VV Kollum pakt de periodetitel!

KOLLUM – SV Marum is één van de titelkandidaten in de 2e klasse I en kwam vandaag op bezoek in Kollum. Vorige week hadden de Groningers vv Zwaagwesteinde met een dikke uitslag aan de kant gezet, waar Kollum met enig fortuin 3 punten overhield aan haar uitwedstrijd tegen SC Joure.

Kollum is de trotse koploper en kon bij winst de 2e periode op haar naam schrijven. SV Marum had de eerste periode al binnen gehaald en is daarna wat teruggevallen in de stand. In het uitduel eerder deze competitie hielden de ploegen elkaar in evenwicht met 3-3. Het lukte Kollum de 3 punten thuis te houden en daarmee sleepte het de 2e periode binnen.

Na een minuut stilte voor de overleden sponsor Vogelzang van ABS Steigerbouw wordt de wedstrijd afgetrapt. De Kollumers spelen daarom ook met rouwbanden.

SV Marum komt voor de zesde keer in de historie op visite in Kollum, verrassend genoeg heeft Kollum thuis nog nooit verloren van deze tegenstander. SV Marum begint met een stevige rugwind aan de eerste helft en voetbalt makkelijk over het veld. In de 7de minuut wordt er een mooie dieptepass op Gerard van Zonneveld gegeven en hij omspeelt de keeper en geeft daarmee de bal in de loop van Joop Pijnacker. Die weet wel raad met deze bal en scoort beheerst 1-0. Kollum gaat door met aanvallen en Gerard van Zonneveld wordt door keeper Bouma in het strafschopgebied omver geworpen terwijl de bal al weg is, maar de scheidsrechter geeft aan dat hij het niet heeft waar genomen en dus geen penalty kan geven.

Marum is in deze periode de wat mindere ploeg en moet veel overtredingen maken om de Kollumers het voetballen onmogelijk te maken. Dennis Krohne heeft een prachtige pass op maat voor Joop Pijnacker maar de inzet met links strand op de keeper. Er wordt een pittige overtreding op Thieme Brandsma gemaakt en de vrije trap van Pijnacker die daarop volgt gaat net naast de paal. Kollum blijft de goal zoeken maar daardoor komen er aan de andere kant kansen voor Marum. Een vrije trap van Rick Buma moet met uiterste krachtinspanning door Dijkstra uit de kruising worden geranseld. En er wordt een bal via de lat over de goal gekopt.

Marum verdient de eerste helft met hun aanvallen veel hoekschoppen die wat hachelijke momenten voor de goal opleveren, maar geen echt uitgespeelde kansen meer. Sander Gietema heeft de handen vol aan de nr 99 van de de Marumers, linksvoor Ewart Ottema.

Kollum komt er aan het eind van de eerste helft voetballend niet meer goed uit en Marum blijft gevaarlijk met veel druk op de goal van Kollum. Zodra Marum de bal heeft wordt er op de goal geschoten. Een schot vanuit de tweede lijn wordt goed gekeerd door keeper Andries Dijkstra en in de eind minuten van de eerste helft moet hij nogmaals naar de hoek om de bal uit de goal te houden. Na 45 minuten komt de pauze dan ook zeer welgelegen voor de oranjehemden.

In de tweede helft blijft Johan Schat geblesseerd achter in de box. Voor hem komt Jasper Sietzema in het veld. Marum begint gelijk weer met de druk waar ze in de eerste helft mee waren geëindigd. Er wordt een bal binnendoor gegeven en in plaats van een voorzet te geven wordt er vanaf de punt 16 op de goal geschoten door Tom Boezerooy van SV Marum en de bal gaat er bij de eerste paal in: 1-1. De spelers van Marum zijn nog in een juichstemming als de bal binnen een minuut alweer achter hun keeper ligt (2-1). Vanaf de aftrap geeft Thieme Brandsma een perfecte pass rechtdoor het midden over de verdediging van Marum op Benjamin Zondervan en die komt oog en oog met de keeper van Marum en hij weet de bal perfect af te ronden 2-1. Marum kan weer opnieuw beginnen.

Kollum geeft nog wat kleine speldenprikjes op de goal van Marum maar het zijn de Marumers die gevaarlijk worden met een schot op de paal. De oranjehemden krijgen wel kansen maar maken het niet af. Joop Pijnacker wordt geblokt bij een schot en daarna gaat de keeper bovenop hem staan. In de woordenwisseling over de vermeende corpulentie van de dader die hierdoor ontstaat wordt er een gele kaart uitgedeeld door scheidsrechter Plat uit Groningen. De scheidsrechter had het een stuk makkelijker kunnen maken voor hemzelf als hij de eerste helft wat vaker één lijn en daarmee geel had getrokken. Na een volgende forse overtreding op Pijnacker, ver na het fluitsignaal wegens buitenspel, krijgt de keeper Bouma dan ook het geel waar hij al lang om vroeg.

In de 70ste minuut worden Randy van Malsen en Gerard van Zonneveld gewisseld. Voor hen in plaats komen Jan Postmus en Ruben Merkus. Het zijn de eerste minuten weer van Ruben Merkus sinds de uitwedstrijd in oktober vorig jaar in Zuidhorn waar hij geblesseerd uitviel. Jan Postmus geeft gelijk een pass op maat op Joop Pijnacker en deze speler wordt net buiten de zestien onderuit gehaald. De vrije trap die daarop volgt gaat net mis. Daarna is het Benjamin Zondervan die alleen er vandoor is en buiten het strafschopgebied onderuit wordt gehaald door keeper Johan Bouma. Hier geeft de scheidsrechter gelijk rood voor en Marum mag met 10 man verder. De mannen van trainer Ron de Boer moeten de wedstrijd nu rustig uit kunnen voetballen, alleen krijgen de Kollumers de bal niet lekker weg achterin. Het is daarom nog even billenknijpen maar als de scheidsrechter na 95 minuten het laatste fluitsignaal laat klinken is het Kollum die de 2e periode titel binnen haalt.  Gemiddeld scoorde Kollum 3 doelpunten per wedstrijd in de afgelopen periode, en dat is een prachtig moyenne.

De spelers en begeleiding van Kollum viert dit tussentijdse succes met T-shirts met daarop de in januari jl. overleden mascotte Pieter Greydanus met daarop de tekst: ‘Dizze is foar dy, Pieter!’