VV Kollum voert druk op met winst op VV Nijland

NIJLAND – In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen heeft de VV Kollum toch weer aansluiting gevonden bij koploper ’t Fean 58. In Nijland werd de plaatselijke VV in de blessuretijd op een terechte nederlaag getrakteerd en moesten de mannen uit Surhuisterveen een nederlaag incasseren in Idskenhuizen. Het verschil op de ranglijst bedraagt nu nog maar één punt in het voordeel van de Feansters, waardoor de druk er behoorlijk op zal zitten wanneer op de slotdag de beslissing in de titelstrijd van de 2e klasse I moet en zal vallen.

De Kollumers wisten wat hun te doen stond. Winnen in Nijland en maar hopen dat de koploper in Idskenhuizen tegen puntverlies aan zou lopen. Dat dit laatste zeker tot de mogelijkheden zou behoren bleek wel uit de wedstrijd die VVI vorige week op de mat wist te leggen in Kollum.

De manschappen van trainer Ron de Boer trokken dan ook van meet af aan het initiatief naar zich toe, wat al na vier minuten Ruben Merkus in kansrijke positie bracht. Een geconstateerde handsbal door scheidsrechter Schulte zorgde er echter voor dat de gewenste vroege voorsprong niet op het scorebord kwam. Zoals gezegd moest en liet de thuisclub het initiatief aan de gasten en loerde het op foutjes om zo in de omschakeling via onder andere Nico Pieter Bonnema toe te kunnen slaan. In het eerste kwartier van de wedstrijd viel er echter voor beide goals weinig te beleven. Veel balbezit en corners voor de gasten en een loerend Nijland. Veel meer dan een schot uit de tweede lijn van Kollumer Ruben Merkus, die over het doel van keeper Schraa verdween, werd er in deze fase niet uitgehaald.

Na 17 minuten was er dan toch, uit het niets, de treffer voor de thuisclub. Een vrije trap vanaf de linkerkant van het veld werd de zestien in geslingerd, waarbij de Kollumers even vergeten waren dat er ook verdedigd moet worden om een tegentreffer te voorkomen. Ongehinderd werd het leer door de boomlange verdediger Mente de Boer uitstekend tegendraads, buiten bereik van doelman Dijkstra, binnen gekopt. De 1-0 kwam zeer gelegen voor de VV Nijland die het goede gevoel en de punten nog wel kunnen gebruiken tegen het dreigende degradatiespook.

Een antwoord van de Kollumers liet niet lang op zich wachten. Nog geen twee minuten na de openingstreffer was Joop Pijnacker dichtbij na een vlot lopende aanval. Benjamin Zondervan trok op de achterlijn de bal prima terug op Pijnacker die de lat teisterde. De duimschroeven werden verder aangedraaid, waarbij op een aantal momenten in defensief opzicht de concentratie nog wel eens ontbrak. Aanvaller Bonnema kon bijvoorbeeld, na een misverstand tussen Boekhout en Brandsma gevolgd door balverlies, opstomen naar het vijandelijk doel. De weg bleek echter te lang en het schot wat vervolgens werd geproduceerd was van dien aard dat doelman Dijkstra hiervan niet in de war raakte en makkelijk kon pakken.
Na een klein half uur was het wederom de VV Kollum dat gevaarlijk werd. Vanuit een corner was het Arne jan de Boer die met een bekeken balletje het aluminium boven de Nijlandse doelman raakte. Kollum bleef het proberen, maar hanteerde iets teveel de lange hoge ballen richting Nijlandse defensie, die meestal een prooi waren voor de grote centrale verdedigers Mente de Boer en Pieter de Jong. De Oranjehemden werden pas echt gevaarlijk wanneer het via de combinatie over de zijkanten doorkwamen en de spitsen in stelling konden brengen. Een aantal keren waren Pijnacker en Van Malsen dichtbij, maar was de eindpass of de timing niet van voldoende niveau.

