VV Kollum terecht gedegradeerd

KOLLUM – Afgelopen zaterdag viel het doek voor Kollum door een 0-3 nederlaag tegen Rijperkerk. In een dramatisch slechte wedstrijd van Kollumer kant waren de doelpogingen op de vingers van 1 hand te tellen en al had men tot de Pinksterdagen gevoetbald, het scoren lukte niet. Rijperkerk, ook in de gevarenzone, voetbalde de eerste helft niet veel beter als Kollum, maar er zat duidelijk meer drive achter om tot een goed resultaat te komen zodat men in ieder geval nog nacompetitie mag spelen. Rijperkerk had in eerste instantie de betere kansen via Mark Hendriks, die net naast schoot, en Johan Nijp die net over kopte. Pas na een half uur deed Kollum iets terug via Ruben Merkus, die na een voorzet van Joop Pijnacker op keeper Redmer Joma stuitte. Rijperkerk bleef de betere ploeg, maar Kollum kreeg vlak voor rust nog een grote kans toen Ruben Merkus net naast de kruising kopte na weer een voorzet van Joop Pijnacker.

Na rust had Kollum van keeper gewisseld en was de doelman van de eerste helft, Marinus Hoekstra, verplaatst naar de spitspositie en ging Sjoerd Buwalda het doel verdedigen. Rijperkerk had zijn team ook iets anders opgesteld en Kollum had nu helemaal niets meer in te brengen. De Rijperkerkers begrepen dat er een tandje bovenop moest en troefden Kollum op alle fronten af. Joop Pijnacker kreeg nog een mooie kans door de bal ineens op de pantoffel te nemen, maar daarna was het Rijperkerk dat Kollum alle hoeken van het veld liet zien. Vooral de slechte mentaliteit van de Kollumers was in deze fase typerend en men kreeg dan ook terecht het deksel op de neus. De vele kansen die Rijperkerk kreeg moesten resultaat opleveren en dat gebeurde na twintig minuten toen Rutger Bosch met een bekeken afstandsschot prima raak mikte. Vijf minuten later was het al weer raak na een ongelukkige handsbal van Romke Bos in het eigen strafschopgebied mocht Mark Hendriks aanleggen voor de 0-2 en hij faalde niet. De Kollumers voetbalden nu als een kip zonder kop en Rijperkerk kreeg de ene na de andere mooie kans, maar wisten die in eerste instantie ook niet te benutten. Totdat in blessuretijd, alweer zoals zo vaak in dit seizoen, Kollum nog een tegentreffer moest incasseren en Dirk de Groot van dichtbij kon inschieten. De Kollumers kregen deze middag het resultaat wat ze verdienden en mogen het het volgende seizoen in de derde klasse proberen met hopelijk beter voetbal dan wat men zaterdag liet zien, want het was niet om aan te zien.

Verslag: Jan Hoving
Foto’s: RoelBergsma fotografie