HoofdnieuwsRegionaal

Waarschuwing blauwalg in Lauwersmeer

OOSTMAHORN – Voor de locatie Lauwersmeer te Oostmahorn is een overschrijding geconstateerd van blauwalgen. Er geldt voor deze locatie een waarschuwing i.v.m. blauwalg.

Water bevat blauwalgen (cyanobacteriën). U kunt blauwalgen (of cyanobacteriën) herkennen aan een blauwgroene olieachtige laag op het water. Het is sterk af te raden om door deze laag te zwemmen. Blauwalgen kunnen in sommige situaties giftige stoffen uitscheiden. Door na het zwemmen te douchen, vermindert u de kans op klachten.

Klachten

Kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Er is een gering gezondheidsrisico. Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen. Behoort u niet tot die groepen, dan kan zwemmen geen kwaad, zolang u geen water binnenkrijgt.

Informatie over de zwemwaterkwaliteit is te vinden op de landelijke website www.zwemwater.nl en op teletekstpagina 725. Heeft u vragen en of klachten over het zwemwater, dan kunt u tevens contact opnemen met de zwemwatertelefoon van de provincie Fryslân: 058-292 5650.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button