld, die al een tijdje droogstond, die de 1-0 voor zijn rekening nam. Een afgemeten voorzet van Randy van Malsen op Benjamin Zondervan, die vervolgens Van Zonneveld bediende. De afronding was voor Van Zonneveld geen enkel probleem meer. Twee minuten later was het opnieuw Gerard van Zonneveld die de 2-0 aantekende. Een uitstekende pass van Ruben Merkus stuurde Van Zonneveld, die de buitenspelval ontliep, de diepte in. Oog in oog met keeper Lolke Dijkstra faalde Gerard niet en schoot onhoudbaar binnen. Het zag er naar uit dat Kollum de zaken goed voor elkaar had en deze middag geen kind zou hebben aan de Anjumers.

Echter naarmate de eerste helft vorderde verviel Kollum toch weer in het onzekere, ondoordachte spel van de afgelopen tijd. Veelvuldig werd de lange bal gehanteerd, waardoor het speelveld veel te groot werd. Hiermee werd Anjum in de kaart gespeeld. Steeds meer ruimte om hun spel te spelen zorgde ervoor dat ze ook steeds dichter in de buurt van keeper Andries Dijkstra verschenen. Stephan Overkempe, een aantal weken geleden ook al een plaaggeest voor de Kollumers zou dat deze middag ook weer voor mekaar krijgen. Nadat Anjum al een aantal keer aan de deur had geklopt was het in de 23e minuut dan raak. Een ingooi van Sander Gietema belandde, naar men denkt onbedoeld, in de voeten van de tegenstander. Met een bekeken steekpass werd Overkempe ineens vrij voor keeper Dijkstra gezet. Deze was te laat om Overkempe te stoppen, waarmee de aansluiting een feit was. Kollum leek deze middag op lijn te verdedigen, wat met spitsen als Overkempe toch wel gevaarlijk is. Meteen na deze tegenvaller was het Benjamin Zondervan die op links de turbo er op zette. Hij was alleen onreglementair te stoppen wat een vrije trap op de rand van de zestien opleverde. Joop Pijnacker schoot deze goed in, maar Keeper Lolke Dijkstra redde stijlvol. Het spel golfde vervolgens op en neer, waarbij keeper Dijkstra van de thuisclub nog handelend moest optreden na een inzet van Johan Boersma. Ook Overkempe had nog een riante mogelijkheid om de score weer gelijk te trekken, echter hij schoot voorlangs. De irritaties namen toe bij de thuisclub, mede door eigen toedoen als ook door het zwakke optreden van Scheidsrechter Schuurman deze middag. Het was in het laatste kwartier voor rust een komen en gaan van gele kaarten. Met name de praatkaarten van Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan zullen bij de technische staf niet in goede aarde vallen.

Ook Henco Bijlsma werd nog op de bon geslingerd nadat Stephan Overkempe hem te snel af was en dus moest worden gestopt. Wat betreft het onderwerp kaarten in de eerste helft was daar ook Johan Schat, die blij mocht zijn dat hij binnen de lijnen mocht blijven, daar in plaats van geel, rood in de lijn der verwachting lag na een forse charge aan de zijlijn. Kollum verloor steeds meer de grip op de wedstrijd wat in de 37e minuut resulteerde in de 2-2. Arne Jan de Boer werd te makkelijk van de bal gelopen, waarna in de omschakeling via wederom een prima steekpass door de op lijn verdedigende Kollumers, Overkempe oog in oog kwam met Andries Dijkstra. De spits wist wel raad met de geboden kans, 2-2. Dit was tevens de ruststand.

Aan het begin van de tweede helft stond Wiebe Postma binnen de lijnen om fysiek wat meer power te brengen op het middenveld. Arne Jan de Boer bleef achter in de kleedkamer. De thuisclub had in de eerste tien minuten van de tweede helft het overwicht wat in de 57e minuut leidde tot een kleine kopkans voor Gerard van Zonneveld op aangeven van Benjamin Zondervan. Nog geen minuut later had daar de 3-2 kunnen zijn nadat Randy van Malsen een prima pass afleverde bij Benjamin Zondervan. Zijn poeier spatte uiteen op de paal. Kollum probeerde het wel, maar de overtuiging en voldoende spelniveau waren ook in de tweede helft niet aanwezig. De irritatie richting arbitrage bleef ook, wat Joop Pijnacker ook nog op geel kwam te staan, nadat hij de bal demonstratief weggooide. Toch kwam Kollum na 68 minuten weer aan de leiding. Een kopduel op het middenveld werd gewonnen door Benjamin Zondervan, waarna Gerard van Zonneveld ineens alleen op keeper Lolke Dijkstra af kon gaan. Koelbloedig legde Van Zonneveld de speelbal, zijn derde deze middag, buiten bereik van de keeper in het doel, 3-2. Hiermee was de wedstrijd, naar zou blijken, nog niet gespeeld.

Nog geen twee minuten later werd de stand alweer gelijk getrokken. Na een zwak genomen corner van Ruben Merkus was het Overkempe die na een razendsnelle omschakeling weer alleen voor Andries Dijkstra verscheen. Zijn inzet werd door Dijkstra buiten het zestienmetergebied met de hand verwerkt, wat hem een terechte rode kaart opleverde. Hierdoor was de staf van de Kollumers genoodzaakt om veldspeler Johan Schat te wisselen voor reservekeeper Jente Jurre Klein. De nog te nemen vrije trap werd door Pope Bauke Holwerda via Keeper Klein binnen geschoten, 3-3. Eenzelfde situatie ontstond even later aan de andere kant van het veld toen Benjamin Zondervan aan de aandacht ontsnapte en alleen op keeper Lolke Dijkstra afging. Zondervan werd onderuitgehaald en tot ieders verbazing mocht de keeper binnen de lijnen blijven omdat volgens scheidsrechter Schuurman de bal te ver naar de buitenkant werd gespeeld. De beslissing om slechts geel te tonen viel zowel binnen als ook buiten de lijnen niet in goede aarde.

Toch moesten ook de gasten uit Anjum nog een rode kaart incasseren, nadat Klaas Jan Streekstra veel te hard inkwam op Benjamin Zondervan. Inmiddels was ook Thieme Brandsma ingevallen bij de thuisclub, die toch wel een positieve impuls aan het spel van Kollum gaf. Hij stond uiteindelijk ook aan de basis van de uiteindelijke 4-3 van Joop Pijnacker. In de voorlaatste minuut bediende Brandsma, middels een prima pass, Joop pijnacker. Deze zorgde met zijn inzet ervoor dat via een verdediger alsnog de winst in Kollum bleef, 4-3. Ver in de blessuretijd had het ook nog 5-3 moeten worden, toen Pijnacker en Van Malsen op keeper Dijkstra afgingen. De onderlinge communicatie was niet goed, waardoor de breedtepass op van Malsen buiten bereik over de achterlijn rolde. Een nipte maar zeer welkome winst voor de VV Kollum.

Volgende week de kraker om de winst in de tweede periode. Kollum ontvangt op sportpark Baensein dan de nummer 2 van de ranglijst, Veenhuizen. Komt dat zien!!

Verslag: Ludzer de Boer/Foto’s: Bert Wijma