VV Kollum onderuit in Westerkwartier tegen VEV ‘67

LEEK – Het is de VV Kollum afgelopen zaterdag niet gelukt om de goede prestatie van vorige week tegen Be Quick Dokkum een vervolg te geven. Na een gelijk opgaande eerste helft waarin de Kollumers nog overtuigden en de grootste kansen kregen, moest net voor het rustsignaal, enigszins tegen de verhouding in, toch een tegentreffer worden geïncasseerd.

Deze tegenvaller kwamen de manschappen van trainer Ron de Boer eigenlijk niet meer te boven. In de tweede helft die volgde was de overtuiging in het spel grotendeels verdwenen en was het de thuisclub die in de slotfase de score verdubbelde en daarmee op basis van de tweede helft de verdiende 2-0 zege veilig kon stellen.

Uitgeweken naar het kunstveld werd er na een passende minuut stilte, wegens het overlijden van VEV-vrijwilliger Frans Kramer, afgetrapt op een winderig sportpark Oostindie.

In de voortvarende openingsfase had al na drie minuten spelen voor beide ploegen een voorsprong op het denkbeeldige scorebord kunnen staan. Eerst waren daar de Kollumers in de persoon van Joop Pijnacker, die voor eigen succes ging waar hij misschien beter de geheel vrijstaande Benjamin Zondervan had kunnen bedienen. Doelman Pim Wellinghof was winnaar in de tweestrijd. Aan de andere kant was het Jeffrey Visser die namens de thuisploeg wel doeltreffend was, maar dit vanuit buitenspelpositie deed. Er ontspon zich in die eerste helft een enerverend duel, waarin beide ploegen voetballend weinig voor elkaar onderdeden.

Het was duidelijk dat de overwinning op buur Be Quick Dokkum de Kollumers een week eerder weer het nodige vertrouwen had gegeven, gezien de overtuiging waarmee de geelhemden bestreden werden. De beste kansen waren in de eerste helft dan ook voor de Kollumers. Met name Olke de Wit en Benjamin Zondervan waren bedrijvig en bij tijd en wijlen een plaag voor de Leekster defensie. Toch was het in de eindfase meerdere malen niet goed genoeg om de op dat moment verdiende voorsprong te nemen. Dan weer was de wind nadelig, dan de eindpass net niet accuraat genoeg of de uiteindelijke inzet te zwak.

Verdedigend was er met de kwaliteiten van de thuisclub ook het nodige werk aan de winkel. Over de rechterzijde van het speelveld werden de gastheren meerdere malen gevaarlijk. Met name verdediger Mats Wolthuis was met zijn opkomende acties een speler waar de Kollumers geen goed antwoord op hadden. Regelmatig moest er hierdoor in de zestien handelend worden opgetreden om schade te voorkomen. Schade die na een half uur spelen had moeten worden toegebracht door Menco Renkema, die een voorzet vanaf rechts bij de tweede paal niet wist binnen te werken. In antwoord hierop werd misschien wel de grootste kans van de wedstrijd genoteerd. Uitstekend veroverend werk van Olke de Wit zorgde er met tussenkomst van Joop Pijnacker voor dat Thieme Brandsma oog in oog kwam met de doelman. Het geproduceerde schot kon ternauwernood door Wellinghof met de voeten tot corner worden verwerkt.

Het leek er in het laatste deel van de eerste helft vervolgens op dat met de brilstand gerust zou gaan worden. Toch was het de thuis spelende ploeg die met een voorsprong van de thee zou gaan genieten. Was daar in de slotminuut Linksvoor Jeffrey Visser die zijn voorzet op maat op het nippertje verdedigd zag worden. Meteen hierop volgend was het wel raak. Gerhard van den Berg wist rond de zestien Johan Schat in de luren te leggen om vervolgens Huizenga het nakijken te geven. Een Fikse dreun voor de gasten die, gezien de kansen in de eerste helft, toch wel tegen de verhouding in met een 1-0 achterstand de kleedkamer opzochten.

Voor de VV Kollum was het in de tweede helft zaak om de opgelopen schade zo snel als mogelijk te herstellen, maar al snel werd duidelijk dat de teleurstelling van de tegentreffer nog nadreunde en niet was achtergebleven in de kleedkamer. De overtuiging waarmee de Kollumers in de eerste helft speelden was voor een groot deel verdwenen. Doelman Huizenga moest dan ook in het begin van de tweede helft al flink aan de bak om een verdubbeling van de score te voorkomen. Jorn Udema vond de doelman op zijn weg naar de 2-0 en verdiende niet meer dan een corner die wederom een prooi voor de doelman werd. Deze aarzelde niet en met een ferme trap werd Zondervan de diepte ingestuurd om te doen waar hij voor aangesteld is. Onder de nodige defensieve druk werd naast geschoten waarmee deze kans op een snelle gelijkmaker onbenut bleef.

In het eerste kwartier van de tweede helft bleek de thuisclub duidelijk de bovenliggende partij, waar het verzuimde om verder afstand te nemen. Met name het probleem Wolthuis bleef onopgelost en het was dan ook een aantal keren doelman Huizenga die de Oranjehemden in de wedstrijd hield. Zaak dus om snel het hoofd te ledigen en orde op zaken te stellen om nog enig zicht te houden op een positief resultaat in het Groninger land. De kansen hierop bleken in die tweede helft schaars. De Kollumers hanteerden veelal de lange bal, naar het leek zonder een echt idee. Mede onder invloed van de aanwezige wind kon dit over het algemeen simpel worden verdedigd en er werd dan ook weinig gecreëerd. Olke de Wit en Thieme Brandsma waren nog het dichtstbij. Eerstgenoemde had op aangeven van Dennis de Bruin de keeper al met een “wippertje” verschalkt, maar zag vervolgens dat zijn poging het aan kracht ontbeerde waarna de bal nog voor de doellijn kon worden weggehaald.

Nadat aan de andere kant Huizenga wederom een aantal keren een sta in weg bleek voor de mannen uit het Westerkwartier, was het zo’n tien minuten voor het einde Thieme Brandsma die vanaf links dichtbij de 1-1 was. De ingevallen Sil Koster wist vanaf rechts de bal aan de linkerkant bij Dennis Krohne te krijgen. Deze bracht vervolgens Brandsma in stelling, die zijn schot net voorlangs zag gaan. Dit bleek ook het laatste echte wapenfeit van de Kollumers. Er werd nog wel een extra spits in de persoon van Gerard van Zonneveld ingebracht, maar het bleek te laat. Waar men niet meer gevaarlijk wist te worden, werd er logischerwijs verdedigend nog de nodige ruimte weggegeven, waardoor de ingevallen Stan van der Wal meerdere malen de gelegenheid werd geboden om de thuisclub helemaal in veilige haven te schieten. Na een aantal mislukte pogingen was het in de slotminuut wel raak. Na de 2-0 was het verzet helemaal gebroken en werd ook nog een levensgrote kans op de derde treffer net aan gemist.

Na de opsteker van vorige week is het nu wonden likken voor de equipe van Ron de Boer en wacht volgende week een druk paasweekeinde, waarin een tweetal wedstrijden moet worden afgewerkt. Aanstaande zaterdag de uitwedstrijd tegen Veendam 1894, waarna op paasmaandag Drenthina op sportpark Baensein wordt ontvangen.