Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Wandelen door een darm in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN – Van maandagmiddag 30 maart tot en met maandag 6 april 2015 kunnen bezoekers en patiënten in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten een wandeling maken door een (opblaasbare) darm. De darm staat in de centrale hal bij de hoofdingang en is voor iedereen vrij toegankelijk. Met de opblaasbare darm vraagt het Drachtster ziekenhuis op originele wijze aandacht voor darmkanker.

In Nederland worden jaarlijks 15.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van deze ziekte (cijfers van de MLD-Stichting). Het is daarmee één van de meest voorkomende kankervormen. Darmkanker is goed te behandelen als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom vindt ziekenhuis Nij Smellinghe het heel belangrijk dat mensen kennis hebben van darmkanker en de ziekte vroegtijdig kunnen herkennen.

Opblaasbare darm

In de opblaasbare darm is te ervaren hoe menselijke darmen eruitzien. Ook zijn er tumoren, darmpoliepen en andere darmaandoeningen te zien, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (ontsteking aan de dikke darm). Op speciale informatieborden staat uitleg over de diverse aandoeningen.

2 april symposium ‘Zorg voor je darmen. Tips voor een gezonde levensstijl’

Ter aanvulling op de tentoonstelling vindt op donderdag 2 april 2015 van 19.30 tot 21.00 uur in Nij Smellinghe het symposium ‘Zorg voor je darmen. Tips voor een gezonde levensstijl’ plaats.

De Maag-, Darm- en Leverpolikliniek en de afdeling Diëtetiek van het ziekenhuis organiseren het symposium. MDL-arts V. Koussoulas: “Tijdens het symposium vertel ik samen met diëtiste Desie Dijkema welke voedingsproducten goed zijn voor het lichaam en voor de darmen. We geven ook tips over gezonde eetpatronen en manieren om gezond eten en voldoende bewegen in te passen in onze, vaak drukke, levens. Dit alles met het oog op preventie van darmkanker.”

Ook wordt verteld over het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nij Smellinghe en hoe je darmkanker in een vroeg stadium kunt herkennen.

Inwoners uit Drachten en omgeving zijn van harte uitgenodigd voor het symposium (gratis) en kunnen zich aanmelden via www.nijsmellinghe.nl/zorgvoorjedarmen.

Darmkankermaand maart 2015

De tentoonstelling met de opblaasbare darm en het symposium worden georganiseerd in het kader van de Darmkankermaand in maart 2015. De opblaasbare darm is eigendom van de Maag Lever Darm Stichting en wordt in maart en de omliggende periode in verschillende Nederlandse ziekenhuizen tentoongesteld.

Onderdeel van de tentoonstelling in ziekenhuis Nij Smellinghe is ook het voorlichtingsmateriaal bij het Patiënt Service Bureau, een vezeltest en speciaal, vezelrijk eten in het restaurant.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button