VV Kollum overtuigend langs SC Stiens

STIENS – VV Kollum heeft zichzelf een goede dienst bewezen door SC Stiens op een, uiteindelijk, kansloze 1-4 nederlaag te trakteren. Zoals vooraf in het programmaboekje beschreven, was de herinnering aan de fikse 9-1 van vorig seizoen zowel in Stiens als Kollum nog vers en wilde de thuisclub dit kunststukje nog wel eens herhalen. VV Kollum wilde deze laten vervagen door de drie punten deze middag op een overtuigende manier mee naar Kollum te nemen. Met de uiteindelijke uitslag, waarmee de thuisclub niet eens mocht klagen, is hieraan voldaan.

1e helft
Het begin had echter veel weg van de eerdere ontmoeting op dit veld. Stiens trok met veel inzet ten strijde en drukte de Kollumers met name het eerste kwartier achteruit. Veel lopende mensen vanuit het middenveld gaf de gasten in defensief opzicht de nodige hoofdbrekens. Al na vijfminuten speeltijd was de thuisclub dicht bij de openingstreffer. Balverlies van Romke Bos in de voorste gelederen en in de omschakeling onbedoeld mistasten van Sander Gietema leverde Stiens uiteindelijk een corner op. Deze leek in eerste instantie goed te worden verdedigd, echter een venijnig schot uit de tweede lijn leverde doelman Dijkstra de nodige problemen op, waardoor een rebound moest worden toegestaan. Door zich met ziel en zaligheid voor de bal te werpen werd de openingstreffer voorkomen. Dichterbij kwamen de gastheren in het eerste kwartier niet.
Verschil met de memorabele 9-1 van weleer was dus dat het destijds na een kwartier spelen al 3-0 stond. Waarschijnlijk zat dit ook in de hoofden van de spelers van SC Stiens. Na hooguit een twintigtal minuten verdween de spirit langzaamaan bij de thuisclub en daar het tot dan toe voetballend ook nog niet al te best was, nam de frustratie toe richting met name scheidsrechter Kohler. Deze had deze middag een brede rug en liet zich niet van de wijs brengen.

VV Kollum werd (mede hierdoor) sterker en trok de duimschroeven aan bij de tegenstander. De slag op het middenveld werd steeds vaker in Kollumer voordeel beslist, waarbij met name opviel dat Thieme Brandsma deze middag zowel in aanvallend als ook verdedigend opzicht steeds meer de regie in handen nam.
Echt gevaarlijk werd Kollum het toen de uiterst bedrijvige Benjamin Zondervan op links de diepte werd ingestuurd. Zijn voorzet op Joop Pijnacker kon ternauwernood worden verdedigd, maar was een voorbode van wat ging komen. Laatstgenoemde mocht even later aanleggen, nadat de hard werkende Jan Postmus een vrije trap had verdiend. Joop Pijnacker, op jacht naar zijn elfde ster als topschutter, zag zijn inzet met de nodige moeite door doelman Van der Heide tot corner worden verwerkt. Deze leverde in eerste instantie niets op, maar door goed doorzetten van Romke Bos in tweede instantie op de achterlijn zorgde deze ervoor dat Randy van Malsen een bijna niet te missen kans geboden werd. Tot ongeloof van de speler zelf en het meegereisde publiek werd deze grote kans niet verzilverd.

SC Stiens werd op het half uur nog een keer gevaarlijk toen een lange bal van achteruit door de verder prima opererende Kollumer defensie niet goed werd ingeschat. Doelman Dijkstra moest handelend optreden bij een inzet van Fedde Akkerman om een onverdiende achterstand te voorkomen. Hierna was de thuisclub in het restant van de eerst helft niet meer in staat om gevaarlijk door te komen. VV Kollum werd steeds dominanter en kwam verschillende keren goed door over zowel de linker als de rechterzijde. Het ontbrak deze middag nog wel aan de zuiverheid in de eindpass, zodat de kleedkamer met de brilstand werd opgezocht.

2e helft
De oranjehemden begonnen de tweede helft waar ze eerste helft waren geëindigd. De tegenstander de wil opleggen en meermaals gevaarlijk doorkomen. In de eerste tien minuten van het tweede bedrijf schortte het echter nog aan precisie dan wel kracht in de afronding.

Nadat Benjamin Zondervan aan een van zijn befaamde rushes vanaf eigen helft was begonnen en op een kleine 25 meter tegen de regels in werd gestopt, was het aan Pieter Henstra om doelman Van der Heide te testen. Deze moest tot het uiterste gaan om de streep die werd geproduceerd uit het doel te houden. De corner die hiervan het gevolg was leverde de openingstreffer op voor de gasten. Romke Bos lepelde de bal in het vijfmeter gebied.

Normaliter zou dit een prooi voor de doelman zijn geweest, ware het niet dat deze of geblokt werd of simpelweg niet van de doellijn kwam. Pieter Henstra was er als de kippen bij om koppend de 0-1 op het niet werkende scorebord te krijgen. Het duurde vervolgens een klein kwartier tot de 0-3 een feit was en daarmee de wedstrijd beslist. Eerst was daar Joop Pijnacker die vanaf elf meter mocht aanleggen om zijn elfde ster! (275 doelpunten) als topschutter te verdienen, nadat Jan Postmus in de zestienmeter op aangeven van Pijnacker zelf werd vastgehouden. Pijnacker stuurde de doelman vervolgens vakkundig de verkeerde hoek in en tekende de 0-2 aan.
De VV Kollum bleef komen en een kleine tien minuten na de 0-2 kwam de rappe Zondervan op links door die vervolgens spits Van Malsen bediende. Zijn inzet werd niet beloond maar andere spits Pijnacker, altijd in de buurt, kreeg vervolgens twee keer de kans op de score op te voeren. De tweede poging was raak en daarmee de 0-3 tussenstand een feit. Hierna kon het inbrengen van wisselspelers beginnen. Helaas moest de ingevallen Johan Schat even later het veld alweer ruimen in verband met een blessure.

Het was in deze fase de ene na de andere aanvalsgolf van de Kollumers en de thuisclub mocht dan ook de handen dichtknijpen dat de zorgvuldigheid in de eindfase niet echt goed verzorgd was. Toch werd de score een kleine tien minuten voor het einde van de wedstrijd nog opgevoerd naar 0-4, toen Jasper Sietzema aan de linkerkant kon opstomen en Benjamin Zondervan in stelling bracht die uiteindelijk de trekker overhaalde. De wedstrijd was nu helemaal gespeeld en Kollum geloofde het wel. Dat dit wel eens tot wat gemakzucht kan leiden bleek in de allerlaatste minuut. Nadat Doelman Dijkstra een gerichte vrije trap van Gerrit Winkel met behulp van de paal nog uit z’n doel kon houden, was even later een wegdraaiende schuiver van de geheel vrijstaande Len Valkema teveel voor de doelman. De zogenaamde “clean sheet” werd hiermee weggegeven wat begrijpelijkerwijs tot de nodige frustratie bij de doelman leidde. Nadat de eretreffer was bijgeschreven maakte scheidsrechter Kohler een einde aan deze wedstrijd die door de hoofdmacht van Kollum, behoudens de eerste twintig minuten, op overtuigende wijze met 1-4 werd gewonnen, wat mede door een aantal afgelastingen ook nog leidde tot de verovering van de koppositie in de 2e klasse I.

Aanstaande zaterdag volgt het volgende competitietreffen en wel thuis op sportpark Baensein tegen buurtgenoot VV Zwaagwesteinde. Aanvang: 14.30 uur.