HoofdnieuwsRegionaal

Waterzak geplaatst onder energiekste woning Kollumerland

KOLLUM – Maandagmorgen om half 11 verrichte wethouder Lieuwe Bijleveld, samen met Johan Bakker van sponsor Awizon, de eerste handeling om een grote waterzak onder de energiekste woning van de Gemeente Kollumerland c.a. te plaatsen.

In de afgelopen ruim anderhalf jaar hebben de inwoners van elf dorpen in de gemeente Kollumerland c.a. op het energiekste huis van hun dorp kunnen stemmen. De verkiezingscampagne van ‘Platform Wonen in Kollumerland’ is afgesloten met de bekendmaking van de meest energiezuinige woning van de gemeente. De familie Van den Poll, met hun bijzondere energiezuinige nieuwbouwwoning aan de Zwanebloem 11 in Kollum, werd uitgeroepen tot overall winnaar in de gemeente Kollumerland c.a. en kreeg een cheque ter waarde van 3000 euro voor de aanschaf van een zonneboiler. Johan Bakker, sponsor van Awizon, stelde dit bedrag beschikbaar. De familie Van den Poll heeft echter al een zonneboiler. Awizon geeft hen de mogelijkheid om een waterzak aan te schaffen.

 

In de Zwanebloem staan zes duurzame twee-onder-een-kapwoningen die in 2007 zijn gebouwd. Het huis van de familie Van den Poll springt eruit door de zonnepanelen op het dak. Bij de bouw hebben ze ervoor gekozen te investeren in extra energiebesparende maatregelen. Zo heeft het huis achttien zonnepanelen, een zonneboiler die al het water verwarmt, een warmteterugwinunit en een warmtepomp die zorgt voor de verwarming, waardoor er geen gasaansluiting aanwezig is.

“We hebben nog meer plannen om ons huis aan te passen”, aldus familie Van den Poll. Op 27 augustus wordt een volgend plan gerealiseerd, wat via de hoofdprijs mogelijk is geworden. Dan wordt een waterzak van 4.500 liter onder het huis geplaatst. Wasmachine, toilet en buitenkraan worden hierop aangesloten.

 

Tot ongeveer 50% besparen op drinkwater
In Nederland verbruikt de gemiddelde inwoner ongeveer 130 liter drinkwater per persoon per dag. Er wordt ongeveer 50% duur drinkwater gebruikt voor toepassingen waar niet-drinkwater ook voldoet. Dit houdt in dat ongeveer 50% van het dure drinkwater bespaard kan worden door dit te vervangen door gefilterd regenwater. Ook belangstelling om bewuster met water om te gaan? Zie voor meer informatie op www.frieslandleeftmetwater.nl

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button