Lange tijd was er niets vernomen van de blauwhemden tot aan de laatste vijf minuten voor de theepauze. Een klein offensief werd er uitgeperst om te proberen de marge nog voor de pauze te verdubbelen. Hiertoe kregen ze dan ook een aantal prima kansen. Met name Mente de Boer en Arjan van der Wal waren dichtbij. Door eerstgenoemde werd koppend de bovenkant van de lat geraakt en Van der Wal zag, na slordig balverlies op het Kollumer middenveld, medestrijder Bonnema over het hoofd en daarmee zijn eigen poging falen. Daar VV Nijland het in de slotfase naliet om de marge te verdubbelen was er aan de andere kant op slag van rust de verdiende gelijkmaker voor de Kollumers. Wie anders dan Joop Pijnacker stond aan het eindpunt van een aanval waarbij Jasper Sietzema koppend de spits de mogelijkheid bood om ineens vanuit de lucht uit te halen en de keeper met een vervelende stuiterbal te verrassen.

Met de voor Kollum positieve tussenstand in Idskenhuizen in het achterhoofd was het zaak om in de tweede helft door te drukken en daarmee de opponent uiteindelijk op de knieën te krijgen. In ieder geval moesten de drie punten kostte wat kost meegenomen worden naar Kollum. Het tweede bedrijf begon dan ook aan beide kanten veelbelovend. De eerste grote kans was na een vijftal minuten spelen voor de thuisploeg. De inzet van Feike Douwe Zijlstra kon, na slap verdedigend werk, al voetballend door doelman Dijkstra onschadelijk worden gemaakt. Aan de andere kant antwoorde Kollum met een tweetal grote kansen. Eerst had Arne Jan de Boer te veel tijd nodig in de afronding en niet veel later raakte Benjamin Zondervan de paal buiten bereik van de doelman. De tussenstand bleef daardoor ongewijzigd.

Na een kwartier spelen was daar toch weer een hachelijke situatie voor het Kollumer doel, waarbij aanvaller Bonnema vanzelfsprekend betrokken was. Met kunst- en vliegwerk kon de rust worden hersteld. Het was echter de voorbode voor de hernieuwde voorspong. Wederom was het niet-kordaat optreden in defensief opzicht de oorzaak dat na een uur spelen Nico Pieter Bonnema een niet te missen intikker voorgeschoteld kreeg, 2-1. Met nog een klein half uur op de klok werd het er niet makkelijker op om met een goed resultaat huiswaarts te keren.
Kollum incasseerde de tik en trachtte met hernieuwde energie het tij te keren. Onder de druk van Kollumer zijde was het een kleine tien minuten later alweer gelijk. Miscommunicatie in de verdediging zorgde ervoor dat Pieter de Jong koppend zijn eigen doelman verschalkte. Een meevaller voor de Oranjehemden, die vervolgens het tempo in de wedstrijd probeerden op te schroeven om de winst ook nog te realiseren. Gezien de tussenstand in Idskenhuizen waren de drie winstpunten zeer welkom.

Diep in de blessuretijd pakte, nadat er eerst nog een aantal behoorlijke mogelijkheden dan wel kansen onbenut bleven, de VV Kollum toch nog de volle winst. Een perfect aangesneden voorzet van Aron Boekhout werd door invaller Dennis Krohne prima binnengekopt, 2-3. Een enorme ontlading volgde bij zowel spelers, staf als ook de meegereisde supporters, waarna scheidsrechter Schulte een einde maakte aan deze wedstrijd, die gezien de einduitslag en het resultaat in Idskenhuizen een prachtig affiche oplevert voor de laatste dag van de competitie. Volgende week wordt FC Wolvega verwelkomd op sportpark Baensein en speelt concurrent ’t Fean 58 de thuiswedstrijd tegen SC Joure en zal uitgemaakt worden wie de kampioen wordt van de tweede klasse I.