HoofdnieuwsRegionaal

Wandelaars trotseren wind en regen tijdens “Slach om ’e Toer”

SURHUIZUM – Vrijdag 27 december werd voor de vierde keer de Surhúster kuiertocht “Slach om ’e Toer” georganiseerd. Gehuld in regenkleding en poncho’s stonden de eerst wandelaars al ruim voor de start klaar in MFC “De Delfeart”.

Na een kort welkomstwoord begonnen zij om 9.00 uur onder luid getoeter aan de tocht van 28 kilometer. Ondanks het slechte weer waren de eerste 80 wandelaar nu op weg naar de Doarpstsjerke met haar markante gemetselde kerktoren waar de wandeltocht haar naam aan dankt. Om half tien vertrokken de wandelaars aan de tocht van 18 kilometer en een half uur later vertrokken de deelnemers aan de tocht van 8 kilometer.

Voor alle deelnemers voerde de route eerst richting de Doarpstsjerke waar de wandelaars aan de 18 en 28 kilometer hun weg vervolgen over het Langpaed richting Harkema, terwijl de deelnemers aan de 8 kilometer een ‘slach’ om de toren maakten en weer door het dorp langs de Uterwei naar Koaisreed liepen.

In de Surhuizumer Mieden vervolgden zij hun weg over de Koaiwei en de Rysloane naar ‘Petersburg’ aan de Miedwei waar voor de wandelaars warme chocolademelk en oliebollen klaar stonden. In het gebouwtje was het zeer gezellig en menigeen bleef nog even zitten praten, terwijl zij zich warmden bij de kachel.

De deelnemers aan de lange routes wandelden langs de Feartswal, via Reaskoarre en de Legeloane naar Augustinusga, waar ze in het dorp een ‘slach’ om de Augustinitsjerke maakten om via het Dwerspaed en de Skoalikkers de eerste stempelpost in It Oast te bereiken. In de stal van de familie Luimstra stond voor de natgeregende wandelaars de warme koffie en lekkernijen van bakkerij Wouda klaar.

Na weer wat opgewarmd te zijn, vervolgden de wandelaars met de wind in de rug hun weg over het Prinses Margrietkanaal richting Buitenpost, om aan het einde van de Bruggelaan over te steken naar de Dijkhuisterweg om via het Monnikeweg, langs de voormalige brouwerij van het klooster Jeruzalem,  Gerkersklooster te bereiken. In Stroobos vervolgden de wandelaars van de 28 kilometer hun weg via Sarabos richting Visvliet, terwijl de wandelaars van de 18 kilometer in Stroobos weer het kanaal overstaken richting de Surhuizumer Mieden.

Voor de wandelaars van de 28 kilometer was er een extra rustplaats bij de familie Douma in Sarabos, terwijl de wandelaars van de 18 kilometer bij de familie Bronsema aan het begin van de Miedweg weer wat droog konden worden, alvorens met de wind tegen de laatste stempelpost in de Surhuizumer Mieden te bereiken.

De wandelaars van de 28 kilometer bereikten in het Bartoleshûs van Visvliet de noordelijkste stempelplaats van de route, alvorens weer af te dalen naar het zuiden. Via Eibersburen staken zij het Hoendiep over om langs het kanaal in Stoobos weer de route van de 18 kilometer te vervolgen.

Bij de stempelplaats ‘Petersburg’ kwamen alle routes weer samen. Vanuit het gebouwtje staken de wandelaars de weg over, om over het erf van de familie Van der Veen over de Rysloane de weg naar Surhuizum te vervolgen. Door het slechte weer was de route door de weilanden helaas niet begaanbaar. Weer in Surhuizum aangekomen stond in MFC “De Delfeart” de warme snert al klaar. Nadat de deelnemers zich hadden afgemeld bij het startbureau kregen zijn een fraaie medaille als aandenken mee naar huis.

Ondanks het slechte weer konden de deelnemers terugzien op een geslaagde en goed verzorgde wandeltocht. Bij het startbureau hadden zich uiteindelijk 224 deelnemers ingeschreven voor de Surhúster kuiertocht. Door de harde wind en de regen hadden vooral de deelnemers aan de korte route het af laten weten. Desondanks kon de organisatie, mede door de inzet van de vele vrijwilligers en sponsoren, terugzien op een geslaagd evenement. En voor wie dit jaar verstek heeft laten gaan kan volgend jaar weer een poging wagen. De “Slach om ’e Toer” word dan gelopen op de voorlaatste dag van het jaar, op dinsdag 30 december 2014.

Meer informatie over de “Slach om ’e Toer” kunt u vinden op www.surhuizum-online.nl/slachometoer of volg ons op Facebook en Twitter via slachometoer.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button